Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναλάβατε τη γενική διεύθυνση του ΕΙΑΣ. Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για το Ινστιτούτο, το οποίο πλέον διοικείτε;
Το να αναλάβω τη γενική διεύθυνση του ΕΙΑΣ ήταν για μένα μια πρόκληση. Μου άρεσε αυτή η προοπτική της στροφής σε κάτι διαφορετικό, το οποίο να συνδέει και τη γνώση της ασφαλιστικής αγοράς αλλά και το ακαδημαϊκό μου παρελθόν. Σε μια δύσκολη φάση για το ΕΙΑΣ μου έγινε η πρόταση και εγώ την αποδέχτηκα, ξέροντας πολύ καλά τις δυσκολίες και αισθανόμενος ότι για μένα θα είναι ένα προσωπικό στοίχημα, μια πρόκληση, όπως σας είπα.
Θεωρώ ότι το ΕΙΑΣ έχει επιτελέσει σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο τα 26 χρόνια της λειτουργίας του και για αυτό συναισθάνομαι την ανάγκη όχι μόνο συνέχισης αλλά και ενδυνάμωσης του σημαντικού αυτού θεσμού.
Ο προγραμματισμός και το άμεσο σχέδιο δράσης στοχεύουν όχι μόνο στο να εξασφαλίσει το ινστιτούτο μια πορεία βιώσιμη αλλά και μια πορεία αυτόνομης ανάπτυξης. Αυτό θα γίνει με το να εξασφαλιστούν μακροχρόνια συστηματικοί πόροι, που θα του επιτρέψουν να παίξει θεσμικό ρόλο στην ασφαλιστική μας αγορά ως ένας σημαντικότατος και αναγνωρισμένος εκπαιδευτικός θεσμός της. Διότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων επιτυγχάνεται κυρίως με την αξιοποίηση του πνευματικού κεφαλαίου, το οποίο αντιπροσωπεύει την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Με τη διαδικασία της εκπαίδευσης αποκτώνται συγκεκριμένες γνώσεις, αναπτύσσονται δεξιότητες και ικανότητες και διαμορφώνονται αξίες (όπως είναι η αφοσίωση, ο επαγγελματισμός, η υπευθυνότητα και τόσες άλλες). Οι εποχές αλλάζουν, η αγορά μας αλλάζει και θα αλλάξει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Οι εξελίξεις τρέχουν και η εκπαίδευση των στελεχών σε όλες τις βαθμίδες είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη και αναγκαία.
Μια και ρωτήσατε για το όραμά μου λοιπόν, το όραμά μου για το ΕΙΑΣ, είναι να αποτελεί το κορυφαίο στην Ελλάδα εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό οργανισμό στον τομέα των ασφαλιστικών σπουδών και πρακτικής και στον τομέα ανάδειξης στελεχών ικανών να υπηρετήσουν αποτελεσματικά τις σύγχρονες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εφάμιλλων των αντίστοιχων οργανισμών της Ευρώπης.
Τι μαθαίνει λοιπόν όποιος παρακολουθήσει τα προγράμματα του Ινστιτούτου;
Πρώτα από όλα να σας πω ότι το ΕΙΑΣ, ανταποκρινόμενο στις νέες προκλήσεις της ασφαλιστικής βιομηχανίας και εμπνεόμενο από την ιδέα της διά βίου παιδείας, παρέχει σ ήμερα 2 μακροχρόνια πιστοποιημένα προγράμματα. Το πρώτο είναι ένα 18μηνο ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών για στελέχη ασφαλιστικών επιχειρήσεων (διάρκειας 360 ωρών), ενώ το δεύτερο είναι ετήσιο πρόγραμμα, που παρέχεται από το 2011, με τίτλο «Ασφαλιστική Αγορά: Οργάνωση και Διοίκηση» σε συνεργασία με το Deree. Αυτό αποσκοπεί στη μετεκπαίδευση των στελεχών, στο να είναι σε θέση να λάβουν θέσεις αυξημένης ευθύνης σε ασφαλιστικές εταιρείες, σε τράπεζες, ασφαλιστικά γραφεία, ή στη χρηματοοικονομική διεύθυνση οποιασδήποτε μεσαίας ή μεγάλης επιχείρησης.
Ένα τρίτο πρόγραμμα, που ολοκληρώθηκε πέρυσι και θα συζητήσουμε από τον Ιανουάριο αν πρόκειται να ξαναγίνει, είναι μια συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για το «Πρόγραμμα Εσωτερικού Ελέγχου» για πιστοποίηση εσωτερικών ελεγκτών. Αυτήν τη στιγμή σχεδιάζουμε σε τελείως νέα βάση τα νέα μακροχρόνια προγράμματα του ΕΙΑΣ, που θα «τρέξουν» από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2014. Στόχος μας είναι να έχουμε τρία νέα μακροχρόνια προγράμματα πλήρως ανανεωμένα. Το πρώτο θα απευθύνεται σε μεσαία στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών με πολλά νέα σύγχρονα θέματα και ενότητες αλλά και με νέους εισηγητές, θα είναι μικρότερης διάρκειας (της τάξεως των 250-260 ωρών αντί για 360), θα έχουν δηλαδή διάρκεια οκτώ-εννέα μηνών και θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Το δεύτερο, με διαφορετική θεματολογία, θα απευθύνεται καθαρά σε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Θα ξεκινήσει και αυτό αρχές Μαρτίου και θα είναι περί τις 150-160 ώρες. Και το τρίτο μακροχρόνιο πρόγραμμα, που σκεφτόμαστε για πρώτη φορά να υλοποιήσουμε, είναι ένα πρόγραμμα για νέους απόφοιτους πανεπιστημίων αλλά και για ανέργους, που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον κλάδο της ασφαλιστικής βιομηχανίας.
Αυτό που επίσης ήδη ολοκληρώνουμε το σχεδιασμό και θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τον Μάρτιο του 2014 είναι μια νέα συνεργασία με το Κολέγιο ALBA, με την από κοινού δημουργία ενός Master of Science σε Insurance & Risk Management. Αναφέρεται σε μεσαία και ανώτερα στελέχη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, αλλά και σε νέους απόφοιτους ΑΕΙ. Θα είναι διάρκειας περίπου 1,5 έτους, θα γίνεται στην αγγλική γλώσσα και είναι ένα πλήρως πιστοποιημένο και αναγνωρισμένο διεθνώς Master of Science. Να συμπληρώσω εδώ ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου λειτουργεί οn-line η νέα πλατφόρμα e-learning του ΕΙΑΣ, με όλη την ύλη για το πιστοποιητικό Α΄ των διαμεσολαβούντων, αλλά και τα τεστ προσομοίωσης για το πιστοποιητικό Α΄, Β΄ και Δ΄. Ήταν η βασική επιδίωξή μου το πρώτο αυτό διάστημα και θα εμπλουτίζεται από δω και πέρα όλο και περισσότερο με νέα προγράμματα και σεμινάρια. Επίσης ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε ήταν να σχεδιάσουμε άμεσα σεμινάρια για το πιστοποιητικό Δ΄ (χρηματοοικονομικά), έχοντας επιλέξει ως εισηγητές δύο διδάκτορες οικονομικών και καθηγητές για να κάνουν τα εξειδικευμένα σεμινάρια πάνω στο θέμα αυτό. Βεβαίως μέσα στις πρώτες μου επίσης προτεραιότητες ήταν να επαναξιολογήσουμε όλη τη θεματολογία των σεμιναρίων και των εισηγητών και να προσθέσουμε νέα σύγχρονα θέματα στα σεμινάρια και στα προγράμματα που προτείνουμε.
Η συνέχεια της συνέντευξης, που έδωσε ο κ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου στη Χριστίνα Μωράκη, στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Ασφαλιστικό Marketing.
Πολύ ενδιαφέρον post, η εκπαίδευση είναι ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος μπορεί να συμβάλλει στην έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να είναι στοχευμένη στο αποτέλεσμα, δηλαδή στην εφαρμοσμένη θεωρία. Αυτό είναι αρκετά δύσκολο γιατί προυποθέτει από τον εισηγητή πολύ καλή θεωρητική κατάρτιση και μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση. Παράλληλα είναι θεμιτό να θέτονται διάφορα metrics αναφορικά με την εκπαίδευση έτσι ώστε να φαίνεται η προστιθέμενη αξία που προσθέτει στο στέλεχος και στην επιχείρηση του.Τέλος η εκπαίδεση πρέπει να επαναλαμβάνεται για να γίνει κτήμα το γνωστικό αντικείμενο της από τους συμμετέχοντες. Απο την εμπειρία μου ως εισηγητής σεμιναρίων strategic marketing, online marketing και search engine optimization έχω καταλήξει το συμπέρασμα ότι αν δεν υπάρχει επανάληψη και παρακολούθηση στην καλύτερη περίπτωση οι συμμετέχοντες σε ένα σεμινάριο θα συγκρατήσουν το 10% της γνώσης.