Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών – ΕΙΑΣ με αφορμή την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Anchor Project” της Eficert (Εuropean Financial Certification Organization) παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ποιότητας EQF (European Quality Framework) στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση.
Το πλαίσιο που δημιουργήθηκε σε εφαρμογή της Οδηγίας EU-2005/36 (recognition of qualifications) στις χώρες – μέλη του Οργανισμού παρουσιάστηκε από την Ελπινίκη Ν.Σ. Καράμπαλη, Μέλος του ΔΣ του Eficert (European Financial Certification Organisation) μαζί με τις τρέχουσες εξελίξεις στην εκπαίδευση και του ασφαλιστικού κλάδου στην Ε.Ε. Παρουσιάζοντας το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, η Ε. Καράμπαλη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μέσα απο την παραγωγή ποιοτικών αποτελεσμάτων από τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση είναι επιβεβλημένη. Επίσης, σημείωσε τη σπουδαιότητα της ποιοτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης στην προστασία του καταναλωτή, αλλά και την αυξημένη ανάγκη για χρηματοοικονομική παιδεία της πελατείας του συστήματος.
Η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ ή EQF) στην χρηματοπιστωτική εκπαίδευση αναμένεται να οδηγήσει σε σαφή προσδιορισμό των υπηρεσιών που προσφέρονται από εκπαιδευτικούς οργανισμούς καθώς υποχρεώνει σε προσέγγιση μέσα από το μετρήσιμο πλέον τρίπτυχο «Δεξιότητες-γνώσεις-ικανότητες» . Παράλληλα, η τυπική διαδικασία αναγραφής του επιπέδου Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ ή EQF) στα επαγγελματικά πτυχία εκπαίδευσης ή επαγγελματικής πιστοποίησης θα επιφέρει αλλαγές και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Η εφαρμογή συστήματος επαγγελματικής πιστοποίησης στην ασφαλιστική Διαμεσολάβησει προβλέπεται να επιδράσει ευρύτερα στον χρηματοοικονομικό τομέα. Η αναβάθμιση της σχετικής επαγγελματικής εκπαίδευσης με στόχο τις δεξιότητες και τις ικανότητες σε τεχνικό επίπεδο αλλά και την έμφαση στο τεχνικό επίπεδο (ικανότητες πώλησης) για τους ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναγκαστική αλλαγή του συστήματος των εξετάσεων αλλά και σε ανάγκη υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Η εξέλιξη αυτή συμπαρασύρει σε επιβεβλημένες αλλαγές στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (ΕΠΠ ή EQF) είναι ο μηχανισμός που διασφαλίζει διαφανή και συγκρίσιμα προσόντα, πιστοποιητικά της αγοράς. Επίσης, εξασφαλίζει αποτελεσματική αντιστοίχιση των προσόντων κάθε κράτους-μέλους ενώ βασίζεται σε μαθησιακά αποτελέσματα αντί των μαθησιακών εισροών έχοντας ως κριτήρια τις γνώσεις, τις δεξιότητες και ικανότητες των υποψηφίων. Έχει οκτώ επίπεδα αναφοράς.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών με τη συμμετοχή του στον ευρωπαïκό οργανισμό Eficert και το “Anchor Project” διαθέτει ήδη πιστοποίηση επιπέδου 3 φιλοδοξώντας στο άμεσο μέλλον να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του στο επίπεδο 4. Σήμερα στις χώρες της Ε.Ε. μόνο η Ελβετία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Κύπρος και η Σουηδία διαθέτουν επίπεδο πιστοποίησης ανώτερο της Ελλάδας. Η κρίση που παρατηρείται σήμερα στον κλάδο με τις συντελούμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές οδηγεί σε ανάγκη ενιαίου πλαισίου επαγγελματικών προσόντων. Κατά συνέπεια, η εφαρμογή του ΕΠΠ ή EQF είναι εφικτή καθώς επιτρέπει την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και διασφαλίζουν σε επίπεδο επαγγελματικών προσόντων τους εργαζόμενους.