Στο πλαίσιο των δράσεων για την ενημέρωση των μελών της, η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) διοργάνωσε τη Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012 συζήτηση με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Προοπτικές και Ευκαιρίες» με ομιλητή τον Managing Director της McKinsey & Company Greece Γιώργο Τσόπελα (φωτό).
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα νέα γραφεία της ΕΑΣΕ όπου ο Πρόεδρος Νικήτας Κωνσταντέλλος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες. Τα μέλη είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να σχολιάσουν τις εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία και τις δυσλειτουργίες της αγοράς καθώς και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους για όσα αντιμετωπίζουν στις επιχειρήσεις που διοικούν.
Από την πλευρά του ο Γ. Τσόπελας μοιράστηκε με τα μέλη της ΕΑΣΕ χρήσιμα συμπεράσματα από τις μελέτες της McKinsey επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι για να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης προτεραιότητα αποτελεί η άμεση εφαρμογή μίας συστηματικής και καθολικής προσπάθειας που θα καλύπτει το σύνολο της οικονομίας και θα αποβλέπει, μεταξύ άλλων: α) στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, β) στην αναβάθμιση των διοικητικών ικανοτήτων της δημόσιας διοίκησης, γ) στην επανεργοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, δ) στην άμεση ενίσχυση των επενδυτικών ροών και ε) στη δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος μέσω ενός πιο «έξυπνου» συστήματος πάταξης της φοροδιαφυγής.
Ο Γ. Τσόπελας υπογράμμισε ότι η φοροδιαφυγή είναι πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς αρκεί να υιοθετηθούν από την Κυβέρνηση οι σωστές μέθοδοι και οι διεθνώς αναγνωρισμένες πρακτικές για τον εντοπισμό, την τμηματοποίηση και την πάταξή της. Οι μέθοδοι αυτές λειτούργησαν αποτελεσματικά σε άλλες χώρες που αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα φοροδιαφυγής και θα είναι αποτελεσματικές και στην Ελλάδα, τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την ανάπτυξη της οικονομίας, υπογράμμισε ότι βασικοί πυλώνες για τα επόμενα χρόνια είναι η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα, η εξωστρέφεια και η τόνωση των επενδύσεων και της απασχόλησης. Επίσης, αναφέρθηκε στους οκτώ «αναδυόμενους αστέρες», δηλαδή κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας στους οποίους η Ελλάδα κατέχει σχετικό συγκριτικό πλεονέκτημα (π.χ. παραγωγή γενόσημων φαρμάκων, ιχθυοκαλλιέργειες, ιατρικός τουρισμός, κλπ). Τόνισε δε, ότι οι κλάδοι αυτοί μπορούν μελλοντικά όχι μόνο να συνεισφέρουν σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης, αλλά να αποκτήσουν κι ένα συμβολικό ρόλο επιχειρηματικότητας στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.
Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η ADECCO, Υποστηρικτής η EDENRED και Χορηγός Ταχυδρομικών Υπηρεσιών ήταν τα ΕΛΤΑ.