Οι δαπάνες για ιδιωτική ασφάλιση δεν θα προσμετρώνται σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης στον προσδιορισμό των εύλογων δαπανών διαβίωσης, ο οποίος “κλείδωσε” χθες, μετά από σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κ. Χατζιδάκης, ο κεντρικός τραπεζίτης Γ. Προβόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γ. Ζανιάς. Εκτός μένουν και άλλες ιδιωτικές δαπάνες που χαρακτηρίστηκαν “πολυτελείας” όπως ιδιωτικές δαπάνες υγείας.
Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης θα αποτελέσουν τον “κανόνα” που θα πρέπει να χρησιμοποιούν εφ εξής οι τράπεζες για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Βασίζονται στην έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ, που πραγματοποιήθηκε το 2012 στις πραγματικές δαπάνες 9.000 Ελλήνων από ομάδα εμπειρογνωμόνων των αρμόδιων υπουργείων
Όπως επισημάνθηκε από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σε ενημέρωση που έγινε μετά την σύσκεψη, έχει ως στόχο να βοηθήσει τους δανειολήπτες και τα πιστωτικά ιδρύματα, να καταλήγουν σε κοινά αποδεκτές και βιώσιμες λύσεις ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων.
Τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καταναλώνουν τα νοικοκυριά ταξινομήθηκαν σε 4 σε ομάδες, ανάλογα με το πόσο απαραίτητα είναι για τη διαβίωση τους. Για αυτές τις ομάδες χρησιμοποιήθηκε ειδική διεθνής κλίμακα ταξινόμησης (COICOP). Αναλυτικά οι ομάδες έχουν αυξητική τάση με την 1η ομάδα να αφορά τις βασικές ανάγκες που στη ουσία καλύπτει ο βασικός μισθός και την 4η ομάδα να καλύπτει επιπλέον δαπάνες όπως αυτές της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και καπνού. Να σημειωθεί πως δαπάνες όπως φοίτηση σε ιδιωτικά σχολεία (όχι φροντιστήρια), ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ιδιωτικά νοσοκομεία και καλύψεις από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες εξαιρούνται των δαπανών καθώς θεωρούνται παροχές πολυτελείας.
Στη πράξη η πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα ισχύσει από 1/1/2015 εφαρμόζοντας μέχρι τότε μια σειρά από πιλοτικές εφαρμογές. Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών που βρίσκεται υπό διαβούλευση, το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη, κατά την αξιολόγηση της δυνατότητας αποπληρωμής. Με άλλα λόγια, όταν μια οικογένεια με ένα παιδί θα πηγαίνει στη τράπεζα να διαπραγματευτεί τις δώσεις του δανείου της, η τράπεζα θα πρέπει να λάβει υπόψη τη σύνθεση και τις ανάγκες τους.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Ιδιωτικού Χρέους ένας ενήλικας έχει ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης 537 ευρώ το μήνα ή 6.448 ευρώ ετησίως, ένας ενήλικας με ένα τέκνο 758 ευρώ το μήνα ή 9.096 ευρώ ετησίως, δύο ενήλικες με ένα τέκνο 1.126 ευρώ μηνιαίος ή 13.514 ευρώ ετησίως, δύο ενήλικες και δύο τέκνα 1.347 ευρώ μηνιαίος ή 16.162 ευρώ ετησίως κοκ.
Σε κάθε περίπτωση εφόσον ο οφειλέτης δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την παρεχόμενη ρύθμιση διατηρεί το δικαίωμα προσφυγής του στο ω. 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε από το ν.4161/2013 όπου δικαστικά θα προσδιοριστεί η διευθέτηση της οφειλής