του Χάρη Βήττα, πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ
Μια ενδιαφέρουσα ομιλία οργάνωσε το “Επιστημονικό Marketing Management” με θέμα το ΔΝΤ, με ομιλητή τον Χάρη Βήττα, πρώην ανώτατο στέλεχος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, ο οποίος λειτούργησε και ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Για το ΔΝΤ, χάρη στις ευφάνταστες εφημερίδες μας έχουν ακουστεί πάρα πολλά το τελευταίο χρόνο. Από τη δαιμονοποίησή του, ότι όπου και αν προσφέρει τις υπηρεσίες του, φέρνει την καταστροφή μέχρι του σημείου ότι είναι μια Τράπεζα, όπως όλες τις άλλες που προσπαθεί να προσφέρει τις Υπηρεσίες της για να βγάλει Κέρδη, είναι τα θέματα που θα αναπτύξει στην ομιλία του ο διακεκριμένος Έλληνας Οικονομολόγος.
Όλα όσα θέλατε να μάθετε για το ΔΝΤ θα συζητηθούν στη διάρκεια της ομιλίας. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2010, στις 17:00-19:00 στο ξενοδοχείο Μετροπόλιταν, στη Λ. Συγγρού. Η είσοδος είναι δωρεάν αλλά με προσκλήσεις. Τηλεφωνήστε για λεπτομέρειες στο (210) 9578130 Κασιάννα Μπόκια.
Ο Χάρης Βήττας, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το 1940, και σπούδασε στην Αγγλία ως οικονομολόγος στο LSE. Αμέσως μετά προσλήφθηκε στον οργανισμό και εργάστηκε στο ΔΝΤ για πάνω από 30 χρόνια, μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε πριν λίγα χρόνια. Στη σύντομη ομιλία του θα προσπαθήσει να εξηγήσει τον ρόλο και τη σημασία του ΔΝΤ, ποιοι βρίσκονται πίσω του, αν υπάρχουν υστερόβουλες ενέργειες στην Πολιτική του και άλλα πολλά που μάλλον είναι άγνωστα στο ευρύτερο επιχειρηματικό κοινό. Έχει προβλεφθεί αρκετός χρόνος για ερωτήσεις.
Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Μετά απο μια σύντομη σταδιοδρομία στο Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Συντονισμού), πήγε στην Αγγλία για μεταπτυχιακές σπουδές. Πρώτα στο Μάντσεστερ για Μάστερ σε Θέματα Οικον. Ανάπτυξης και μετά στο Λονδίνο για International Economics.
Σχεδόν αμέσως μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, προσελήφθη από το ΔΝΤ το 1969 σαν οικονομολόγος. Αρχικά ασχολήθηκε κυρίως με τις μεγάλες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης, συγκεκριμένα τη Γαλλία, Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση δανείου του ΔΝΤ προς το ΗΒ το 1976, καθώς επίσης και στις διαβουλεύσεις για την ανασύνταξη του Διεθνούς Νομισματικού Συστήματος μετα την κατάρρευση του συστήματος σταθερών ισοτιμιών συναλλάγματος το 1972.
Απο το 1977 προήχθη σε διοικητικές θέσεις του οργανισμού. Διετέλεσε αρχηγός “αποστολών” του ΔΝΤ σε πολλές χώρες, κυρίως της Δυτικής Ευρώπης αλλά και στην Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Νότιο Αφρική, Ινδία. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο ΧΒ υπηρέτησε για 2 χρόνια ως Υποδιευθυντής και Acting Director στο Ευρωπαϊκό γραφείο του ΔΝΤ που εδρεύει στο Παρίσι. Σε αυτό το διάστημα εκπροσώπησε τον οργανισμό σε συσκέψεις με τον ΟΟΣΑ, την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και διάφορες υψηλόβαθμες ομάδες που ασχολήθηκαν με τη μελέτη επίλυσης διαφόρων αδυναμιών του Διεθνούς Νομισματικού Συστήματος.
Αποχώρησε από το προσωπικό του ΔΝΤ το 1999 και λίγο αργότερα διορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, ως αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής, εκπροσωπώντας την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που ανήκουν στον Συνασπισμό της. Υπηρέτησε σε αυτήν τη θέση για 4,5 χρόνια περίπου. Αργότερα, για 4 χρόνια περίπου διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος του Προέδρου της Μαδαγασκάρης.
‘Εχει δημοσιεύσει διάφορες μελέτες και για μία δωδεκαετία ήταν μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής του Επιστημονικού Περιοδικού του ΔΝΤ.
Κασλημέρα σας ,
Δεν ειμαι πεπεισμένος για όσα έχουν ήδη αναπτυχθεί απο τον κ.Χάρη Βήττα και τα οποία ,τις ημέρες μας, κυκλοφορούν πολύ στο διαδύκτιο με αποψεις και των δύο κατηγοριών ,θετικών και αρνητικών !!.
Έχω άπορίες και αν, λέω αν, μπορείιτε λύστε μου τις.
1) Απο ποιόν ασφαλιστικό φορέα συνταξιοδοτείται
και
2 ) σε τι ποσόν ανέρχεται η σύνταξή του ;
Και έχω αυτές τις απορίες γιατί έχουμε την ίδια ηλικία, έχω πτυχία δύο Πανεπιστημίων
έχω συντάξιμη υπηρεσία 43 χρόνια ,με τελευαίο ασφαλιστικό φορέα τον τραπεζικό και με όλες τις περικοπές των τελευαίων μηνών έχω μια σύνταξη 1.300 euro !!!!