Με το καθεστώς που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, όλοι οι Ανεξάρτητοι Διαμεσολαβητές που είναι και Εντολοδόχοι Είσπραξης, κινδυνεύουν να βρεθούν υπόλογοι από λεπτομέρειες και ασάφειες της Πράξης 31 και ιδίως του άρθρου 9! Δεν είναι ότι δεν θέλουν να προσαρμοστούν, δεν γνωρίζουν πως ακριβώς πρέπει να λειτουργήσουν. Ακόμα και για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίζονται στη Βουλή εκδίδονται στη συνέχεια από το Υπουργείο Οικονομικών ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Τόσο δύσκολο είναι να εκδοθεί μια ερμηνευτική εγκύκλιος π.χ. για το θέμα της είσπραξης και απόδοσης των ασφαλίστρων; Τόσα ερωτήματα έχουν τεθεί!
Ας διαβάσουμε προσεκτικά το άρθρο 9 της πράξης 31 της ΤτΕ.:
“Στην περίπτωση που οι Εταιρείες παρέχουν εξουσιοδότηση και δίνουν εντολή σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα να προβαίνουν στην Είσπραξη Ασφαλίστρων από τον Πελάτη για λογαριασμό τους, και εφόσον η καταβολή των Ασφαλίστρων δεν αποδεικνύεται από άλλα, ισοδύναμα μέσα όπως ενδεικτικά καταθετήρια σε τραπεζικό λογαριασμό και αποδεικτικά πληρωμής στα ΕΛΤΑ, οι Εντολοδόχοι Είσπραξης Ασφαλίστρων παραδίδουν στον Πελάτη:
α) είτε τη νόμιμη απόδειξη είσπραξης Ασφαλίστρων που εξέδωσε η Εταιρεία,
β) είτε απλή αθεώρητη και ενυπόγραφη απόδειξη, η οποία περιλαμβάνει την ημερομηνία έκδοσης της απόδειξης και είσπραξης των Ασφαλίστρων, τα πλήρη φορολογικά και επαγγελματικά στοιχεία του εισπράξαντος, την επωνυμία της Εταιρείας για λογαριασμό της οποίας εισπράττει το Ασφάλιστρο, τα πλήρη στοιχεία εξατομίκευσης του Πελάτη, το καταβληθέν από τον Πελάτη Ασφάλιστρο καθώς και σύντομη περιγραφή του συμβολαίου ή της κάλυψης για την οποία καταβλήθηκε το Ασφάλιστρο.”
Ας θέσουμε μερικά «απλά» ερωτήματα και ας σκεφθούν οι Διαμεσολαβητές αν είναι σίγουροι για τις απαντήσεις που ο καθένας δίνει ή αν απλώς προσπαθούν να ερμηνεύσουν το κείμενο:
1. Αν ένας πελάτης καταθέσει στον τραπεζικό λογαριασμό του Διαμεσολαβητή, τότε ο Διαμεσολαβητής δεν υποχρεούται να του παραδώσει (ή να του αποστείλει) Απόδειξη. Σωστά;
2. Αν ένας πελάτης καταθέσει στον τραπεζικό λογαριασμό της Εταιρείας ή στα ΕΛΤΑ, χρησιμοποιώντας το Ειδοποιητήριο-Ταχυπληρωμή, τότε ο Διαμεσολαβητής δεν υποχρεούται να του παραδώσει (ή να του αποστείλει) Απόδειξη. Σωστά; (Ας μην βιαστεί κάποιος να πει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ο Διαμεσολαβητής «Εντολοδόχος Είσπραξης», γιατί πολλά ασφαλιστήρια που παραδίδονται στον Διαμεσολαβητή-Εντολοδόχο Είσπραξης, συνοδεύονται και από έντυπο Ταχυπληρωμής ή λογαριασμούς των εταιρειών, που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Πελάτης.)
3. Αν ένας Διαμεσολαβητής αποστείλει στον Πελάτη με αντικαταβολή μέσω ΕΛΤΑ το ασφαλιστήριο, υποχρεούται να αποστείλει μαζί και την απόδειξη είσπραξης (της εταιρείας ή δική του); Όπως προκύπτει από το κείμενο, η απάντηση είναι ναι. Αν ναι λοιπόν, με τι ημερομηνία; Προφανώς, την ημερομηνία αποστολής. Τα ΕΛΤΑ επιστρέφουν το απόκομμα της αντικαταβολής με τα χρήματα μετά από 10 περίπου μέρες. Είναι νόμιμος ο Διαμεσολαβητής να καταθέσει την επομένη τα χρήματα στην Εταιρεία; Και η απόδειξη που έχει ημερομηνία 10 περίπου ημέρες πριν; Τι γίνεται σε έναν έλεγχο;
4. Αν ένας Διαμεσολαβητής χρησιμοποιεί για την είσπραξη εταιρεία courier, είναι νόμιμος ή πρέπει να την δηλώσει «ως Συνεργάτη του» στην ασφαλιστική εταιρεία που θα την εγκρίνει; Η παράγραφος 3 του άρθρου 9 της πράξης 31, αναφέρει «Απαγορεύεται η υπεξουσιοδότηση στην είσπραξη Ασφαλίστρων από τον Εντολοδόχο Είσπραξης Ασφαλίστρων σε συνεργάτη του, χωρίς την γραπτή συναίνεση της Εταιρείας.» Δεν αναφέρεται σε συνεργάτη του-Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή!
5. Αν ένας Διαμεσολαβητής χρησιμοποιεί (νομίμως) για την είσπραξη εταιρεία courier πρέπει να στέλνει μαζί με το ασφαλιστήριο και απόδειξη είσπραξης (της εταιρείας ή δική του); Όπως προκύπτει από το κείμενο, η απάντηση είναι ναι. Αν ναι λοιπόν, με τι ημερομηνία; Προφανώς, την ημερομηνία αποστολής, ανεξάρτητα πότε θα αποδώσει τα ασφάλιστρα η εταιρεία στον Διαμεσολαβητή. Είναι νόμιμος ο Διαμεσολαβητής να καταθέσει την επομένη τα χρήματα στην Εταιρεία; Και η απόδειξη που έχει ημερομηνία μερικές ημέρες πριν; Τι γίνεται σε έναν έλεγχο;
6. Πολλές εταιρείες courier καταθέτουν σταθερά και κατόπιν συμφωνίας τις εισπράξεις της ημέρας στον τραπεζικό λογαριασμό του Διαμεσολαβητή. Εμπίπτει αυτή η περίπτωση στο αναφερόμενο στο άρθρο «…καταθετήρια σε τραπεζικό λογαριασμό…»; Αν ναι, τότε απαλλάσσεται ο Διαμεσολαβητής από την έκδοση και αποστολή απόδειξης!
7. Στην παράγραφο 2δ του άρθρου 6 της πράξης 31, αναφέρεται ότι ο Διαμεσολαβητής: “τηρεί τις ενυπόγραφες αποδείξεις του άρθρου 9 παρ. 1Β της παρούσας.” Συνεπώς, θα πρέπει οι αποδείξεις να εκδίδονται εις διπλούν, μια να αποστέλλεται στον Πελάτη και μία να τηρείται στο αρχείο του Διαμεσολαβητή. Σωστό; Γιατί, πουθενά δεν αναφέρεται ότι οι αποδείξεις εκδίδονται εις διπλούν.
8. Όταν το άρθρο 2δ του άρθρου 6 της πράξης 31, αναφέρει ότι τηρούνται στο αρχείο “ενυπόγραφες αποδείξεις” δεν προσδιορίζει με ποιού υπογραφή. Ελπίζουμε να μην εννοεί και του Πελάτη (πιστοποιώντας την ημερομηνία πληρωμής εκ μέρους του των ασφαλίστρων) γιατί αυτό είναι ανεφάρμοστο ή όταν μπορεί να εφαρμοσθεί, τότε όλη η προμήθεια θα δαπανάται για διακίνηση εγγράφων, αποδείξεων κ.λπ.
9. Οι οργανωμένες μονάδες διαμεσολάβησης (κυρίως οι ΑΕ και ΕΠΕ) που τηρούν «Ταμείο» εκδίδουν απόδειξη είσπραξης των ασφαλίστρων την ημερομηνία που πραγματικά «μπαίνουν» τα χρήματα στο ταμείο τους ή στον λογαριασμό τους. Αυτές οι αποδείξεις εκ των πραγμάτων έχουν διαφορετική ημερομηνία από τις αποδείξεις που (με βάση την πράξη) πρέπει να στέλνονται στον πελάτη. Σωστά; Αν ναι, τότε θα υπάρχουν δύο σειρές αποδείξεων, με διαφορετικές ημερομηνίες!
10. Μήπως η παράγραφος 1β του άρθρου 9 της πράξης 31 εννοεί ότι τις αποδείξεις θα τις στέλνει ο Διαμεσολαβητής, όχι μαζί με το προς είσπραξη ασφαλιστήριο, αλλά αφού λάβει πρώτα τα ασφάλιστρα; Τότε δηλαδή, θα πληρώνει δεύτερο ταχυδρομείο για την αποστολή της απόδειξης; Ουδείς θα στέλνει εκ των υστέρων απόδειξη, αλλά θα τηρεί το προβλεπόμενο αρχείο και μόνο στο γραφείο του!
Γιατί πρέπει να είναι τόσο αόριστα τα όσα προβλέπει η πράξη 31 σχετικά με την είσπραξη και απόδοση των ασφαλίστρων; Λες και προτρέπει όλους τους Ανεξάρτητους Διαμεσολαβούντες να αναθέσουν την είσπραξη στις Ασφαλιστικές Εταιρείες! Αν πάλι οι ερωτήσεις-ανησυχίες αυτές θεωρούνται υπερβολικές, τότε αγνοείστε τες. Αρκεί να είστε σίγουροι για αυτό που κάνετε.
επανειλημμενα έχουμε απευθύνει αίτημα στην Δ.Ε.Ι.Α προκειμένου να μας ενημερώσει με οποιονδήποτε τρόπο (κάποιο ενημερωτικό δελτίο τύπου, σεμινάριο, webinar κλπ) σχετικά με τις νέες υποχρεώσεις των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών απο 1/1/2014. Δυστυχώς ουδέποτε λάβαμε απάντηση με ότι αυτό σημαίνει.
Κατα την γνώμη μου δέν αρκεί να εκδίδονται νομοθετικές πράξεις αλλα θα πρέπει να συνοδεύονται και απο οσες διευκρινήσεις χρειάζονται προκειμένου η μετάβαση στον νέο τρόπο εργασίας να γίνεται ομαλά απο όλους μας.
Καθημερινά λαμβάνω ερωτήματα σχετικά με την πράξη 31.
Το insurancedaily ειναι το μόνο site που καθημερινά μας ενημερώνει για διάφορες σχετικές λεπτομέρειες/διευκρινήσεις.