Ένα θέμα που δεν έχει δημοσιοποιηθεί όσο θα έπρεπε είναι η επαναφορά της παρακράτησης του φόρου 20% στις προμήθειες που λαμβάνουν οι Διαμεσολαβητές-Φυσικά Πρόσωπα (για τους Διαμεσολαβητές-Νομικά Πρόσωπα δεν προβλέπεται παρακράτηση). Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (Ε.Ε.Α.Ε.). Υπάρχουν βέβαια και κάποιες αντίθετες απόψεις, με το σκεπτικό ότι δεν αναφέρονται ονομαστικά οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές, αλλά στις εποχές που βιώνουμε, όπου ένα λάθος συνεπάγεται τεράστια πρόστιμα, καλό θα ήταν να διευκρινισθεί το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μας, κάποιες εταιρείες έστειλαν ήδη εγκυκλίους προς τους Συνεργάτες τους για την έναρξη της παρακράτησης. Ερώτημα επίσης τίθεται, αν αφορά όλους τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές-Φυσικά Πρόσωπα ή μόνο τους Ασφαλιστικούς Συμβούλους αφού και παλαιότερα στους Πράκτορες δεν γινόταν παρακράτηση. Σήμερα όμως έχουν αλλάξει τα πάντα και ουδείς μπορεί να στηρίζεται στο τι ίσχυε πριν από 5 ή 10 χρόνια.
Ας δούμε τι ακριβώς αναφέρει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) που ισχύει για εισοδήματα από 1.1.2014.
Μέρος Τέταρτο “Παρακράτηση Φόρου”, Κεφάλαιο Α “Φορολόγηση στην πηγή”, Άρθρο 62: “Πληρωμές υποκείμενες σε παρακράτηση”
1. Οι ακόλουθες πληρωμές υπόκειται σε παρακράτηση φόρου:
α) μερίσματα,
β) τόκοι,
γ) δικαιώματα (royalties),
δ) αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες, ανεξαρτήτως εάν έχουν παρασχεθεί στην Ελλάδα, όταν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό πρόσωπο,
ε) το ασφάλισμα που καταβάλλεται εφάπαξ ή με τη μορφή περιοδικά καταβαλλόμενης παροχής στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων,
στ) η υπεραξία που αποκτά φυσικό πρόσωπο από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με το άρθρο 41.
2. Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα και λαμβάνουν αμοιβές για τις υπηρεσίες που αναφέρονται στην περίπτωση δ’ της παραγράφου 1 δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του άρθρου 64.
3. Κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα και λαμβάνει αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες ή και αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες υπόκειται σε παρακράτηση φόρου. Το ως άνω νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ή το φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να επιλέξει να φορολογηθεί για το εισόδημα από δικαιώματα και τις αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει για τους φορολογικούς κατοίκους που λαμβάνουν τέτοιες αμοιβές και να πιστώσει τον παρακρατηθέντα φόρο έναντι του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος.
4. Το φυσικό πρόσωπο που αποκτά υπεραξία από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με το άρθρο 41 καταβάλλει στο συμβολαιογράφο κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης το ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στην υπεραξία σύμφωνα με το άρθρο 43.”
Επίσης, στο Άρθρο 64 “Συντελεστές Παρακράτησης Φόρου” αναφέρονται οι συντελεστές, όπου για τις “αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες”, το ποσοστό είναι 20%.
Επειδή προμήθειες δεν καταβάλουν μόνο οι εταιρείες αλλά και Διαμεσολαβητές προς Διαμεσολαβητές, καλό θα ήταν να υπάρξει άμεσα διευκρίνιση. Ο Ιανουάριος τέλειωσε και κάποιοι θα καταβάλουν προμήθειες εντός του Φεβρουαρίου. Με ή χωρίς παρακράτηση;