«Το σημαντικά βελτιωμένο οικονομικό κλίμα, που διαμορφώνεται στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, όχι μόνο πιστοποιείται τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το ΔΝΤ στις πρόσφατες Εκθέσεις τους για την Ελλάδα, αλλά έχει και ως αντίκρισμα την εντυπωσιακή άνοδο των τιμών των μετοχών στο Ελληνικό χρηματιστήριο και τη σημαντική άνοδο των τιμών (πτώση των επιτοκίων δανεισμού) των Ελληνικών κρατικών ομολόγων». Η αναφορά από την Alpha στην εβδομαδιαία Έκθεση για την οικονομία που βλέπει «φως» στο τούνελ της επιστροφής της χώρας στις αγορές.
«Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και των τιμών των μετοχών, συμβάλουν τώρα στην πραγματοποίηση μιας σειράς αξιοσημείωτων επιχειρηματικών συναλλαγών, όπου γίνεται πλέον δυνατή», αναφέρει η τράπεζα και διευκρινίζει:
α) Η αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, με εισροή στη χώρα σημαντικών, και εξαιρετικά πολύτιμων στην τρέχουσα συγκυρία, ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και
β) Η επάνοδος μεγάλων εγχώριων επιχειρηματικών – τραπεζικών ομίλων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων για τη χρηματοδότησή τους τόσο με έκδοση ομολογιακών δανείων όσο και, στην περίπτωση των τραπεζών, με συμμετοχή ξένων επενδυτών στην αύξηση των ιδίων κεφαλαίων τους.
Μετά τους πανηγυρισμούς, υπάρχει και το… αλλά, για το ποιος πληρώνει το τίμημα. «Βέβαια, η προσαρμογή μιας χώρας από τη φούσκα του υπέρμετρου δανεισμού ύψους άνω των € 30 δισ. ετησίως σε μια κατάσταση χωρίς ελλείμματα και δανεισμό από το εξωτερικό δεν μπορεί να γίνει χωρίς μείωση των εγχώριων μισθών και των εισοδημάτων γενικότερα, ενώ αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι και η μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Αυτή η αύξηση της ανεργίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο ότι οι μη ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας της περιόδου 2002- 2009 δεν ήταν δυνατό πλέον να διατηρηθούν χωρίς τον δανεισμό από το εξωτερικό. Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται βασίζονται πλέον στην αύξηση της ανταγωνιστικής εγχώριας παραγωγής και όχι στο φούσκωμά της εγχώριας ζήτησης με τον υπέρογκο δανεισμό από το εξωτερικό.
Η Έκθεση καταλήγει «έχει σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της εκλογίκευσης της λειτουργίας των σχετικών οργανισμών και αγορών, πράγμα που αποτελεί κατάκτηση και όχι κόστος για την Ελλάδα, παρά το ότι οι αλλαγές συνεπάγονται οδυνηρές (και πολλές φορές άδικες) συνέπειες για πολλά νοικοκυριά και εργαζόμενους».