Περισσότεροι από ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ποσοστό το οποίο αναλογεί συνολικά σε 780 εκατομμύρια άτομα*. Αυτή η ανησυχητική τάση παρακίνησε τα Ηνωμένα Έθνη για να κηρύξουν το 2013 ως Διεθνές Έτος Συνεργασίας για τα Ύδατα. Η AXA δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο και επέλεξε την Αφρική για να σηματοδοτήσει το γεγονός αυτό με τη δράση “Νερό για όλους” στη Σενεγάλη.
Το πόσιμο νερό είναι ένας σπάνιος πόρος σε ορισμένες αφρικανικές χώρες και το πρόβλημα με την πρόσβαση στο νερό είναι συνήθως καθημερινό σε πολλές βασικές αγροτικές κοινότητες. Στην Υποσαχάρια Αφρική, η συγκέντρωση νερού μπορεί πραγματικά να είναι ένας αγώνας. Οι γυναίκες και τα παιδιά περπατούν αρκετές ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο για να έχουν πρόσβαση σε μία πηγή νερού. Μερικές φορές, αυτό το νερό είναι μολυσμένο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση δυσεντερίας, χολέρας ή άλλων ασθενειών.
Η Περιφέρεια της Μεσογείου και της Λατινικής Αμερικής της ΑΧΑ, μέλος της οποίας είναι και η ΑΧΑ Ελλάδος, ξεκίνησε μία πρωτοβουλία με τίτλο «Νερό για όλους». Ως αποτέλεσμα της εκστρατείας, η ΑΧΑ έχει εγκαταστήσει τον 1ο σταθμό με πόσιμο νερό στο χωριό της Σενεγάλης Syer, όπου η μόνη πηγή νερού είναι η μολυσμένη λίμνη Guiers.
Η εγκατάσταση αυτή ολοκληρώθηκε χάρη στο έργο της Εθελοντικής Ομάδας των εργαζομένων της ΑΧΑ, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης SOS Sahel, καθώς και της υποστήριξης των τοπικών αρχών. Υποστηρίζει τις προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων και ανοίγει το δρόμο για πιο συγκεκριμένες εκστρατείες ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία. Η εκπαίδευση και η ενδυνάμωση των κοινοτήτων είναι πλέον πρόσθετες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την περιοχή αυτή.
Ο Jean-Laurent Granier, Διευθύνων Σύμβουλος της Περιφέρειας της Μεσογείου και της Λατινικής Αμερικής της ΑΧΑ και Πρόεδρος των Γενικών Ασφαλίσεων του Ομίλου, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που με την πρωτοβουλία αυτή υποστηρίξαμε την Εθελοντική Ομάδα της ΑΧΑ στη Σενεγάλη και τη διαχρονική δέσμευσή της στους ευάλωτους πληθυσμούς της χώρας».
* Πηγή: Ηνωμένα Έθνη – στοιχεία 2013