Παρόλη την ικανοποιητική απόδοση των Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων Ανάληψης Κινδύνων των τριών Αντασφαλιστικών Κολοσσών, Hannover Re, Munich Re και Swiss Re, οι Επενδυτικές Ζημιές που εισέπραξαν από τα subrimes, δεν μπόρεσαν να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό. Το θέμα είναι σοβαρό, γιατί και οι προοπτικές είναι αρνητικές.
Τα αρχικά HMS είναι τα αρχικά των συγκεκριμένων τριών μεγαλυτέρων Ευρωπαϊκών Αντασφαλιστικών Εταιρειών που αξιολογεί η Fitch.
Η αστάθεια των κεφαλαιαγορών το 2008, είχε βαθιά επίδραση στα επενδυτικά αποτελέσματα των περισσοτέρων Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών Ομίλων Ασφάλισης και Αντασφάλισης. Ωστόσο οι αναταράξεις σε μεγάλο βαθμό απορροφήθηκαν από την πολύ προσεκτική Διαχείριση των Κινδύνων που αναλαμβάνουν (Risk Management) που οδηγεί σε Κέρδη. Σημειώνουμε ότι η Πιστοληπτική Ποιότητα (Credit Quality) των χαρτοφυλακίων Σταθερού Εισοδήματος των τριών HMS παραμένη σε πολύ υψηλά επίπεδα. Είναι και αυτό ένα Αξιοσημείωτο «Περιουσιακό Στοιχείο» επάνω στο οποίο μπορεί ένας Οργανισμός να στηριχτεί σε περιπτώσεις κρίσεων.
Οι Κοινές Μετοχές των τριών εταιριών μειώθηκαν από ζημίες που παρουσιάστηκαν στις αυξομειώσεις των Επιτοκίων στα επιτόκια, και από τις Συναλλαγματικές διαφορές. Η Fitch θεωρεί ότι η μείωση αυτή είναι εντός των φυσιολογικών πλαισίων. Το πρώτο εξάμηνο του 2008, οι κοινές μετοχές της Hannover Re μειώθηκαν κατά 16,3%, της Munich Re κατά 15,7% και της Swiss Re κατά 19.8%.
Οι δραστηριότητες Ανάληψης Κινδύνων ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες σε σχέση με προηγούμενες περιόδους παρά τη μείωση των τιμών σε πολλά συμβόλαια. Η Swiss Re ήταν η ισχυρότερη σε αυτόν τον τομέα με combined ratio 92.3%, και ακολουθεί η Hannover Re με 98.4% και η Munich Re με 99,6%.
Η Ετήσια Απόδοση Περιουσίας (Return on Equity) διαφέρει περισσότερο εξ αιτίας των διαφορετικών επενδυτικών κινδύνων. Η Hannover Re έφτασε το 16,4%, η Munich Re το 13,1% και η Swiss Re το 8,5%.
Σε γενικές γραμμές, όμως η Fitch ισχυρίζεται, ότι οι μεγάλοι Ευρωπαϊκοί όμιλοι είναι σε θέση να χειριστούν την επενδυτική αστάθεια, παρότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρξαν Κέρδη για να ισορροπήσουν τις ζημίες από τις επενδύσεις, όπως συνέβη με τις τρεις μεγάλες Αντασφαλιστικές που προαναφέραμε.