Τελικά αντί για 3 δις ευρώ το ελληνικό δημόσιο επέλεξε να αντλήσει 1,5 δις ευρώ από την έκδοση 3ετους ομολόγου που ολοκληρώθηκε χθες με επιτόκιο στο 3.5% δηλαδή στο.. όριο των προσδοκιών της κυβέρνησης. Ο λόγος σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ήταν η κρίση στην Πορτογαλία που τελικά είχε πιο μεγάλες αναταράξεις διεθνώς από ότι αρχικά αναμενόταν.
Η κρίση συνδέεται με την τράπεζα Banco Espirito Santo και την αδυναμία της μητρικής της εταιρείας να κάνει πληρωμές για χρέος της. Η μετοχή της τράπεζας κατρακύλησε και οι τιμές των ομολόγων της υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ. Κάτι που οδήγησε σε μειώσεις των τιμών και των κρατικών ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών με πολύ υψηλό χρέος, λόγω της ανησυχίας ότι οι τράπεζες παραμένουν ευάλωτες καθώς η Ευρωζώνη εξέρχεται από την κρίση κρατικού χρέους. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο του ομίλου Espirito Santo Financial Group κατά τρεις βαθμίδες στην κατηγορία Caa2, που είναι η τρίτη χαμηλότερη αξιολόγηση στην κλίμακά της, αναφέροντας την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την οικονομική του θέση και τις διασυνδέσεις του με άλλες εταιρείες του ομίλου.
Πάντως η Ελλάδα δέχθηκε εύσημα και από την τρόικα για την έξοδο στις αγορές. Στελέχη των δανειστών ενημέρωσαν χθές τον Υπουργό οικονομικών ότι «θεώρησαν μεγάλη επιτυχία ότι η χώρα δεν δείλιασε, ότι βγήκε και τράβηξε χρήμα».
Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθές «πήγαμε πολύ καλά, η αγορά ήταν χάλια λόγω δυσμενών εξελίξεων στην τραπεζική αγορά της Πορτογαλίας. Αυτό δημιούργησε αίσθημα ανασφάλειας στους επενδυτές. Πιστεύαμε ότι θα είναι τοπικό το φαινόμενο, αλλά τελικά επεκτάθηκε. Εμείς τελικά επιμείναμε και πήραμε τα χρήματα που θέλαμε. Στόχος μας ήταν να χτίσουμε την καμπύλη και για αυτό δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη από μας».
Το ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι “παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας”. Το υπουργείο προσθέτει ότι “η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της που ακόμη μία φορά οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Έτσι, συνεχίζεται η προσπάθεια της δημιουργίας μίας πλήρους καμπύλης επιτοκίων”.