Το πρωτοσέλιδο του HBR είναι γραμμένο από τον κορυφαίο Καθηγητή του ομώνυμου Πανεπιστημίου Michael Porter και τον Mark Kramer. Οι δύο συγγραφείς αναφέρονται στη νέα τεράστια στροφή στην οποία στοχεύει η νέα φιλοσοφία της ΕΚΕ. Η «Κοινωνία» έφτασε στο σημείο να λέει ξεκάθαρα στις επιχειρήσεις ότι εισπράττουν τις ενέργειες ΕΚΕ ως «φιλανθρωπικές», τις εκτιμούν και τις αναγνωρίζουν αλλά δυστυχώς ο Στρατηγικός στόχος των εταιρειών που είναι αποκλειστικά και μόνο τα «Κέρδη» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την έννοια της ΕΚΕ που θέλουν οι επιχειρήσεις να περάσουν στο ευρύτερο κοινό. Πιο απλά το μήνυμα της «Κοινωνίας» δηλώνει ότι οι εταιρείες πρέπει να βάλουν την «Κοινωνία» στους Στρατηγικούς Στόχους της Επιχείρησης και στο ίδιο επίπεδο που βάζουν τα «Κέρδη» τους! Η πρόκληση είναι επαναστατική και πολύ δύσκολη στην εφαρμογή της ωστόσο η Ελευθερία του Λόγου και η διευκόλυνση του Διαδικτύου αργά ή γρήγορα επιβάλουν τις επιλογές τους. Διαβάστε το άρθρο που αναφέρει περισσότερα στη σελίδα 116. Το Ετήσιο Λεύκωμα ΕΚΕ του Ιουνίου 2011 του «ΕΜΜ» θα αναφέρεται εκτεταμένα σε όλες σχεδόν τις πανεπιστημιακές και εταιρικές έρευνες που έγιναν για την ΕΚΕ τα τελευταία 5 χρόνια με τις αντίστοιχες αναφορές τους, και θα αποτελεί ένα ακόμη πρόσθετο εργαλείο που προσφέρει το «ΕΜΜ» στην επιχειρηματική Αγορά της Ελλάδας και στους Φοιτητές που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ΕΚΕ.
Άρθρο ΦΜ, τεύχος Απριλίου, 2011, σελίδα 116:
Το πρωτοσέλιδο άρθρο του HBR, είναι πράγματι επαναστατικό και χαράζει τη νέα Μεγατάση της Εταιρικής Διακυβέρνησης γκρεμίζοντας προτεραιότητες και παραδοσιακές αρχές 100 πλέον χρόνων! Η τεράστια νέα στροφή στην οποία στοχεύει η φιλοσοφία της νέας Στρατηγικής της «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης», πέρα από το γεγονός ότι άρχισε να εμφανίζεται στον ορίζοντα, έστω «Ακαδημαϊκά» και «Φιλοσοφικά» αγγίζει τη βαθύτερη έννοια της «Δημοκρατίας» την οποίαν οι Συνταγματολόγοι της Δύσης «Κανιβάλισαν» προκειμένου να εξυπηρετούν την «Ισχύ» των «Ισχυρών»! Πολιτικών και Επιχειρήσεων.
Το άρθρο έχει ως τίτλο: Πώς να «Διορθώσουμε τον Καπιταλισμό» και είναι γραμμένο από τον κορυφαίο καθηγητή του Harvard, Michael Porter και τον Σύμβουλο Επιχειρήσεων, Mark Kramer. Λένε, εν περιλήψει οι δύο σπουδαίοι συγγραφείς: Η επαναστατική αλλαγή ξεκίνησε από την «Κοινωνία», η οποία λόγω της Ελευθερίας του Λόγου και της απότομης διάδοσης της παγκόσμιας επικοινωνίας μέσω του Διαδικτύου, κατάλαβαν πάρα πολλά πράγματα γύρω από τη Συμπεριφορά των Ισχυρών, (Πολιτικών, Πολυεθνικών Εταιρειών, Συνδικαλιστών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ακόμα και Πνευματικών Δογμάτων) η οποία Συμπεριφορά έκρυβε με επιμέλεια πολλές σημαντικές πληροφορίες που επηρέαζαν την Ποιότητα της Ζωής τους, σε όλες της, τις μορφές! Κατάλαβαν οι Πολίτες σε όλο τον κόσμο που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ότι οι εν λόγω «Ισχυρές» Ομάδες Χειραγωγούσαν μεταξύ πολλών και την Πληροφόρηση προκειμένου να εξυπηρετούν καλύτερα τα Συμφέροντά τους και να Διαιωνίζουν την Εξουσία τους! Ένα παράδειγμα, είναι η πρόσφατη Οικονομική Κρίση, η οποία αποκάλυψε τη Μυστική παγκόσμια ισχύ της δήθεν Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τη γνωστή ως Federal Reserve Bank, η οποία κάθε άλλο παρά Ομοσπονδιακή είναι. Είναι απόλυτα ιδιωτική με μετόχους ζάπλουτα άτομα και πολλές Τράπεζες όλων των φυλών και των θρησκειών του κόσμου! Αυτό για πολλούς Έλληνες οι οποίοι αρέσκονται να τα φορτώνουν όλα στο… Ισραήλ!
Το κοινό, επομένως κατάλαβε ότι τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από τη δήθεν «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» δεν έχουν ως στόχο να υπηρετήσουν την «Κοινωνία» αλλά τα «Εταιρικά Συμφέροντα» και να χρυσώσουν λίγο το χάπι της άκρατης ορμής τους να αυξάνουν συνεχώς τα Κέρδη τους, αδιαφορώντας επί της ουσίας αν θίγουν την «Κοινωνία» από πολλές πλευρές της! Τώρα, όμως η «Κοινωνία» που κατάλαβε τον τρόπο που σκέπτονται και λειτουργούν, πήρε την απόφαση να προστατεύσει τα συμφέροντά της και λέει: Θα μας πείσετε ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε και για την «Κοινωνία», δηλαδή εμάς τους Πελάτες σας που σας θρέφουμε, μόνον αν αλλάξετε τη Στρατηγική σας και τοποθετήσετε ως Στρατηγικό σας στόχο, πρώτα τα Συμφέροντα της «Κοινωνίας» μπροστά από τα «Κέρδη» σας. Αν το καταφέρετε, πρώτα θα ωφεληθείτε τα Μέγιστα, γιατί θα σας προτιμούμε με την Αγοραστική μας Δύναμη και δεύτερο, θα επανακτήσετε την χαμένη Αξιοπιστία σας! Η Σκέψη των Πολιτών, όμως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις Απαιτήσεις! Πάει ακόμα πιο βαθιά και αγγίζει και το είδος της… Διακυβέρνησης που ασκούν οι Πολιτικοί! Αφού οι Πολίτες βεβαιώθηκαν ότι η «Πολιτική Διακυβέρνηση» των Πολιτικών δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να πλησιάσει την «Παραγωγικότητα της Τεχνοκρατικής Διακυβέρνησης» των Τεχνοκρατών-Μάνατζερ, τώρα, απαιτούν οι Πολυεθνικές να αναλάβουν και την «Τεχνοκρατική Διακυβέρνηση» των… Κυβερνήσεών τους… και να… περιορίσουν τους Πολιτικούς αποκλειστικά μόνο στο πλαίσιο της… «Νομοθετικής Εξουσίας» της Δημοκρατίας, χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα να εμπλακούν στην «Εκτελεστική Εξουσία» της Δημοκρατικής Διακυβέρνησης, δηλαδή στην οποιαδήποτε Κυβέρνηση του Κράτους! Ακούγεται ριζοσπαστικό, όμως τα Αποτελέσματα του είδους της Διακυβέρνησης που ασκούσαν οι πολιτικοί για 35 χρόνια επιβεβαιώνουν τις διαπιστώσεις των Πολιτών! Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων κατάλαβε επιτέλους ότι η «Πολιτική Διακυβέρνηση» απέτυχε παταγωδώς! Χειρότερα από την «Πολιτική Διακυβέρνηση» της Ελλάδας από τα δύο Κόμματα Εξουσίας, δεν θα μπορούσε να υπάρξει σε καμία χώρα της Δύσης! Τα παραδείγματα είναι άπειρα! Μόνον ελάχιστες χώρες κατόρθωσαν και Διαχώρισαν τις τρεις Εξουσίες της Δημοκρατίας τους και αυτές, όχι μόνον επικράτησαν, αλλά απέδειξαν την βελτιωμένη Παραγωγικότητά τους!
Έτσι φτάσαμε στη μεγάλη επανάσταση της «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» που αναγκάζεται να σταματήσει τις επιφανειακές ενέργειες ΕΚΕ του παρελθόντος που χαρακτηρίζονται ως «Φιλανθρωπίες» με Δημοσιοσχεσίτικο περίβλημα και να τοποθετήσουν στους Στρατηγικούς τους Στόχους την «Κοινωνία» μπροστά από τα «Κέρδη»! Σε επίπεδο κράτους να στηρίξουν τον Απόλυτο Διαχωρισμό και Αυτονομία των τριών Εξουσιών της Δημοκρατίας, (Κυβέρνησης, Νομοθετικού και Δικαστικού Σώματος), προκειμένου να εξασφαλιστεί η «Διαφάνεια» καθώς επίσης και η Πιστή Χρησιμοποίηση των βασικών Αρχών της Χρηστής Διακυβέρνησης, τις οποίες γνωρίζουν και εφαρμόζουν πολύ καλά οι ίδιες! Δηλαδή την εφαρμογή των επτά Κεφαλαίων της Διακυβέρνησης στο Κράτος: Σχεδιασμός-Προγραμματισμός / Οργάνωση / Στελέχωση / Διαδικασίες Διοίκησης / Ελέγχους / Επανατροφοδότηση / Πιθανούς Αναπρογραμματισμούς.
Η Τεχνοκρατική Διακυβέρνηση βαθμολογεί τις Κυβερνήσεις σύμφωνα με την εκπλήρωση των Ετήσιων Στόχων τους, και όχι με πολιτικές κραυγές και φανφάρες… Οι απαιτήσεις αυτές, όπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης, είναι τρομερά δύσκολες, γιατί τα «Κέρδη» μιας Τράπεζας, π.χ. βρίσκονται αυτή τη στιγμή εντελώς απέναντι από τις Ανάγκες της «Κοινωνίας»! Το ίδιο με τις Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ή Εκπαιδευτικές Υπηρεσίες, τη Βιομηχανία Τροφίμων, κ.ά. Η πρόκληση είναι μεγάλη, όμως η Ελευθερία του Λόγου επιβάλλει τις απόψεις της για αυτό και θεωρείται το πιο πολύτιμο στοιχείο της Δημοκρατίας! Αργά ή Γρήγορα επιβάλλεται… Εμείς το Πιστεύουμε. Τα παιδιά μας θα ζήσουν σε πολύ καλύτερα και δικαιότερα καθεστώτα!