Την Παρασκευή 15/5/2015 στα γραφεία της MORAX το Ι.ΧΟ.Σ διοργάνωσε μία εισαγωγική διαδραστική ημερίδα με θέμα την προάσπιση των συμφερόντων των διαμεσολαβούντων από τον κίνδυνο δικαστικών ταλαιπωριών και ενδεχομένως οικονομικών επιβαρύνσεων, που θα προκύψουν από την επαγγελματική τους ευθύνη, όπως αυτή ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους οι κ. Κώστας Λάμπρου, πρώην πρόεδρος του ΠΣΑΣ και νυν πρόεδρος του τμήματος υπηρεσιών του ΕΕΑ και Δημήτρης Γαβαλάκης πρόεδρος του ΠΣΑΣΣ. Στην ομιλία τους αναφέρθηκαν στις εμπειρίες και τις απόψεις τους για τους σοβαρούς κινδύνους των διαμεσολαβούντων κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.
Για πρώτη φορά στην αγορά μας η κ. Λάουρα Σταυρίδου παρουσίασε σχέδιο του πρώτου συντεταγμένου πρωτοκόλλου για διαβούλευση με στόχο την συγκεκριμενοποίηση των ευθυνών των διαμεσολαβούντων, όπως υπάρχουν αντίστοιχα πρωτόκολλα ευθυνών και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ασπίδα προστασίας των συμφερόντων των διαμεσολαβούντων δεν αποτελεί μόνο η ασφάλεια επαγγελματικής αστικής ευθύνης αλλά απαραίτητο είναι και το πρωτόκολλο όπου θα αναφέρονται περιοριστικά και θα περιγράφονται λεπτομερώς οι ευθύνες τους.
Ιδιαιτέρως τονίστηκε η συμβολή όλων των συναδέλφων με σχόλια και παρατηρήσεις στη διαμόρφωση του οριστικού κειμένου που θα προωθηθεί ως πρόταση στους αρμόδιους φορείς.
Σε επόμενη ημερίδα, που θα οργανωθεί σύντομα, θα αναλυθεί το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου με τις έως τώρα παρατηρήσεις των συναδέλφων και θα δημιουργηθεί λίστα με τα ονόματα όσων θα συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή που θα επισυναφθεί στο πρωτόκολλο.
Ιδιαίτερα αξιόλογη η προσπάθεια του Ι.ΧΟ.Σ. την οποία θα πρέπει να “αγκαλιάσουν” οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Εκφράζω την άποψη πως η αξία του σχεδίου Πρωτοκόλλου για διαβούλευση το οποίο παρουσιάστηκε, δεν εντοπίζεται τόσο στη συγκεκριμενοποίηση των ευθυνών των διαμεσολαβούντων (προς τούτο υπάρχει η νομοθεσία και η νομολογία από τη διεθνή πρακτική) όσο στη διαμόρφωσης ενός Κώδικα Δεοντολογίας στην άσκηση του επαγγέλματος του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή, όπως ισχύει και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, που να αναφέρεται στις αρχές συμπεριφοράς απέναντι στην Εποπτική Αρχή, σε Πελάτες, σε Ασφαλιστικές Εταιρείες και σε συναδέλφους.