“Το δίλημμα που αντιμετωπίζουμε είναι αμείλικτο: ή θα αλλάξουμε ή θα χρεοκοπήσουμε. Γι’ αυτό και η χώρα πρέπει επειγόντως να βρει τον καταλύτη που θα φέρει την αλλαγή -και καταλύτης μπορεί να είναι μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλος κατά την προσφώνησή του στην εκδήλωση του συνδέσμου με θέμα: ”Επιχειρηματικότητα χωρίς Εμπόδια: Ανοίγοντας Δρόμους για την Ανάπτυξη”.
“Στην Ελλάδα, σήμερα, όλοι επικαλούνται την ανάγκη για ανάπτυξη. Αλλά, για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Η φούσκα της μέχρι χθες επιδοτούμενης καταναλωτικής ανάπτυξης έχει σπάσει. Από την άλλη, η ανάπτυξη δεν επιβάλλεται εκ των άνω με ντιρεκτίβες ούτε, βέβαια, με ευχολόγια. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με νόμους, με ειδικά και γενικά ταμεία, με επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις”, συνέχισε ο κ. Δασκαλόπουλος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, η ανάπτυξη προϋποθέτει ένα συνολικά ευνοϊκό για την επιχειρηματική δράση περιβάλλον: μικρό, ευέλικτο κράτος, ανοιχτές αγορές και επαγγέλματα, ποιοτική δημόσια διοίκηση, ευέλικτη αγορά εργασίας, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, ξεκάθαρους όρους χωροθέτησης και αδειοδότησης, ταχύρυθμη δικαιοσύνη, διαφάνεια και ελκυστικό πλαίσιο για επενδύσεις.
Στην εκδήλωση του ΣΕβ ανακοινώθηκε η ίδρυση του Παρατηρητηρίου Διοικητικών Εμποδίων. Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση του ΕΣΠΑ 2007-2013, ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την Ένωση Εταιρειών Deloitte Business Solutions και Trek Consulting, κατέγραψε μία σειρά από παράγοντες που παρεμποδίζουν την επιχειρηματική δράση και ετοίμασε συγκεκριμένα σχέδια για την υπέρβασή τους.
Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο το Παρατηρητήριο θα χρησιμεύσει ως ένα βήμα διαρκούς διαλόγου μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας και της δημόσιας διοίκησης με έναν κοινό στόχο: την προώθηση της ανάπτυξης μέσα από την κατάργηση των εμποδίων που καθημερινά αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα. Ειδικότερα, αποστολή του Παρατηρητηρίου θα είναι η εκτίμηση του ρυθμιστικού βάρους για τις επιχειρήσεις, η αξιολόγηση των πολιτικών για τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και η καλλιέργεια μίας ευρείας συναίνεσης για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Πηγή: emea.gr