Μία νέα και ιδιαίτερα ελκυστική ασφαλιστική αγορά 8 δισ. δολαρίων φαίνεται πως ανοίγει για τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες της Δύσης και της Μέσης Ανατολής, μετά τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, η αβεβαιότητα αναφορικά με το πότε θα αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη, κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς.
Οκτώ από τους έντεκα ειδικούς της ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής αγοράς που ανταποκρίθηκαν σε ερωτήσεις του Reuters, χαρακτήρισαν την αγορά του Ιράν ελκυστική, ή πολύ ελκυστική, ειδικότερα στους τομείς της ναυτιλίας και της ενέργειας.
Και ενώ αρκετοί είπαν ότι αναμένουν να εισέλθουν στην αγορά του Ιράν έως το τέλος του 2016, άλλοι δεν είναι βέβαιοι λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για το πως και πότε θα αρθούν οι κυρώσεις.
Βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε στη Βιέννη στις 14 Ιουλίου, το Ιράν θα περιορίσει μακροπρόθεσμα το πυρηνικό του πρόγραμμα σε αντάλλαγμα της άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και η ΕΕ.
Η εξέλιξη αυτή ανοίγει μία αγορά με παραγωγή ασφαλίστρων ύψους 8 δισ. δολαρίων, για τις παγκόσμιες ασφαλιστικές που θέλουν να καλύψουν κινδύνους που σχετίζονται με τις εξαγωγές. Η συμφωνία μένει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, ενώ δεν λείπουν και οι αντίθετες φωνές στην αμερικανική κυβέρνηση.
Παρ’ όλα αυτά, το Ιράν, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της περιφέρειας Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, διαθέτοντας έναν μεγάλο κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και χαμηλό σε ηλικία, μορφωμένο πληθυσμό, τραβάει την προσοχή μεγάλων παικτών του ασφαλιστικού κλάδου.
Τέλος, εκτιμάται ότι η άρση των κυρώσεων θα ξεκινήσει στα τέλη του 2015 με αποτέλεσμα το 2016 να αναμένεται να αποδειχθεί έτος σημαντικής ώθησης της οικονομίας. Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός του Ιράν διαμορφώνεται στα 78 εκατομμύρια και η Παγκόσμια Τράπεζα τον χαρακτηρίζει υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.