Και επίσημα, πλέον, η κ. Λούκα Κατσέλη και ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αναλαμβάνουν τα ηνία της Εθνικής Τράπεζας καθώς εκλέχθηκαν στη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, αντίστοιχα.
Πιο αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η Εθνική ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, εξέλεξε ως μέλη του την κ. Λούκα Κατσέλη και τον κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων κυρίων Γεωργίου Ζανιά και Αλέξανδρου Τουρκολιά. Παραίτηση υπέβαλε και ο κ. Στέφανος Βαβαλίδης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.
Μετά την εκλογή των νέων μελών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής προχώρησε σε ανασυγκρότησή του, εκλέγοντας την κα Λούκα Κατσέλη στη θέση της μη εκτελεστικού Προέδρου του και τον κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας.
Αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των νέων μελών από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας ευχαρίστησε τόσο τον μέχρι σήμερα Πρόεδρο κ. Γ. Ζανιά όσο και τον μέχρι σήμερα Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Αλέξ. Τουρκολιά για τη πολύτιμη συνεισφορά τους στην Εθνική Τράπεζα και τον Όμιλό της, και ευχήθηκε στη νέα Διοίκηση επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει.
Στο μεταξύ, η Εθνική ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη του ομίλου (προ εκτάκτων απομειώσεων) διαμορφώθηκαν στα 174 εκατ. ευρώ το 2014, απορροφώντας προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις. Τα κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους και έκτακτες προβλέψεις διατηρήθηκαν σε θετικό επίπεδο, ανερχόμενα σε 66 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά στα οργανικά λειτουργικά κέρδη του ομίλου, αυτά διαμορφώθηκαν για το σύνολο του περασμέν ου έτους στα 229 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 226 εκατ. ευρώ το 2013. Ταυτόχρονα, ο όμιλος ανακοίνωσε:
-Αύξηση των οργανικών εσόδων προ προβλέψεων κατά 77% σε σχέση με το προηγούμενο χρόνο
-Αύξηση των δανείων κατά 2,7% σε σχέση με το 2013, κυρίως λόγω των εργασιών στην Τουρκία
-Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Ομίλου ανήλθε στις 330 μ.β.
-Οι λειτουργικές δαπάνες σε επίπεδο Ομίλου σημείωσαν σημαντική μείωση κατά 12% σε σχέση με το 2013, κυρίως σαν αποτέλεσμα της συγκράτησης του κόστους στην Ελλάδα
-Το επαναλαμβανόμενο κόστος κινδύνου παρέμεινε σχεδόν σταθερό στο δ΄ τρίμηνο του 2014 στις 245 μ.β. σημειώνοντας μείωση κατά 24 μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο έτος