Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του οίκου αξιολόγησης Moody’s, o ασφαλιστικός κλάδος στις χώρες που απαρτίζουν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) – Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – έχει σχεδόν τριπλασιαστεί την περίοδο 2006-2013, με τα ασφάλιστρα να έχουν αυξηθεί στα 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια από 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτός ο ταχύς – αν και πρόσφατα επιβραδυνόμενος – ρυθμός ανάπτυξης και η έκρηξη στον ασφαλιστικό τομέα της περιοχής έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή μιας σειράς ρυθμιστικών μέτρων στον ασφαλιστικό κλάδο του ΣΣΚ. Αυτές οι ρυθμιστικές αλλαγές θα βελτιώσουν το πιστωτικό προφίλ του ασφαλιστικού κλάδου της περιοχής και θα βοηθήσουν τη σταθερότητα και διαφάνεια της αγοράς με την ενίσχυση διαφόρων πτυχών όπως τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, τη ποιότητα περιουσιακών στοιχείων και την επάρκεια αποθεματικού.
Επιπλέον, υπάρχει μια σειρά ειδικών κανονισμών (Takaful) που είναι πιστωτικά θετικοί, καθώς ενισχύουν την ασφάλεια του κατόχου ασφαλιστικού συμβολαίου άμεσα, εξασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων. Σε μερικές περιπτώσεις η ενίσχυση αυτή γίνεται έμμεσα, βελτιώνοντας την πρόσβαση σε κεφάλαια απαιτώντας από εταιρίες να μπουν στις χρηματιστηριακές αγορές.
Η αύξηση καλύψεων υποχρεωτικής ασφάλισης, όπως υγείας, ανεργίας, αυτοκινήτου και αστικής ευθύνης, έχει αυξήσει την ενημερότητα της αγοράς και είναι πιστωτικά θετικό για τη διαφοροποίηση των προϊόντων.
Ο ραγδαία αναπτυσσόμενος ασφαλιστικός τομέας έχει ωθήσει την επανεξέταση των ρυθμιστικών μέτρων και την υποστήριξη της πιστωτικής ποιότητας των ασφαλιστών.
Οι οικονομίες του ΣΣΚ δε βασίζονται πλέον σε έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων βιομηχανικών έργων και σχεδίων υποδομής. Το ΣΣΚ εστιάζει επίσης στην τουριστική ανάπτυξη και για το σκοπό αυτό θα φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις όπως η Formula 1, το Word EXPO του 2020 και το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022.
Την ίδια στιγμή οι ασφαλιστικές αγορές του ΣΣΚ αναπτύσσονται γρήγορα και επιθετικά, με έντονο ανταγωνισμό τιμών σε πολλές τοπικές αγορές και με αρκετούς «παίκτες» να καθορίζουν τα ασφάλιστρα σύμφωνα με τις τιμές των ανταγωνιστών, όχι με βάση τον πραγματικό κίνδυνο. Αυτό έχει προκαλέσει μεταβλητότητα στα αποτελέσματα της ασφάλισης και έχει παρεμποδίσει την αειφόρο ανάπτυξη. Επιπλέον, η ενημερότητα της αγοράς και η αντίληψη των λιανικών και εμπορικών καταναλωτών επηρεάζεται αρνητικά από τη συχνή διαμόρφωση τιμών, τη μεταβολή στη συνοχή των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη ποιότητα των προϊόντων και το χειρισμό των αποζημιώσεων.
Προκειμένου να διαχειριστούν την αύξηση των διαφόρων ειδών κινδύνου που καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες και να απευθυνθούν σε αγορές χαμηλών επιδόσεων, οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές εφαρμόζουν ενισχυμένα ρυθμιστικά μέτρα για τον ασφαλιστικό κλάδο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούν τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου και τα πρότυπα διαχείρισης υποχρεώσεων ελάχιστου ενεργητικού (minimum asset liability management), την επάρκεια τιμών, την εταιρική διακυβέρνηση και διαφάνεια, και εισάγουν υποχρεωτικές καλύψεις.
Αναμένουμε πως οι νέοι κανονισμοί θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη σταθερότητα στην ασφαλιστική αγορά του ΣΣΚ. Οι περισσότεροι από αυτούς τους κανονισμούς έχουν προκύψει ύστερα από προτάσεις της αγοράς, γεγονός που θα βοηθήσει στην κατανόηση και αποδοχή τους, αν και η διαδικασία υλοποίησης θα είναι ελαφρώς πιο αργή.