Eurolife

Με το… σταγονόμετρο η ρευστότητα της ΕΚΤ

Με το σταγονόμετρο συνεχίζει, όπως όλα δείχνουν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη στήριξή της προς τις ελληνικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες και ταυτόχρονα να ασκήσει τις δικές της πιέσεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ΕΚΤ αποφάσισε χθες [...]

Ethniki
Με το… σταγονόμετρο η ρευστότητα της ΕΚΤ

ΝΤΡΑΓΚΙ4Με το σταγονόμετρο συνεχίζει, όπως όλα δείχνουν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη στήριξή της προς τις ελληνικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες και ταυτόχρονα να ασκήσει τις δικές της πιέσεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ΕΚΤ αποφάσισε χθες βράδυ να ανανεώσει την ισχύ του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), αυξάνοντας, ωστόσο, το όριο πρόσβασης κατά μόλις 3,3 δισ. ευρώ (σε 68,3 δισ. ευρώ, από 65 δισ. ευρώ).

Νωρίτερα χθες, δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι υπήρξαν έντονες διαφωνίες στις τάξεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, με την γερμανική Bundesbank να τηρεί την πιο σκληρή στάση, εν αναμονή των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με το Eurogroup.

Τις προηγούμενες ημέρες κυριαρχούσε η εκτίμηση ότι η ελληνική πλευρά θα υπέβαλε αίτημα αύξησης του ορίου πρόσβασης στον ELA κατά 10 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας που προκαλούν οι εκροές καταθέσεων σε συνδυασμό με την άρνηση της ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα στις πράξεις αναχρηματοδότησης,  κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται.

Η απόφαση της ΕΚΤ πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμη οξυγόνο… αλλά περιορισμένο. Όλα πλέον εξαρτώνται από την έκβαση των συνομιλιών για την παράταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, καθώς στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, η θέση του Μάριο Ντράγκι θα είναι πολύ δύσκολη στην επόμενη συνεδρίαση με θέμα την παροχή ρευστότητας προς τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Τραπεζικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να συνεχίσει για πάντα να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, αναμένεται να αλλάξει στάση έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Υδρόγειος

Σχόλια

Φόρτωση...
Neos Poseidon
Interlife
Newsletter

Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά

Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.

Δεν spamάρουμεΑπεγγραφή ανά πάσα στιγμή+11.000 Εγγεγραμένοι επαγγελματίες

Σχετικά Άρθρα

Insurance Daily

© MORAX MEDIA A.E.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2026

insurancedaily.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής / Διευθυντής: Μωράκης Μιχαήλ

Ιδιοκτησία: Morax Media A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος

Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ

Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672

Email: [email protected], Τηλ: +30 210 9594121