Την έναρξη διαλόγου με την Κυβέρνηση, τις ενώσεις προστασίας καταναλωτών, την εποπτική αρχή και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς ζήτησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Φ. Μπράβος με σκοπό τη χάραξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου για το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς την προσεχή 15ετία.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης από το βήμα συνεδρίου της Ένωσης με θέμα «Πρόληψη και ασφάλιση: διπλή ασπίδα προστασίας από τους κινδύνους που απειλούν ζωή – υγεία» σημείωσε ότι πρέπει όλοι να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι για έναν ειλικρινή και στοχευμένο διάλογο για το θέμα της ασφάλισης στη χώρα μας.
Επίσης, ανέφερε ότι η νέα Εποπτική Αρχή του κλάδου στους 14 μήνες ζωής της έχει δείξει ενθαρρυντικά δείγματα προσπαθειών για να αλλάξει το περιβάλλον, γι’ αυτό και εκτιμά ότι, δεδομένης και της κρίσης, βρισκόμαστε στο σωστό χρόνο για να ξεκινήσει ένας τέτοιος διάλογος, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν να γίνουν ακόμη πολλά προκειμένου να φτάσουμε στο μέσο όρο της Ε.Ε. για την αύξηση συμμετοχής στο ΑΕΠ των ασφαλίστρων που στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν σήμερα το 2,3-2,4% του ΑΕΠ όταν στην Ευρώπη είναι 9%.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της νέας εποπτικής αρχής (ΕΠΕΙΑ) Γ. Πέτσας ανέφερε ότι «δε χρειάζεται μόνο να συζητάμε, αλλά να υπάρχουν και καλά προϊόντα» και σημείωσε ότι η Αρχή βλέπει φιλικά τις εταιρείες, δε λειτουργεί σε αντιπαλότητα μαζί τους, αλλά «προσπαθεί να προστατέψει και τους καταναλωτές» και αυτά τα δύο στοιχεία σε συνδυασμό με την κρίση και τις ανάγκες προσαρμογής των εταιρειών στα νέα δεδομένα αλλά και το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος ζημιών δημιουργούν ένα ιδιότυπο πλαίσιο που η Αρχή μεθοδεύει τη δράση της.
Η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Μαργαρίτα Αντωνάκη ανέφερε ότι από τα στοιχεία εννεαμήνου 2008 προκύπτει αύξηση στα συμβόλαια ασφαλίσεων ζωής κατά 14%, αλλά σημείωσε ότι ο χρόνος εκτιμά ότι θα κλείσει χαμηλότερα και ενδεχομένως κάτω από 5%, κυρίως εξαιτίας της κρίσης. Επίσης, από τα στοιχεία 9μηνου προκύπτει αύξηση ασφαλιστηρίων κατά ζημιών 3,5% και αύξηση στο σύνολο της παραγωγής 9%. Στη συνέχεια σημείωσε ότι η συγκέντρωση είναι έντονη στον κλάδο, αφού οι 10 πρώτες ασφαλιστικές εταιρείες Ζωής κατέχουν το 88% των ασφαλίσεων ζωής.
Αναφέρθηκε ακόμα στα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και για τα οποία ετοιμάζονται παρεμβάσεις στην Ε.Ε. (αρχή ίσης μεταχείρισης, διαφάνειας στην πληροφόρηση, δημιουργία μηχανισμών εξασφάλισης ασφαλισμένων σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας κ.λπ.).
Επίσης, ανέφερε ότι αποτελούν πρόβλημα για την ανάπτυξη του κλάδου τα χαμηλά φορολογικά κίνητρα, ενώ σημείωσε ότι ο κλάδος θα πρέπει να ασχοληθεί και με το έλλειμμα στην ικανοποίηση αιτημάτων των καταναλωτών που έχει εντοπιστεί ότι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε ο Συνήγορος του Καταναλωτή ούτε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς Μ. Νεκτάριος ανέφερε ότι και σε αυτόν τον κλάδο, όπως και σε πολλές άλλες δημόσιες και ιδιωτικές δραστηριότητες στον τόπο τα τελευταία χρόνια, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της έντονης ανάπτυξης παράλληλα με έντονη αφερεγγυότητα και η κρίση μας προβληματίζει έντονα πλέον για τις επιπτώσεις που θα έχει στη χώρα μας. Ο κ. Νεκτάριος εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάκαμψη των παραδοσιακών ασφαλιστικών προγραμμάτων τα προσεχή χρόνια λόγω της κρίσης, ενώ σημείωσε ότι ο κλάδος της υγείας και ο συνταξιοδοτικός κερδίζουν συνεχώς έδαφος έναντι του κλάδου ζωής και σημείωσε τη θέση του ότι θα πρέπει οι ασφαλιστικές να στραφούν περισσότερο στο δημόσιο στον κλάδο της υγείας παρά στους ιδιώτες προμηθευτές.
Αναφέρθηκε, επίσης, στα κακώς κείμενα της δημόσιας διοίκησης και στη σημασία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τις επόμενες γενιές.
Ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Διευθυντής Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λ. Λιαρόπουλος σχολίασε ότι η κρίση είναι ένα «παιχνίδια για μεγάλους» και αναφέρθηκε στη χρησιμότητα της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, σημειώνοντας και αυτός από την πλευρά του τις αδυναμίες του Ελληνικού συστήματος, που αρνείται να αντιμετωπίσει την αναγκαιότητα μιας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.