Σύμφωνα με πληροφορίες μας ολοκληρώνονται οι διεργασίες για την εμφάνιση δύο νέων σχημάτων στο χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, που ξεφεύγουν από τις κλασσικές συγχωνεύσεις και απορροφήσεις, αλλά παραπέμπουν σε συνεργασίες που δημιουργούν συνέργειες και ανάπτυξη.
Η πρώτη περίπτωση αφορά σε μεγάλη γνωστή πρακτορειακή μονάδα (η οποία άλλωστε δημιουργήθηκε πριν από χρόνια με συνένωση εργασιών αξιόλογων Ασφαλιστών), η οποία έχει έρθει σε συμφωνία με μεγάλο ασφαλιστικό γραφείο για την από κοινού πορεία και δημιουργία αναπτυξιακών δομών. Το γνωστό πρακτορείο ακολουθεί τα δύο τελευταία χρόνια μια διαφορετική εξωστρεφή πολιτική ενώ το ασφαλιστικό γραφείο διακρίνεται για την ποιοτική σύνθεση του χαρτοφυλακίου του, με σημαντικά μερίδια στους κλάδους ζωής και πυρός. Οι υπογραφές έχουν ήδη μπει και πολύ σύντομα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά μια ευρύτερη σχεδιαζόμενη συνεργασία, βασισμένη σε ένα νέο πρότυπο μοντέλο που ενώ διασφαλίζει την ανεξαρτησία της κάθε διαμεσολαβητικής μονάδας, παράλληλα δημιουργεί την ενιαία έκφραση και εκπροσώπηση, την χάραξη κοινής αναπτυξιακής πολιτικής και τη σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων. Στη περίπτωση αυτή οι οριστικές ανακοινώσεις θα γίνουν προς το τέλος του επόμενου μηνός.
Και οι δύο περιπτώσεις αποτελούν δείγματα της νέας προσέγγισης πολλών υγιών διαμεσολαβητικών μονάδων και η απομάκρυνσή τους από τα γνωστά κλασσικά μεγάλα διαμεσολαβητικά σχήματα με δεκάδες εκατομμύρια παραγωγής και εκατοντάδες συνεργάτες, που για πολλούς έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Οι ασφαλιστικές εταιρείες ευνοούν τα νέα μοντέλα γιατί δεν επιθυμούν πλέον τα τεράστια σχήματα που εγκυμονούν και ανάλογους κινδύνους.
Σε κάθε περίπτωση οι μεγάλες αλλαγές στη διαμεσολάβηση έχουν ξεκινήσει και, σύμφωνα με τα πρόσφατα δείγματα, μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση. Σύντομα, θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες, αλλά και με νέες προσπάθειες που συζητούνται.
Στον χρηματοοικονομικό τομέα, ο τραπεζικός κλάδος προηγείται και δείχνει το δρόμο. Ήδη συρρικνώθηκε σε τέσσερις μεγάλους ομίλους. Ο ασφαλιστικός κλάδος, με την πίεση εκσυγχρονισμού (Solvency II) και των σύγχρονων προκλήσεων στο πλαίσιο της αναμενόμενης ανάκαμψης – ανάπτυξης, αναγκαστικά ακολουθεί. Είναι καθαρά θέμα χρόνου να δούμε νέα σχήματα με νέα δυναμική και οργάνωση που μοιραία θα επιβάλλουν νέους κανόνες και αρχές στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι μερικές χιλιάδες ανεξάρτητοι ασφαλιστικοί Σύμβουλοι, Πράκτορες, Μεσίτες ή και τα διάφορα κάπως πιο οργανωμένα μικρο-μικρά Γραφεία Πρακτόρων / Μεσιτών με οριακή υποδομή, έχουν συνειδητοποιήσεις τις επερχόμενες εξελίξεις. Πολλοί λένε πως το τοπίο πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει και να αποχωρήσουν από την αγορά όσοι δεν φαίνεται να έχουν τη θέληση ή και την ικανότητα προσαρμογής.
Οι κινήσεις που αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο είναι ένα μικρό ενθαρρυντικό δείγμα. Ωστόσο, ελάχιστοι από τους Ασφαλιστές φαίνεται να συνειδητοποιούν τις επερχόμενες εξελίξεις. Ο εκσυγχρονισμός απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και υπερβάσεις …