Ερωτηματικά εξακολουθεί να γεννά η αντικατάσταση των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη. Πλέον, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, ορίστηκαν νέοι οικονομικοί εισαγγελείς οι αντεισαγγελείς Εφετών Αθηνών Παν. Αθανασίου (τακτικός) και Γαληνό Μπρη (αναπληρωτής). Να υπενθυμίσουμε ότι οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης είχαν στις αρχές Μαΐου, παραδώσει στην εισαγγελία Εφετών τις δικογραφίες με τις υποθέσεις τις οποίες χειρίζονταν οι ίδιοι, ενημερώνοντας τον Άρειο Πάγο ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν στο πόστο των οικονομικών εισαγγελέων.
Η κίνησή τους αυτή, έγινε λίγες εβδομάδες μετά τη θέσπιση του θεσμού του Εισαγγελέα Διαφθοράς. Οι οικονομικοί εισαγγελείς θεωρούσαν ότι υπήρχε επικάλυψη αρμοδιοτήτων μετά τον εισαγγελέα διαφθοράς, θέση την οποία ανέλαβε η Ελένη Ράικου, πρώην προϊσταμένη της εισαγγελίας Εφετών.
Στη θέση του οικονομικού εισαγγελέα, οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης τοποθετήθηκαν το 2011 και οι δικογραφίες που έχουν ανοίξει όλο αυτό το διάστημα, εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 500.
Να θυμίσουμε επίσης ότι πριν από λίγο καιρό, είχαν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους και συγκεκριμένα στο χειρισμό συγκεκριμένων δικογραφιών όπως αυτή των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).
Οι νέοι οικονομικοί εισαγγελείς
Ο Παν. Αθανασίου ως εισαγγελέας έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις, όπως μεταξύ άλλων, τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, το αντιπυραυλικό σύστημα TOR-M1, η προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, την υπόθεση της Interamerican International που αφορούσε εξαπάτηση ομογενών από τη Νότια Αφρική και τη Γερμανία μέσω επενδυτικών συμβολαίων, την υπόθεση Ζαχόπουλου με το γνωστό DVD και την προμήθεια των φρεγατών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.
Ο Γαληνός Μπρης τον Απρίλιο του 2012 πρότεινε την παραπομπή του Άκη Τσοχατζόπουλου σε δίκη για την υπόθεση της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» του έτους 2010 (χρήση 2009). Επίσης, ως εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει την αθώωση των αθλητών Κεντέρη – Θάνου για το «σκηνοθετημένο ατύχημα, ψευδορκία και παρεμπόδηση ελέγχου ντόπινγκ» λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθώς και την ενοχή του Παύλου Ψωμιάδη για την πλαστή εγγυητική επιστολή, ύψους 550 εκατ. ευρώ της εταιρείας Ασπίς προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.