«Επιτυχή τεχνικά» κρίνουν κυβερνητικά στελέχη την ανταλλαγή ομολόγων που αναμένεται να οδηγήσει σήμερα στην έγκριση από το Eurogroup της εκταμίευσης της δόσης των 34 δις ευρώ. Mόνο που τελικά το αντάλλαγμα ήταν ακριβότερο από αυτό που αναμενόταν. Έτσι η πολιτική αποδοχή δεν έχει έρθει. Οι υπουργοί οικονομικών και εχθές έψαχναν το 1,29 δις ευρώ που δεν είχε προβλεφθεί….
Χθες ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε τα επίσημα αποτελέσματα της ανταλλαγής ομολόγων. Οι προσφορές και στις 2 φάσεις της πρόσκλησης για ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έφτασαν στα 31,9 δισ. ευρώ (η Ελλάδα ήθελε τουλάχιστο 30 δις ευρώ). Η μέση τιμή ανταλλαγής έφτασε σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ στο 33,8% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.
Το ποσοστό αναφέρουν αρμόδια στελέχη ήταν υψηλότερο από αυτό που είχε αρχικά προβλευθεί. Το ποσό που είχαν αποφασίσει οι εταίροι και εγκρίνει από τα κοινοβούλιά τους ήταν 10 δις ευρώ που θα χρησιμοποιούσε ο EFSF για τηνέκδοση ομολόγων που θα αντικαθιστούσαν τα υφιστάμενα.
Ετσι ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε ότι ναι μεν σχεδιάζει να δεχτεί όλους τους τίτλους που προσφέρθηκαν αλλά αυτό θα συμβεί μόνο αν προηγουμένως ικανοποιηθούν μία σειρά από προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και την αύξηση του συνολικού ποσού των ομολόγων του EFSF που θα δοθούν στην Ελλάδα κατά 1,29 δισ. ευρώ (όσο είναι δηλαδή το επιπλέον ποσό πέραν των 10 δις ευρώ). Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η επόμενη Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για εναλλακτικές λύσεις που έχουν – η κάθε μία – τα προβλήματά τους. Αν καλυφθεί το ποσό από το ελληνικό δημόσιο με έντοκα γραμμάτια, τότε και πάλι αυξάνεται το χρέος. Αν αυξηθεί το ‘δάνειο» των 10 δις ευρώ, χρειάζεται νέος κύκλος έγκρισης του δανείου από κοινοβούλια κρατών μελών Μία άλλη εναλλακτική είναι να καταβληθεί το ποσό από άλλο «κομμάτι» της δόσης.
Θετικά σχόλια πάντως για την επαναγορά έκανε χθες και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος μιλώντας στη Βουλή. Είπε ότι «το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους πέτυχε ολοκληρωτικά». Εκτίμησε στο 1,5 δις ευρώ το κόστος συμμετοχής για τις ελληνικές τράπεζες και είπε ότι η ζημία θα αντισταθμιστεί από το μέτρο του αναβαλλόμενου φόρου.
Για την ροή των καταθέσεων ανέφερε ότι τις μέρες που προηγήθηκαν των εκλογικών διαδικασιών του Ιουνίου έφυγαν από τις τράπεζες (σε άλλα κράτη η σε σεντούκια) 14 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό πλέον έχει επιστρέψει μόνο ένα μέρος τους, τα 5 με7 δισ. ευρώ.
Πέρα από τα ευχολόγια πάντως, τραπεζίτες αναφέρουν ότι ο χρόνος κυλά. Το πρώτο στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης που ήταν να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο, απαιτεί χρήμα το οποίο ακόμη δεν είναι δεδομένο ότι θα έρθει.