Τον κώδωνα του κινδύνου για τους νέους κεφαλαιακούς κανόνες που περιπλέκουν σε υπερβολικό βαθμό το τοπίο για τον κλάδο, κρούουν δύο ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στελέχη εποπτικών Αρχών.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Gabriel Bernandino, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), δήλωσε ότι η λειτουργία του νέου καθεστώτος που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2016 δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή.
Την ίδια ώρα, ο «πατέρας» του Solvency II και πρώην αξιωματούχος της Κομισιόν, Karel Van Hulle, τόνισε ότι ασφαλιστικές εταιρείες και ρυθμιστικές Αρχές προσπαθούν να επιδείξουν κεφαλαιακή ισχύ, υψηλότερη από το στόχο που θέτει το νέο καθεστώς.
«Ορισμένες εθνικές ρυθμιστικές Αρχές αναμένουν από κάποιες ασφαλιστικές όχι μόνο να συμμορφωθούν με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του Solvency αλλά και να έχουν τον σχετικό δείκτη 100% υψηλότερο, το οποίο είναι εντελώς παράλογο», είπε ο Van Hulle στο περιθώριο συνεδρίου με 150 στελέχη ρυθμιστικών Αρχών και εταιρειών του κλάδου.
«Ακούω ιστορίες από την αγορά ότι οι ρυθμιστικές Αρχές προσπαθούν να συμπεριφερθούν με τέτοιο τρόπο, κάτι που δεν μου αρέσει καθόλου», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Bernandino είπε ότι περιμένει οι ασφαλιστικές να δημοσιοποιήσουν κεφαλαιακούς δείκτες βάσει του Solvency II που θα επιτρέψουν στους αναλυτές να προβούν σε συγκρίσεις μεταξύ των εταιρειών, γεγονός που θα ενισχύσει την πειθαρχία στην αγορά.
«Όμως οι ασφαλιστικές δεν θα πρέπει να τιμωρηθούν από κεφαλαιακή άποψη γιατί θα έχουν μεγαλύτερη διαφάνεια και δημοσιεύουν νούμερα που βασίζονται περισσότερο στους κινδύνους», κατέληξε.