Η οικονομική κρίση «χτύπησε» και την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αίτηση για βοήθεια της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας αντασφαλίσεων στον κόσμο, της Swiss Re. Η εταιρεία, μετά τις ζημιές-ρεκόρ που κατέγραψε μέσα στο 2008, στράφηκε στον Αμερικανό μεγαλοεπενδυτή Ουόρεν Μπάφετ για βοήθεια, την ίδια στιγμή που η μεγαλύτερη εταιρεία αντασφαλίσεων του κόσμου, η Munich Re, κατέγραφε μειωμένα κέρδη κατά 62%…
Στον ίδιο «κατήφορο» όμως και η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ελβετίας, η Zurich Financial Services, η οποία και ανακοίνωσε κάθετη πτώση κερδών της τάξεως του 87%. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 205 εκατ. δολάρια από 1,53 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του 2007 και η εταιρεία σχεδιάζει τη μείωση του μερίσματος από 15 στα 11 ελβετικά φράγκα. Η Zurich ανακοίνωσε ότι διπλασιάζει το στόχο για την περιστολή του κόστους φέτος στα 400 εκατ. δολάρια μετά τις διαγραφές 1,1 δισ. δολαρίων από επενδύσεις της σε μετοχές, ομόλογα και hedge funds το περασμένο τρίμηνο.
Η Swiss Re ζητάει βοήθεια….
Μετά τα αρνητικά αποτελέσματα που κατέγραψε η Swiss Re η στροφή για βοήθεια στον επενδυτικό κολοσσό του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Ουόρεν Μπάφετ φαινόταν ως η μόνη λύση. Η σωτήρια παρέμβαση του Μπάφετ εξασφάλισε στη Swiss Re τονωτική «ένεση» 3 δισ. ελβετικών φράγκων (2,01 δισ. ευρώ), που πιθανότατα θα προσφέρει στην Berkshire Hathaway μερίδιο άνω
του 20% στον ελβετικό ασφαλιστικό κολοσσό.
Η επένδυση του κ. Μπάφετ έχει τη μορφή μετατρέψιμων τίτλων με κουπόνι 12% που προσφέρουν στην Berkshire Hathaway το δικαίωμα ανταλλαγής με μετοχές της Swiss Re ύστερα από τρία χρόνια, στην τιμή των 25 ελβετικών φράγκων εκάστη, ειδάλλως μπορεί να εξακολουθήσει να εισπράττει αδιάκοπα τον τόκο του 12% ετησίως. Η Swiss Re ανακοίνωσε ότι πέρα από αυτή την επένδυση θα επιδιώξει και την άντληση επιπλέον κεφαλαίων της τάξεως των 2 δισ. ελβετικών φράγκων μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.
Όπως ανακοινώθηκε χθες, η Swiss Re θα εστιάσει τις χρηματοοικονομικές της δραστηριότητες στη διαχείριση κεφαλαίων και θα δημιουργήσει μια νέα μονάδα, μια «κακή τράπεζα», η οποία θα… επωμιστεί όλα τα δομημένα προϊόντα και τα υπόλοιπα «τοξικά» πάγια. Οι εν λόγω δραστηριότητες της ελβετικής εταιρείας οδήγησαν σε διαγραφές περίπου 6 δισ. ελβετικών φράγκων το περασμένο έτος, εκ των οποίων τα 2 δισ. προήλθαν από δομημένα προϊόντα.
Η απόφαση του κ. Εγκρέν να αναζητήσει επειγόντως κεφαλαιακές «ενέσεις» ελήφθη μετά την παραδοχή ότι στα τέλη του περασμένου έτους είχε «έλλειμμα» κεφαλαίων της τάξεως του 1,5-2 δισ. ελβετικών φράγκων, προκειμένου να διατηρήσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση στην κατηγορία «ΑΑ». Αμέσως μετά τις χθεσινές εξαγγελίες ο οίκος αξιολογήσεων Standard & Poor’s άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Swiss Re.
Η μετοχή της Swiss Re έκανε «βουτιά» έως και 26% στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, αν και όπως σχολίαζαν οικονομικοί αναλυτές η επένδυση του κ. Μπάφετ συνιστά «ψήφο εμπιστοσύνης» στον ελβετικό όμιλο. Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής κατείχε ήδη μερίδιο 3% στη Swiss Re. Η τελευταία του κίνηση εντάσσεται σε μια σειρά επενδύσεων που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα, εκμεταλλευόμενος τα οικονομικά προβλήματα διάφορων επιχειρηματικών κολοσσών, μεταξύ των οποίων η General Electric Co και η Goldman Sachs Group.
Δύσκολα μονοπάτια και για τη Munich Re
Σε εξίσου δύσκολο δρόμο βαδίζει και η Munich Re, που όμως κατάφερε να κρατηθεί σε καλύτερη βάση από τη Swiss Re. 0 γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του μειώθηκαν κατά 62% το 2008 εξαιτίας των διαγραφών. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στο 1,5 δισ. ευρώ από το ρεκόρ των 3,9 δισ. ευρώ που είχαν καταρρίψει το 2007. H κορυφαία στην παγκόσμια αγορά αντασφαλίσεων Munich Re, αν και υπέστη επίσης μεγάλη πτώση της κερδοφορίας της το περασμένο έτος, ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει το μέρισμα των 5,50 ευρώ ανά μετοχή.
Η εταιρεία δε αποκάλυψε ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων της από αντασφαλιστικά συμβόλαια μειώθηκε κατά 3% τον Ιανουάριο, μήνας που θεωρείται πολύ σημαντικός, καθώς στη διάρκειά του γίνεται συνήθως η διαπραγμάτευση για την ανανέωση συμβολαίων.