Ενδιαφέρει όλες τις μικρές Ασφαλιστικές!
Η CEA, (Committee European des Assurances) είναι η Ένωση Ευρωπαικών Ενώσεων Ασφαλιστικών Εταιρειών, έστειλε τις Αντιπροτάσεις της, σχετικά με δύο Έγγραφα-Προτάσεις της Επιτροπής CEIOPS της Ευρωπαικής Ενωσης. Η CEIOPS, είναι η Ευρωπαική Επιτροπή Εποπτικών Αρχών των Συνταξιοδοτικών Προγραμμάτων των Ασφαλιστικών Εταιρειών των κρατών μελών της Ευρωπαικής Ένωσης The CEA, the European insurance and reinsurance federation, has responded to two consultation papers issued by the Committee of European Insurance and Occupational Pensions Supervisors (Ceiops).
Οι Προτάσεις της CEIOPS αφορούν τα Περιθώρια Φερεγγυότητας ΙΙ, που πρέπει να διαθέτουν όσες Εταιρείες Ασχολούνται με Συνταξιοδοτικά Προγράμματα και αναφέρεται επίσης στο καυτό θέμα της «Αναλογικότητας» (Proportionality). H «Αναλογικότητα» αναφέρεται στα μεγέθη των των Κεφαλαίων Φερεγγυότητας που θα πρέπει να ισχύουν για την κάθε Εταιρεία, ανάλογα με τα Μεγέθη της, όσον αφορά της υποχρεώσεις της στα Περιθώρια Φερεγγυότητας ΙΙ.
Η «Αναλογικότητα», σύμφωνα με τις Αντιπροτάσεις της Ένωσης των Ασφαλιστικών Ενώσεων της ΕΕ, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της πέρα από τα «Ανάλογα» με τα Μεγέθη της κάθε Εταιρείας Κεφάλαια Φερεγγυότητας, και άλλα Οικονομικά Στοιχεία, ανεξάρτητα και από τη Νομική Μορφή της. Η Οικονομική Εποπτεία των Εταιρειών από τις αρμόδιες Αρχές του κάθε κράτους, θα πρέπει να είναι σφαιρική και να μην περιορίζεται μόνον στα Κεφάλαια Φερεγγυότητας.
Η Ομαδική Εποπτεία, των κρατών μελών που θα ασκείται επί των Ασφαλιστικών Εταιρειών που λειτουργούν στη χώρα της, θα πρέπει να εστιάζει στην Οικονομική Ευρωστία των Ασφαλιστικών Ομίλων και οι Αρχές της να στηρίζουν την Διαφάνεια και Ασφάλεια των Κεφαλαίων των Ομίλων, καθώς και όλες τις αλληλεπιδράσεις που μπορεί να έχουν τα επί μέρους Κεφάλαια της κάθε Εταιρείας ενός Ομίλου επί της κάθε μια Εταιρείας.
Ο, Alberto Corinti, υποδιευθυντής της CEA, ωστόσο δήλωσε: Οι Ασφαλιστικές Ενώσεις μέλη των Ασφαλιστικών Εταιρειών της κάθε χώρας, ανησυχούν, γιατί οι Ομαδικές Εποπτικές Αρχές των Εποπτικών Αρχών της ΕΕ με την καθιέρωση «Κοινών Κανόνων» μήπως απομακρύνουν την επίτευξη του τελικού Στόχου.
Η «Αναλογικότητα» των Εποπτικών Μέτρων της ΕΕ επί όλων των Ασφαλιστικών Φορέων της Ευρωπαικής Επικράτειας θα πρέπει να εξετάζει όλα τα Δεδομένα που αναφέρονται στην Ανάληψη και Διαχείριση του Κινδύνου καθώς και στις Διαδικασίες που ακολουθεί η κάθε Εταιρεία.
Η Επιτροπή CEIOPS έχει κάνει μεγάλους Προόδους, όσον αφορά τη σωστή Λειτουργία της Διαχείρισης των Κινδύνων που αναλαμβάνουν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες, όμως οι μικρές Εταιρείες των κρατών μελών, είναι αμφίβολο, αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δύσκολες στον υπολογισμό τους προυποθέσεις που απαιτούν οι Εποπτικές Αρχές.
Θα πρέπει η Επιτροπή CEIOPS να επιτρέψει μερικά περιθώρια στις μικρές και μεσαίες Ασφαλιστικές να υποβάλουν τους δικούς τους υπολογισμούς στα περιθώρια Φερεγγυότητας που διατηρεί η κάθε μία. Πιστεύουμε, συνεχίζει η CEA ότι η Αρχή QIS4 προσφέρει ένα καλό ξεκίνημα, για την εφαρμογή των Ασφαλιστικών Υποχρεώσεων και των Κεφαλαίων Φερεγγυότητας της κάθε Εταιρείας σε σχέση με τα επίπεδα της Προστασίας που προσφέρει.
Ο Συνδυασμός των Μέτρων Ασφάλειας θα πρέπει να έχει σημασία και όχι τα Μεγέθη των Εταιρειών, τόνισε ο εκπρόσωπος της CEA.
Ιδιαίτερη σημασία, για τη χώρα μας και όλες τις χώρες του Ανατολικού μπλοκ, που απόκτησαν πρόσφατα Ασφαλιστικές Εταιρείες, έχουν οι επισημάνσεις του Corini, γιατί διαφορετικά οι περισσότερες Ελληνικές και Βαλκανικές Εταιρείες, θα αναγκαστούν να κλείσουν, κάτι που επιδιώκουν οι μεγάλοι Ασφαλιστικοί Όμιλοι της Ευρωπαικής Ένωσης, προκειμένου να μονοπωλούν τη τεράστια Ευρωπαική Αγορά.
Αν επιθυμείτε να διαβάσετε τις τοποθετήσεις της CEA επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της www.cea.eu