Οι πρόσφατες απροσδόκητες εξελίξεις, όπως η ένταση στη Μέση Ανατολή και ο καταστροφικός σεισμός στην Ιαπωνία ανανέωσαν το ενδιαφέρον σχετικά με τα αυξανόμενα κόστη της ενέργειας και τις υψηλές τιμές των καυσίμων. Οι επιπτώσεις αυτών των γεγονότων είναι πιθανό να μεταβάλλουν βραχυπρόθεσμα το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο. Στη νέα μελέτη για τις Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, που υλοποίησε η Deloitte Research, οι οικονομολόγοι των εταιρειών-μελών του δικτύου της Deloitte εξετάζουν τις συνέπειες των συγκεκριμένων εξελίξεων και παραθέτουν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με την αύξηση των τιμών των τροφίμων και του κόστους της ενέργειας. Επιπλέον, η μελέτη ρίχνει φως στο θέμα της εισοδηματικής ανισορροπίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
O Νίκος Σοφιανός, Πρόεδρος ΔΣ της Deloitte Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης Α.Ε., δήλωσε: «Για ακόμη μια φορά θα ήθελα να επισημάνω την άμεση ανάγκη εξόδου της χώρας μας από την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Ας αντλήσουμε λοιπόν δύναμη από την αυταπάρνηση και την αντοχή του Ιαπωνικού λαού και των άλλων λιγότερο ευνοημένων λαών και ας δείξουμε την αποφασιστικότητα που χρειάζεται για την ανοικοδόμηση της δικής μας χώρας. Κλειδί σε αυτή την προσπάθεια εξακολουθεί να παραμένει η συναίνεση των πολιτικών μας ηγετών και της κοινωνίας για τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα δημιουργήσουν προοπτική και θα χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές».
Ο Ira Kalish, Director of Global Economics, της Deloitte Research δήλωσε: «Από την προηγούμενη τριμηνιαία μας έρευνα, ο κόσμος βίωσε απροσδόκητα γεγονότα. Οι πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο καταστροφικός σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία έριξαν τη σκιά τους στην παγκόσμια οικονομία. Σε αυτή την τελευταία έκδοση, εξετάζουμε την εξέλιξη της παγκόσμιας ανάκαμψης συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων σχετικά με την ανάπτυξη στις εύπορες αγορές και του αγώνα κατά της οικονομικής “υπερθέρμανσης” στον αναπτυσσόμενο κόσμο».
Ανάλυση ανά γεωγραφική περιοχή:
• Όσοι χαράσσουν τις πολιτικές στην Ιαπωνία θα είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί σχετικά με τον κίνδυνο ραγδαίας αύξησης της ισοτιμίας του γεν. Πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη οι προσπάθειες ανοικοδόμησης της Ιαπωνίας θα μπορούσαν να ανακινήσουν την πολυπόθητη αύξηση του πληθωρισμού.
• Οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ χαρακτηρίζονται από αισιοδοξία. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των πρώτων υλών αυξάνονται και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι το πεδίο είναι έτοιμο, ώστε να ξεπεραστεί η «παγίδα ρευστότητας».
• Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αφήσει πίσω της την ύφεση και η ανάκαμψη κατά τους τελευταίους μήνες είναι γεγονός. Η Γερμανία ενδέχεται να φτάσει τα προ-κρίσης επίπεδα ΑΕΠ ακόμα και νωρίς φέτος το καλοκαίρι- έναν ολόκληρο χρόνο πριν από το αναμενόμενο. Πάντως αν και το «ατμόπλοιο της Ευρωζώνης» κινείται φαίνεται να υπάρχουν «παγόβουνα» στην πορεία του.
Τα περιφερειακά κράτη συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υψηλής ανεργίας, χαμηλής παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού και μεγάλου εξωτερικού χρέους. Ταυτόχρονα, τα κράτη του πυρήνα παρουσιάζουν δείγματα «υπερθέρμανσης» με τον πληθωρισμό να δείχνει το «άσχημο» πρόσωπό του.
Η κρίση στον τραπεζικό κλάδο δεν έχει λήξει ακόμα και η Ε.Ε. αναγκάστηκε να παράσχει περισσότερα πακέτα διάσωσης υπό το νεοσύστατο ταμείο στήριξης, προκειμένου να διασώσει το ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με τη μελέτη της Deloitte, αν και οι αρνητικές εξελίξεις στο παγκόσμιο επίπεδο επηρεάζουν την αυτοπεποίθηση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, οι συνέπειές τους στην ευρωζώνη θα είναι πιθανότατα σχετικά περιορισμένες.
Οι συντάκτες της μελέτης αναμένουν κάποιες ανισορροπίες και στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τη στιγμή που το ενδιαφέρον στρέφεται από τους καταναλωτές και την κυβέρνηση στον αναζωογονημένο ιδιωτικό τομέα.
• Οι προοπτικές για την Ινδία και τη Βραζιλία παραμένουν υγιείς. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, ο δημοσιονομικός συντηρητισμός θα επιτύχει την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των αγορών και την ενθάρρυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων.
• Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και οι δημογραφικές αλλαγές θα οδηγήσουν την Κινεζική οικονομία σε μια ανάπτυξη που θα ακολουθεί περισσότερο «βιώσιμους» ρυθμούς.
• Η Ρωσική οικονομία είναι έτοιμη για την ανάπτυξη υποστηριζόμενη και από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Πάντως, οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη εξαρτάται από τις επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας, από την αποκλιμάκωση των φόρων μισθωτών υπηρεσιών και από την ενίσχυση της διαφάνειας.