«Ακόμη… ζωντανές» δηλώνουν οι ελληνικές τράπεζες, παρά τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη και… κουραστική, όπως τη χαρακτηρίζει πλέον η πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου, αβεβαιότητα, εν τω μέσω των πολύ κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το μέλλον της χώρας.
Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφεραν διοικητικά στελέχη των τραπεζών κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου. Χθες, στελέχη της Alpha Bank τόνισαν ότι η κατάσταση είναι ακόμη ελεγχόμενη και ότι η τράπεζα είναι απολύτως ασφαλής με το μαξιλάρι των 6 δισ. ευρώ που διαθέτει. Ανέφεραν, δε, ότι έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενέχυρων 2 δισ. ευρώ για να λάβουν ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA).
Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των Πειραιώς και ΕΤΕ εμφανίστηκαν αισιόδοξες ότι η κυβέρνηση εν τέλει θα φτάσει σε συμφωνία και θα αρθεί το αδιέξοδο, υπογραμμίζοντας ότι αμέσως μετά είναι έτοιμες να στηρίξουν την ελληνική οικονομία. Ίδωμεν…
Βέβαια, η λέξη που έχει ίσως τη μεγαλύτερη σημασία στην αρχική δήλωση των τραπεζών είναι η λέξη «ακόμη». Γιατί όσο και αν υπάρχουν «μαξιλάρια» και… σεντόνια, οι τράπεζες κάποια στιγμή, και μάλιστα, σύντομα, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την απόλυτη ασφυξία, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και δεν ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Και μόνο το γεγονός ότι από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα οι εκροές καταθέσεων έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ (αναμένονται τα στοιχεία για τον Απριλίο για να επιβεβαιώσουν την τάση), είναι ικανό για να προκαλέσει τριγμούς σε ένα τραπεζικό σύστημα που τα τελευταία χρόνια έχει περάσει από τις Συμπληγάδες της ανακεφαλαιοποίησης και των διαδοχικών stress tests.
Πόσω μάλλον, όταν εδώ και τρεις περίπου μήνες ξένοι επενδυτικοί οίκοι έχουν αρχίσει να κάνουν αναφορές στην «πιθανότητα επιβολής περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, στην περίπτωση που συνεχιστεί η αβεβαιότητα και δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης δανειστών».
Οι αναφορές αυτές αυξάνονταν όσο συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση και όσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει με…το σταγονόμετρο τη ρευστότητα, παρέχοντας στις ελληνικές τράπεζες τα… απολύτως απαραίτητα, ήτοι κεφάλαια που αντισταθμίζουν τις εκροές.
Όμως και αυτή η πηγή χρηματοδότησης δείχνει να στερεύει, αφού η ΕΚΤ αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση να μην αυξήσει τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (κάποια στιγμή όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι στην ουσία από τον περασμένο Νοέμβριο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται υπό την πλήρη εποπτεία της ΕΚΤ και όχι της ΤτΕ).
Τι θα γίνει από δω και πέρα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι κοινωνία και οικονομία χρειάζονται επειγόντως τη σταθεροποίηση και εξομάλυνση των συνθηκών ρευστότητας, γιατί αλλιώς όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείεται να είναι πολύ αργά…