Δραστική αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 15 στα 21,5 χρόνια για την παροχή της κατώτατης σύνταξης και κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν από το 62ο έτος της ηλικίας είναι οι αλλαγές που θέλει να επιβάλει η τρόικα ανατρέποντας πλήρως την υφιστάμενη εικόνα του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα. Όλα αυτά σε συνέχεια των προτεινόμενων μειώσεων σε συντάξεις κύριας ασφάλισης, που σαρώνουν και τα τελευταία υπολείμματα του ισχύοντος καθεστώτος παροχών.
Ο νέος χάρτης του ασφαλιστικού βρίσκεται εν πολλοίς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-τρόικας, με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας να επιμένουν στην υιοθέτηση νέων επώδυνων μέτρων και την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να μετριάσει τις κοινωνικές επιπτώσεις.
Μέχρι στιγμής, ο κυβερνητικός επανασχεδιασμός του ασφαλιστικού συστήματος περιελάμβανε μόνο τις εξοικονομήσεις πόρων μέσω της οργανωτικής ανασυγκρότησης και τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κρίθηκε επαρκές από την τρόικα, η οποία θεωρεί απαραίτητη την αλλαγή των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, όπως και τη μείωση των συντάξεων, προκειμένου να υποστηριχθεί η νέα «κεντρική» φιλοσοφία» του – υπό δημιουργία –ασφαλιστικού, που είναι η διασφάλιση της οικονομικής του αυτοδυναμίας, δηλαδή η κάλυψη των υποχρεώσεών του, χωρίς την ανάγκη της συνεισφοράς του κρατικού προϋπολογισμού.
Στο τραπέζι των συνομιλιών με τη τρόικα βρίσκονται τα εξής μέτρα:
- Κατώτατες Συντάξεις
- Πλήρης κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων για ηλικίες κάτω των 62 ετών
- Μείωση συντάξεων κύριας ασφάλισης, με την αλλαγή του υπολογισμού τους
- Επίδομα ΕΚΑΣ
- Διετές πάγωμα συντάξεων
- Αντίστοιχη μείωση εισφορών & συντάξεων στους ελεύθερους επαγγελματίες