Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργάνωσε το 1ο Συνέδριο με θέμα: «Η Επαγγελματική Ασφάλιση και οι προοπτικές της στο Σύγχρονο Εργασιακό Περιβάλλον», τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011, στο ξενοδοχείο Αθήναιον Ιντερκοντινένταλ. Η θεματολογία του Συνεδρίου επικεντρώθηκε κυρίως στις προοπτικές του θεσμού των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης στην χώρα μας και στους παράγοντες που επηρεάζουν την ήδη θεσμοθετημένη ανάπτυξη του. Επιπλέον, με αφορμή τις απαντήσεις που δόθηκαν από εταιρίες μέλη του Επιμελητηρίου σε σχετικό ερωτηματολόγιο που τους απεστάλη συζητήθηκαν και θέματα που αφορούσαν στην ιδιωτική ασφάλιση και στην εξέλιξη της αγορά εργασίας στην Ελλάδα και Ευρώπη.
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε ότι «Το συνέδριό λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα. Περίοδο στην οποία αναμένουμε την συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και την ολοκλήρωση όλων εκείνων πού θεωρούμε ότι είναι ημιτελείς» και τόνισε ότι σαφώς αναφέρεται «στην ασφαλιστική και στην εργασιακή μεταρρύθμιση πού είναι αναγκαίες για την εμπέδωση ασφάλειας στους εργαζόμενους, για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος σε ορίζοντα τουλάχιστον 20ετίας, για την εξασφάλιση της αναγκαίας ανταποδοτικότητας, αλλά και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας. Κάθε τέτοια μεταρρύθμιση, ιδιαίτερα όταν γίνεται σε περιβάλλον έντασης και υπό συνθήκες δημοσιονομικά πιεστικές για τον πληθυσμό, είναι φυσικό να δημιουργεί αντιστάσεις. Πρέπει όμως να κάνουμε την αλλαγή ώστε να αλλάξουμε μια στρεβλή πορεία πού καθόριζαν ανεπίτρεπτες διαχρονικές πολιτικές σκοπιμότητες κι αστοχίες.»
Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν o Γεώργιος Κουτρουμάνης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος κατά την ομιλία του ανέφερε ότι: «Είναι προφανές ότι η συζήτηση γίνεται σε μία περίοδο που υπάρχει ένα αρνητικό δεδομένο και αυτό είναι το μικρό διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Η μείωση των εισοδημάτων είναι ένα γεγονός που δεν δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για κάθε είδους αποταμίευση ή διάθεση εισοδήματος με σκοπό την ενίσχυση της ασφαλιστικής κάλυψης.
Μπορούμε όμως να δούμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί μετά από διάλογο και θα ωριμάσει σταδιακά για να μπορέσει να εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια που θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες.»
Ο κ. Κουτρουμάνης έθεσε τους άξονες του νέου θεσμικού πλαισίου για την επαγγελματική ασφάλιση το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει:
- Τον σαφή προσδιορισμό, το ρόλο της επαγγελματικής ασφάλισης και των καλύψεων που μπορεί να προσφέρει, χωρίς να υποκαθιστά τη δημόσια ασφάλιση και το χαρακτήρα τους.
- Τη διαμόρφωση κανόνων για τη λειτουργία της ιδιωτικής ασφάλισης, με αποτελεσματική εποπτεία και ενίσχυση της φερεγγυότητας τους.
- Την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο συγκεκριμένο επίπεδο, έτσι ώστε να δημιουργούνται συμφωνίες μεταξύ φορέων εργαζομένων και εργοδοτών για συμμετοχή στην χρηματοδότηση των επαγγελματικών ταμείων.
- Τη θεσμοθέτηση κανόνων που δεν εμποδίζουν την κινητικότητα στην αγορά εργασίας, με την μεταφορά δικαιωμάτων με την μορφή διαδοχικής ασφάλισης.
- Την παροχή κινήτρων κυρίως φορολογικών αλλά και άλλων όπως είναι η δημιουργία ελκυστικών προγραμμάτων για περιόδους ανεργίας και βελτίωσης των καλύψεων.»
Τέλος ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε πώς «Η ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης μπορεί να διευκολυνθεί από τη μείωση των σημερινών ασφαλιστικών εισφορών που είναι πράγματι μεγάλες. Σήμερα φαίνεται απαγορευτική μια τέτοια επιλογή ωστόσο παραμένει στο σχεδιασμό μας.»
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Κρεμαλή, Πρόεδρο της Επιτροπής Ασφαλιστικών & Εργασιακών Θεμάτων του Επιμελητηρίου, τα κυριότερα συμπεράσματα του συνεδρίου είναι:
– Ο θεσμός των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης δεν έχει τύχει σημαντικής αξιοποίησης όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη και απαιτούνται ορισμένες μεταρρυθμίσεις κυρίως στις προϋποθέσεις δημιουργίας τους, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και να μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερο βαθμό στην χώρα μας
– Υπάρχει σημαντικό έδαφος συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ασφάλισης με την ενεργοποίηση και αξιοποίηση φορέων όπως ασφαλιστικές εταιρίες, πιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις διαχείρισης κεφαλαίων και εταιρίες αναλογιστών μελετών.
– Οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι που επηρεάζουν την μελλοντική βιωσιμότητα τους όπως είναι η εξέλιξη της αγοράς εργασίας, το δημογραφικό πρόβλημα, η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής κ.α.
Στο συνέδριο επίσης χαιρέτησαν οι: Νίκος Νικολόπουλος, Βουλευτής, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νέα Δημοκρατία, Ιωάννης Σαριβουγιούκας, Υποδιοικητής, Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), Γεώργιος Κώτσαλος, Πρόεδρος, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
Εισηγητές ήταν οι: Γεώργιος Βλασσόπουλος, Director, Corporate Solutions, Metlife Alico, Βενετία Κουσσία, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, ManpowerGroup, Μάνος Πηλείδης, Senior Partner, Deloitte-Hadjipavlou, Sofianos & Cambanis S.A., Ιωάννης Κουκιάδης, Πρόεδρος, Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χαράλαμπος Φύτρος, Αναλογιστής – Αναλυτής, Prudential ΕΠΕ, Ευροσύνη Κουσκουνά, Πρόεδρος, Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ), Παναγιώτης Ζαμπέλης, Πρόεδρος, ΤΕΑ-ΕΛΤΑ, Tρύφων Αλεξιάδης, Αντιπρόεδρος, ΤΕΑ Υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέας Παναγιώτου, Διευθυντής, ΤΕΑ Ιnteramerican, Κωνσταντίνος Τζινιέρης, Πρόεδρος, ΕΤΑ Οικονομολόγων, Goran Hultin, CEO Caden Group S.A. & Corporate Affairs Advisor, EMEA, Manpower Inc., Hagen Hügelschäffer, Secretary General, European Association of Public Sector Pension Institutions (EAPSPI).
Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η ManpowerGroup, υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν οι Interamerican, MetLife Alico και Deloitte και χορηγοί επικοινωνίας ήταν οι City Press, Free Sunday, Κέρδος, Business Partners, Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ, euro2day.gr. insurancedaily.gr, Ράδιο 9 και SBC.