Η κρίση έφερε δυστυχία στους Έλληνες. Σύμφωνα με το δείκτη “Καλύτερης Ζωής” του ΟΟΣΑ, οι Έλληνες είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους σε σχέση με το μέσο όρο παγκοσμίως. Η Έκθεση κατατάσσει την Ελλάδα στην 30η θέση, σε σύνολο 36 χωρών, για το πόσο ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι είναι οι πολίτες που ζουν στη χώρα. Ένα ποσοστό 71% των ανθρώπων (χαμηλότερο πάντως από το μέσο όρο 80% του ΟΟΣΑ), λέει ότι έχει περισσότερες θετικές εμπειρίες σε μια κοινή μέρα (αίσθημα ξεκούρασης, υπερηφάνεια για την εκπλήρωση ενός στόχου, διασκέδαση, κ.λπ.) παρά αρνητικές (πόνος, ανησυχία, λύπη, βαρεμάρα κ.λπ.).
Φαίνεται επίσης, ότι ισχύει πολύ δουλειά, μικρές αμειβές και μειωμένες απολαύσεις. Οι Έλληνες, σύμφωνα με την Έκθεση, εργάστηκαν 2.032 ώρες το 2011, αρκετά περισσότερο συγκριτικά με το μέσο όρο που δίνει ο ΟΟΣΑ και είναι 1.776 ώρες. Μόνο στο Μεξικό (που έχουμε την εντύπωση για … σομπρέρος κάτω από τον καυτό ήλιο), κλήθηκαν να εργαστούν περισσότερο φτάνοντας τις 2.250 ώρες και στη Χιλή 2.047 ώρες. Την ίδια ώρα οι Γερμανοί που συχνά χλευάζουν τους Έλληνες και εμφανίζονται ως οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη, εργάστηκαν κατά μέσο όρο 1.413 ώρες το 2011.
Το μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από την άλλη πλευρά στη χώρα μας το οποίο κατά την Έκθεση ανέρχεται σε 15.800 ευρώ είναι χαμηλότερο από τις 17.820 ευρώ που θεωρείται ο μέσος όρος. Όμως υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα, σημειώνεται στην έκθεση, ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς με τους πρώτους να κερδίζουν έξι φορές περισσότερα από εκείνους που έχουν το χαμηλότερο εισόδημα.
Στις χαμηλότερες θέσεις, για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες με τη ζωή τους κατατάσσονται, στην έκθεση, η Εσθονία, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Χιλή, το Μεξικό και στην τελευταία η Τουρκία ενώ καλύτερο μέρος να ζει και να εργάζεται κάποιος αναδεικνύεται η Αυστραλία. Η Πορτογαλία που επίσης έχει χτυπηθεί από την κρίση στην Ευρωζώνη κατατάχθηκε στην 28η θέση ενώ η Ιρλανδία που επίσης έχει λάβει μέτρα λιτότητας κατατάσσεται στην 15η θέση.
Για την εργασία, η έρευνα επισημαίνει ότι το 56% ηλικίας μεταξύ 15-64 ετών στην Ελλάδα έχει εργασία, που υπολείπεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο που είναι 66%. Όσον αφορά σε ζητήματα υγείας το μέσο προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα είναι τα 81 χρόνια (σχεδόν 83 για τις γυναίκες και 78 για τους άνδρες), λίγο υψηλότερο από το μέσο όρο στις 36 χώρες της έρευνας όπου είναι 80 χρόνια.
Ούτε και στα θέματα περιβαλλοντικής μόλυνσης όμως τα πράγματα είναι καλά. Τα μικροσωματίδια όπως αναφέρεται, είναι 31 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αρκετά πιο πάνω από τα 20 μικρογραμμάρια που είναι ο μέσος όρος.