Σε έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (world economic outlook) τονίζεται η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις περισσότερες από τις οικονομίες της ευρωπαϊκής ηπείρου συγκριτικά με πέρυσι. Και αυτό παρά τις δράσεις για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα, την ενίσχυση του τείχους προστασίας (firewall) στην ευρωζώνη με επιπλέον κεφάλαια μαζί με την πρόοδο στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής και της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που “έχουν σταθεροποιήσει τις αγορές και μειώσει την αβεβαιότητα”. Σε γενικές γραμμές, το ΔΝΤ στην έκθεσή του προβλέπει “σταδιακή επιστροφή” της ευρωπαϊκής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά το 2012 και 2013. Ωστόσο “παραμένει η πιθανότητα να ξαναφουντώσει η κρίση… μέχρις ότου επιλυθούν ανεπίλυτα μέχρι στιγμής ζητήματα”. Η καθίζηση στην ευρωπαϊκή οικονομία εντάθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 οπότε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες συρρικνώθηκαν. Σε αυτό συνετέλεσε μεταξύ άλλων και η απομείωση της κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών, η αποσταθεροποίηση των οποίων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της κρίσης στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία παραμένουν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, “η εντατικοποίηση της οποίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 επηρέασε έντονα την Ιταλία και, σε μικρότερο βαθμό, την Ισπανία”. Ειδικότερα οι προβλέψεις που κάνει το ΔΝΤ για την ανάπτυξη των οικονομιών της ευρωζώνης έχουν ως εξής:
• Στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα υπάρξει οριακή ανάπτυξη κατά μέσο όρο μόλις στο 0,2% για το 2012 σε σχέση με το 2% το 2011. Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί το 2013 με ανάπτυξη στο 1,4%.
• Στην Ελλάδα το 2011 κλείνει με ύφεση (-)6,9% η οποία παραμένει και το 2012 αλλά σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα στο (-)4,7%. Το Ταμείο προβλέπει -στην καλύτερη των περιπτώσεων- για τη χώρα μας μηδενική ανάπτυξη το 2013 με την ανεργία να εκτοξεύεται από το 17,4% το 2011 στο 19,4% για το 2012 και 2013.
• Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο χώρες που τρέχουν αντίστοιχα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης από την Τρόικα, στην Ιρλανδία για το 2012 προβλέπεται οριακή ανάπτυξη στο 0,5% ενώ στην Πορτογαλία η ύφεση προβλέπεται να βαθύνει περαιτέρω από το (-)0,5% το 2011 στο (-)3,3% φέτος. Πορτογαλία και Ιρλανδία εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν στην ανάπτυξη το 2013 με ρυθμούς 0,3% και 2% αντίστοιχα.
Για την Ελλάδα αναφέρεται ότι το περασμένο καλοκαίρι όταν ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το PSI εντάθηκε η κρίση γύρω από το ελληνικό πρόβλημα λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας. “Αν και τα ρίσκα της κρίσης έχουν μειωθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της προόδου που σημειώθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, τα προβλήματα παραμένουν και στην Ελλάδα και σε άλλες οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης και είναι πιθανόν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα”, τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Για την γενικότερη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι “υπάρχει αργή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και ανάκαμψης” αλλά η κατάσταση είναι “εξαιρετικά εύθραυστη”. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου- κι αυτές την οικονομία τους να αναρρώνει από την κρίση του 2008 με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς στο πλαίσιο μίας κατάστασης που μάλλον χαρακτηρίζεται από στασιμότητα.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις η αμερικανική οικονομία θα επιτύχει το 2012 ρυθμό ανάπτυξης 2,1% με μία σταδιακή πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 8,2% το 2012 από το 9% που είχε σκαρφαλώσει το 2011.
(πηγή: skai.gr)