Οι Απολογισμοί Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) έχουν αναδειχθεί στο πιο έγκυρο και αποτελεσματικό μέσο ενημέρωσης των ενδιαφερομένων μερών μιας επιχείρησης σχετικά με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και τη στρατηγική ΕΚΕ, που ενδεχομένως εφαρμόζει, στοχεύοντας στην Αειφόρο Ανάπτυξη.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Εργαστήριο Επιχειρησιακής Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Αιγαίου αξιολογεί από το 2005 τους Απολογισμούς ΕΚΕ που εκδίδονται στην Ελλάδα. Η μεθοδολογία αξιολόγησης η οποία έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί εξ’ ολοκλήρου από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου, υπογραμμίζοντας την εγκυρότητα της εργασίας, βασίζεται στις κατευθυντήριες οδηγίες του διεθνούς οργανισμού Global Reporting Initiative GRI. Πρόκειται για τη μοναδική επιστημονική μελέτη στην Ελλάδα η οποία αφορά στο σύνολο των δημοσιευμένων Απολογισμών ΕΚΕ, σαφώς διαφοροποιημένη από τις διάφορες «αξιολογητικές προσεγγίσεις» ιδιωτικών φορέων στις οποίες συμμετέχουν μόνον υποσύνολα εταιρειών. Σημειώνεται πως το σύνολο των μελετών αυτών του Επιστημονικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, γεγονός που επιβεβαιώνει και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.
Τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Απολογισμών ΕΚΕ που πληρούσαν τα στοιχειώδη κριτήρια εφαρμογής της μεθοδολογίας, έδωσαν βαθμολόγηση με μέσο όρο 34% κάλυψης των στοιχείων-δεικτών, που κυμάνθηκε από το 22% μέχρι το 65%. Ο αριθμός των δημοσιευμένων Απολογισμών ΕΚΕ στην Ελλάδα με τα κριτήρια αναφοράς σε πρότυπα παραμένει χαμηλός, αλλά παρ’ όλα αυτά, παρατηρείται μια σχετική βελτίωση στην πληρότητα, σαφήνεια και περιεκτικότητα των απολογιστικών εκθέσεων.
Σύμφωνα με τη βαθμολογική κατάταξη των αξιολογηθέντων Απολογισμών, την πρώτη θέση κατέλαβε η ΤΙΤΑΝ ΑΕ (65%), στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν οι Απολογισμοί της INTERAMERICAN και του ΟΤΕ (60%), ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η έκθεση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (59%). Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν οι Απολογισμοί του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ (5η θέση – 58%) και των ΧΑΛΚΟΡ – ΕΛΒΑΛ (5η θέση – 55%). Στις επόμενες θέσεις κατατάχθηκαν, κατά σειρά, η ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (54%), VODAFONE (53%), ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ (50%), ΔΕΗ (49%).
Η ανάλυση που εφαρμόστηκε, εξέτασε τους Απολογισμούς του 2013, ενώ δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν άλλες πηγές (π.χ. ιστοσελίδες των εταιρειών) εφόσον δεν υπήρχαν σχετικές παραπομπές στους Απολογισμούς.
Η βαθμολογική κατάταξη των κορυφαίων Απολογισμών ΕΚΕ
Όπως επισημαίνεται στην εργασία, στις απολογιστικές πρακτικές ΕΚΕ των ελληνικών επιχειρήσεων ποσοστό μεγαλύτερο του 85% υιοθετούν και εφαρμόζουν διεθνείς αρχές και πρότυπα (GRI, Global Compact COP, AA 1000, ISO 26000), ενώ το 45% αυτών που εκδίδουν Απολογισμό τον επικυρώνουν με ολική ή μερική εξωτερική επαλήθευση.
Η μεθοδολογία της αξιολόγησης
Στο σύνολο των εκθέσεων που αξιολογήθηκαν με έτος αναφοράς το 2013, το Εργαστήριο Επιχειρησιακής Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Αιγαίου εξέτασε 125 στοιχεία-δείκτες του διεθνούς πλαισίου οδηγιών GRI-G3.1. Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στο όραμα και τη στρατηγική για την κοινωνική υπευθυνότητα και αειφόρο ανάπτυξη, σε στοιχεία διακυβέρνησης, δεσμεύσεων της επιχείρησης και διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τέλος, στην τρισδιάστατη επίδοση – οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική – της επιχείρησης. Τα στοιχεία-δείκτες βαθμολογήθηκαν στην κλίμακα 0-4, ενώ στη μεθοδολογία είναι ενσωματωμένες οι τρεις βασικές αρχές που διέπουν τις πρακτικές λογοδοσίας: η ουσιαστικότητα (materiality) των πληροφοριών, η αξιοπιστία (credibility) των στοιχείων και η προαγωγή της επικοινωνίας και διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο συντελεστής βαρύτητας που προκύπτει από τον μέσο όρο ενσωμάτωσης των τριών αρχών αντανακλά την επίδοση στο τρίπτυχο της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής επίδοσης και αθροίζεται με τη βαθμολόγηση των λοιπών πληροφοριών (προφίλ, διακυβέρνησης κ.λπ.) για να προκύψει η τελική βαθμολόγηση κάθε Απολογισμού.
Δείτε εδώ τη μελέτη.