Η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, αποδείχθηκε ανέτοιμη για την «εξέτασή» της από τους δανειστές. Δεν έχει προχωρήσει σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν στις αποκρατικοποιήσεις, στην εξυγίανση του δημοσίου, στις αγορές.
Έτσι, στο παρά πέντε επιχειρείται και πάλι να επιτευχθεί συμφωνία για τις δόσεις. Και πολλά κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι δόσεις δεν θα έρθουν ολόκληρες αλλά κουτσουρεμένες. Αντί να φτάσουν 8,1 δισ. ευρώ θα έρθουν τα λεφτά που είναι απολύτως αναγκαία για πληρωμή ομολόγων που λήγουν…
«Πώς όμως θα πληρωθούν τα χρέη του κράτους προς ιδιώτες; Πώς θα πληρωθούν τα έργα υποδομής;», αναφέρει κυβερνητική πηγή εξηγώντας ότι η καθυστέρηση δόσεων συνεπάγεται και παράταση της ασφυξίας στην αγορά.
«Δεν είναι μόνο τα λεφτά που δεν θα έρθουν στην ώρα τους με αποτέλεσμα το Γενικό Λογιστήριο να πρέπει να κάνει κουμάντο για διαθέσιμα και να μην πληρώνει ό,τι δεν είναι αναγκαίο, είναι και το κλίμα που επηρεάζεται», αναφέρει η ίδια πηγή. Εξηγεί ότι οι τράπεζες για να ανοίξουν τους κρουνούς της ρευστότητας, θα πρέπει πέραν της ανακεφαλαιοποίησης – που δρομολογείται – να δουν και επιστροφή των καταθέσεων.
Ωστόσο, οι επενδυτές ακόμη δεν έχουν πεισθεί. Και τα λεφτά μένουν στο εξωτερικό. Το ίδιο και τα λεφτά που θα έφερναν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και όπως φάνηκε και στην τελευταία έκθεση του ΟΗΕ δεν έλκονται από τη χώρα…
Στο τραπεζικό πεδίο αναμένεται ακόμη η έκθεση για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος που αναμενόταν την 1η Ιουλίου. Αναμένεται ακόμη και «φως» από τις συμφωνίες για πώληση σε ΤΤ και Proton που θα έπρεπε να έχουν γίνει «το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου» το μνημόνιο στο τραπεζικό του σκέλος ξαναστήνεται σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.
Ερώτημα προς το παρόν παραμένει αν αυτήν τη φορά θα επικρατήσει η «σκληρή» στάση όσων στελεχών της τρόικα ζητούσαν σαφή δέσμευση για πώληση όλων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων από τις μεγάλες τράπεζες. Στο τελικό κείμενο του μνημονίου του Μαΐου, η διάταξη βγήκε «εκτός». Σε λίγες ημέρες θα φανεί αν και τώρα θα συμβεί το ίδιο.