Editorial τεύχους Σεπτεμβρίου, 2009 – «Επιστημονικό Μάρκετινγκ»
Αυτός είναι ο λόγος που πάμε σε εκλογές!
Δε μας αρέσει να είμαστε αρνητικοί ούτε να δημιουργούμε δυσάρεστες εντυπώσεις, όμως, από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να βλέπουμε τη χώρα μας να καταρρέει Οικονομικά, να ζούμε τη φρίκη των Πυρκαγιών και να παραμένουμε απαθείς αναδημοσιεύοντας τις σαχλές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, που επιμένουν να μας θεωρούν… καθυστερημένους!
Οι φετινές Πυρκαγιές επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά το χάος που επικρατεί στη χώρα μας και τις χρόνιες επισημάνσεις του Ε.Μ. ότι όλα τα δεινά και όλες οι καταστροφές ξεκινάνε από τον «Ανεξέλεγκτο» τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δημοκρατία μας και η Διακυβέρνηση της χώρας.
Η «Ασυλία» και το απαράβατο της ποινικοποίησης των Πολιτικών, όταν εξουσιοδοτούν τα Κομματικά Στελέχη να καταληστεύουν το Δημόσιο χρήμα, αχρηστεύοντας το Νομοθετικό και Ελεγκτικό Ρόλο της Βουλής και ταυτόχρονα την Εισαγγελική και Δικαστική Εξουσία, είναι οι μοναδικοί Λόγοι που δημιουργούν τις Καταστροφές της χώρας. Στην Τουρκία θα είχαν συλλάβει και θα είχαν φυλακίσει τους εμπρηστές από τον πρώτο τους εμπρησμό και θα έλυναν το πρόβλημα για πάντα. Γιατί εκεί δεν ξεσπάνε φωτιές κάθε χρόνο;
Οι «ειδήμονες» από τα παράθυρα της ΤV και άλλοι «σοφοί» συνεχίζουν να καυτηριάζουν τις ζημιές και την ανοργανωσιά του Ελληνικού Κράτους και να μιλάνε για «Αλλαγή Νοοτροπίας» και άλλα άσχετα πράγματα, χωρίς κανένας τους να καυτηριάζει το Δικτατορικό Καθεστώς της Ελλάδας, που τα επιτρέπει όλα αυτά και που υποστηρίζουν όλα τα Κόμματα της χώρας. Στο «Κέρδος» της 22/8/09 ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα κάνει τέσσερις ουσιαστικές αλλαγές, μία εκ των οποίων θα είναι η καταπολέμηση της Διαφθοράς, χωρίς να μας λέει «Πώς» θα κάνει αυτές τις Αλλαγές. Με την ίδια, τελείως Ανεξέλεγκτη, Κυβέρνηση και το σφιχτό εναγκαλισμό της Βουλής και της Δικαστικής Εξουσίας; Με την απόλυτη Κομματικοποίηση του Ελληνικού Κράτους και τη θωρακισμένη «Ασυλία» και «Ασυδοσία» των Ελλήνων Πολιτικών;
Θυμάστε πώς κούναγε το δάχτυλο ο Παυλίδης στο έδρανο της Βουλής;
Με την παντελή έλλειψη τιμωρίας όλων αυτών των εγκληματιών;
Αν γίνει μια πανελλαδική έρευνα και ρωτήσει τους Πολίτες: «Πιστεύετε ότι οι Κυβερνήσεις στην Ελλάδα δε γνωρίζουν τους “Εμπρηστές” και τους μεγαλέμπορους Ναρκωτικών;», ποια νομίζετε ότι θα είναι η απάντησή τους, Ναι ή Όχι;
Αφήστε που οι περισσότεροι θα σας πουν ότι οι ίδιοι οι Πολιτικοί είναι οι Νονοί που τα υποκινούν, τα καλλιεργούν και τα υποστηρίζουν. Δεν έχουμε πρωτοκλασάτους πρώην και νυν Υπουργούς και των δύο Κομμάτων Εξουσίας που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση μεγαλεμπόρων Ναρκωτικών ως επίσημοι Δικηγόροι τους; Χρειάζεται καμία άλλη απόδειξη που να τεκμηριώνει το καθεστώς των ορισμένων Πολιτικών Νονών; Ούτε μύγα δεν μπορεί να κινηθεί στη χώρα μας, αν δε στηρίζεται από τον Ασφυκτικό Έλεγχο της Πολιτικής Εξουσίας!
Ο τρόμος και ο φόβος όλων των Ακομμάτιστων Ελλήνων είναι ότι δε βλέπουν καμία διέξοδο από έλεγχο του πλούτου και του ετήσιου Προϋπολογισμού του Κράτους από τους Πολιτικούς Νονούς! Η περίπτωσή μας είναι πράγματι τραγελαφική!
Και για να μη νομίζουν μερικοί ότι καταστροφολογούμε, ιδού τα τεκμήρια:
Τα στοιχεία που δημοσιεύουν αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το ΔΝΤ, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν! Όπως αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης βρίσκονται υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ και εφαρμόζουν «Προγράμματα Σωτηρίας», έτσι δρομολογείται και η Ελλάδα να εισέλθει στο ίδιο καθεστώς της ντροπής!
Το ΔΝΤ αρχίζει να ανησυχεί έντονα, όχι τόσο για την Ελλάδα, όσο για τις επιπτώσεις που θα έχει μια πιθανή «Πλήρης Οικονομική Κατάρρευση» της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομία! Σε ένα διακριτό ένθετο του ΔΝΤ έγινε η σχετική αναφορά, η οποία βέβαια πνίγηκε στις μικροειδήσεις των ΜΜΕ, μιας και οι Πυρκαγιές… έκλεψαν την παράσταση!
Οι Έλληνες Πολιτικοί Διαχειριστές του Δημόσιου Χρήματος, στην κυριολεξία, ρήμαξαν την Οικονομία μας!
Το απειλητικό Οικονομικό Πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το τωρινό ύψος του εξωτερικού χρέους της χώρας, που υπερβαίνει τα 200 δισ. ευρώ και πλησιάζει το 147% του ΑΕΠ, όσο είναι η ραγδαία αύξηση των μελλοντικών δανειακών αναγκών της χώρας. Το ΔΝΤ φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα από το γνωστό πρόβλημα που δημιουργεί ο υπερβολικά υψηλός δανεισμός και τα μεγάλα ανοίγματα του ισοζυγίου πληρωμών, λόγω της χαμηλής Ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Εκτιμάται ότι το εξωτερικό χρέος από το 147% του ΑΕΠ το 2008 θα σκαρφαλώσει στο 159% το 2009 και στο 168% το 2010. Οι προβλέψεις για το 2014 είναι ότι θα έχει εκτιναχθεί στο 184% του ΑΕΠ!
Οι κίνδυνοι ονομάστηκαν χαρακτηριστικά ως κίνδυνοι μιας «Βίαιης Χρηματοοικονομικής Αναπροσαρμογής»!
Η έκθεση του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη έχουν μεγάλες διαφορές χορηγήσεων-καταθέσεων (πολύ μεγαλύτερες από αυτές που εμφανίζουν στην Ελλάδα), με αποτέλεσμα να είναι εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν από τις μητρικές τράπεζες. Συνεπώς, η ΝΑ Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δυσκολίες, αν οι ελληνικές τράπεζες περιορίσουν τις χρηματοδοτήσεις από τις μητρικές στις θυγατρικές, ενόψει των δικών τους αναγκών για ρευστότητα και κεφάλαια!
Βέβαια, οι Ελληνικές Τράπεζες ανησυχούν έντονα και… ψάχνουν μαζί με άλλες στην πρωτοβουλία τραπεζικού συντονισμού (της Βιέννης), με στόχο να αναζητηθεί μια ομαλή μετάβαση προς μικρότερη εξάρτηση της ΝΑ Ευρώπης από εξωτερικές χρηματοδοτήσεις!
Η Οικονομία της Ελλάδας μοιάζει σαν ένα παλιομοδίτικο τεράστιο εργοστάσιο, το οποίο παράγει προϊόντα και υπηρεσίες χείριστης ποιότητας, που δεν μπορούν να πουληθούν ούτε στην Αφρική, αλλά τα επιβάλλει στους… άμοιρους Πολίτες της, και το οποίο θα είχε πτωχεύσει πριν από 30 χρόνια, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί με τεράστιες ζημιές και να τις αυξάνει συνεχώς δανειζόμενο συστηματικά από τη… θυγατρική του Τράπεζα (τους υπηκόους Φορολογούμενους), την οποία αρμέγει κατά βούληση! Από την άλλη πλευρά, δεν κάνει καμία προσπάθεια να μειώσει τις απερίγραπτες σπατάλες και τις θρασύτατες καταχρήσεις της Διοίκησής του, παρά με πασαλείμματα και με πρόσθετα κονδύλια (για άρμεγμα) μας παραμυθιάζει για τον τρόπο με τον οποίο θα μας λύσει το πρόβλημα!
Επιπλέον, ρευστοποιεί σε εξευτελιστικές τιμές τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία της χώρας (φιλέτα) μέσω των… Αγίων Πνευματικών μας Πατέρων… Δήθεν για να καλύψουν τις τρέχουσες δαπάνες του κράτους, ενώ επί της ουσίας τα ρευστοποιούν για να αυξήσουν αχόρταγα τα αμέτρητα πλούτη τους!
Βλέπετε οι Πολιτικοί μας δε Διοίκησαν ποτέ τους μια αυτόνομη Επιχείρηση για να γνωρίζουν πώς αυτό μπορεί να γίνει! Δεν κέρδισαν ποτέ τους ούτε ένα ευρώ για να γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη «Παραγωγικότητα». Τη χρησιμοποιούν, χωρίς να καταλαβαίνουν τη βαθύτερη έννοιά της στην πράξη και ιδίως τις τεράστιες δυσκολίες που αυτή συνεπάγεται!
Αντί να φιλοτιμηθεί ένας, έστω ένας, Πολιτικός και να αναφέρει τα τρωτά σημεία του Συστήματος Εξουσίας της χώρας, τα οποία για 20 χρόνια το Ε.Μ. τονίζει και τεκμηριώνει πώς συμβάλλουν στην «Ανεπάρκεια» και στη «Διαφθορά» της Ελληνικής Διακυβέρνησης, συνεχίζουν να μιλάνε για λύσεις-ασπιρίνες, οι οποίες περιλαμβάνουν όλο και περισσότερα κονδύλια για τις… τσέπες τους! Η Κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Διακυβέρνησης με τη γνωστή «Ξύλινη Γλώσσα» της, για να μας λύσει το πρόβλημα. Δημοσιεύουμε αποσπάσματα από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών:
«Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη “Διοικητική Μεταρρύθμιση” στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ορθότερα στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, διαμόρφωσε Ειδικό Επιχειρησιακό για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, το οποίο δεν υπήρχε στο Γ΄ ΚΠΣ. Ένα Ειδικό Επιχειρησιακό ύψους 630 εκατ. ευρώ με τέσσερις άξονες. Ο πρώτος αφορά την αναβάθμιση των δημόσιων πολιτικών και των διοικητικών δομών με ένα ύψος 327 εκατ. ευρώ, ο δεύτερος αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και το ύψος είναι 213 εκατ. ευρώ, ο τρίτος άξονας αφορά πολιτικές για την ισότητα -οριζόντια τομή στη Δημόσια Διοίκηση- γύρω στα 65 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ στον τέταρτο άξονα, που αφορά την τεχνική υποστήριξη. Ένα πρόγραμμα με το οποίο καταπολεμάμε τη… Γραφειοκρατία, που αποτελεί τη μάστιγα για τον Πολίτη. (Εδώ, αν τον άκουγε ο Καραγκιόζης, μπορεί να του έριχνε την πρώτη καρπαζιά!)
Και βέβαια, η καταπολέμηση αυτή αποτελεί τη βάση για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε και την άλλη μάστιγα, η οποία είναι η… Διαφθορά! (Εδώ μπορεί ο… μπάρμπα Γιώργης, αν ήταν στο ακροατήριο με τον Καραγκιόζη, να σήκωνε την γκλίτσα του και να του ρίχνε μια δυνατή στο κεφάλι!)
Τι μας λες, ουρέ θεομπαίχτη…(μόνο εσείς θα μας χλευάζετε;)
Ούτε λέξη για την απελευθέρωση της Βουλής και του Δικαστικού Σώματος από την άλωση της Κυβέρνησης.
Ούτε λέξη για την πλήρη Αποκομματικοποίηση του Ελληνικού Κράτους!
Αγαπητό ID και συνάδελφοι bloggers
Οι παλαιότεροι στο ασφαλιστικό χώρο πολίτες γνωρίσαμε απο την καλή και τους μεν (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) και τους δε (κυβέρνηση ΝΔ)ιδίως σε ότι αφορά την πολιτική βούληση τους για δήθεν αυστηρό εποπτικό έλεγχο και εξυγίανση της αγοράς.
Τουλάχιστον έως τώρα και απ’όλους τους “αρμόδιους” υπουργούς,όλων των κυβερνήσεων την τελευταία εικοσαετία, χορτάσαμε μεγάλα και σπουδαία λόγια αλλά “μικρές”και γελοίες αποφάσεις δυσανάλογες με τις σπουδαίες διακηρύξεις τους
Θεωρείτε λοιπόν ότι η νέα κυβέρνηση όποια κι αν είναι”ανανεωμένη” και “αναβαπτισμένη” απο την λαϊκή εντολή, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα κάνει κάτι καλύτερο σε όλα τα επίπεδα με τέτοια οικονομική κρίση, με τέτοια γνωστά αποτυχημένα στελέχη στη δημόσια διοίκηση και με τους τους ίδιους γνωστούς κυβερνήτες και “συμβούλους” τους που οδήγησαν τον τόπο εδώ που τον οδήγησαν?
Πολύ αμφιβάλλω
Γ Νικολάκος
ΚΕ ΝΙΚΟΛΑΚΟ, ΑΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΄΄ΕΡΓΑΣΙΑΣ” .ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ Ν’ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΙΤΕ ”ΓΕΜΙΣΟΥΝ’ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.ΜΗΠΩΣ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΙΔΕΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ?ΕΚΔΡΟΜΗ Π.Χ! ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ, ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ’. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΟΜΩΣ ΙΣΩΣ ΕΤΣΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΝΟΗΝΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.
Στη ζωη δεν υπαρχει μονο το ασπρο και το μαυρο υπαρχει και το γκρι.
Παρα πολλα χρονια δε μπορεσε κανεις να καταφερει την συνυπαρξη του ιδιωτικου με το δημοσιο τομεα.
Μια ζωη ο δημοσιος τομεας ηταν το τσουβαλι των ψηφων που θα ηταν αρκετο για να ξαναεκλεξουν την ιδια κυβερνηση.Αυτο χαλασε την αξιοπρεπεια των ανθρωπων και εκανε πολιτες 2 ταχυτητων.
Ειμαστε η μονη χωρα με το πιο ασταθες φορολογικο συστημα που αυτο διωχνει της επενδυσεις του ιδιωτικου τομεα και στην αλλη ακρη ξεπουλαμε υγειης δημοσιες επιχειρησεις με μονο σκοπο καλυτερα νουμερα της οικονομιας τη συγκεκριμενη χρονια.
Στην ακρη του μυαλου μου εχω την αποψη του οτι εχουμε αυτα που μας αξιζουν διοτι σα χωρα και με τους εμφιλιους και με τα πολιτικα φρονηματα εχουμε δωσει δειγματα αλληλοφαγωματος.
Καθε τομεας ειναι και ενας καθρεφτης της κοινωνιας μας,ετσι και στο χωρο μας στο βωμο του κερδους και της υψηλης παραγωγης αφησαμε μακρια την ποιοτητα και την λειτουργια του επαγγεματος.
Αν κατι θελουμε να αλλαξει στη κοινωνια μας πρεπει πρωτα να αλλαξουμε εμεις σαν ανθρωποι.Τοτε θα αναγκαστουν να αλλαξουν και οι πολιτικοι που χρονια δεν μπορουν να διαχειρηστουν το δημοσιο χρημα.
Εγω δε θα τους βγαλω κλεφτες θα τους βγαλω αχρηστους ακομα χειροτερο.
Αλλα μη ξεχναμε οτι για να ειναι εκει ολοι μας βαλαμε κατι μεσα στο φακελο.
Την απαντηση ο καθε ενας θα τη βρει μονος του, δεν κανω προεκλογικο αγωνα,ομως αυτη η ελλαδιτσα αξιζει κατι καλυτερο ας το βρουμε.
Ενα για μενα ειναι σιγουρο οτι αν γινουμε καλυτεροι ανθρωποι θα εχουμε και καλυτερη πολιτεια.
Το άρθρο θα μπορούσε να έχει γραφτεί από οποιονδήποτε, στοιχειωδώς σκεπτόμενο κι ευαίσθητο κάτοικο αυτής της αφρικανικής χώρας της Ευρώπης.
Σωτήρη, αν ο κάθε σκεπτόμενος Έλληνας μπορούσε να το γράψει ένα παρόμοιο κείμενο δεν θα είχαμε το χάλια που έχουμε σήμερα. Mη το μειώνεις και το παρουσιάζεις το κείμενο ως κοινό και συνηθισμένο. Εμένα μου φάνηκε ουσιαστικό και μεστό.
Καλημέρα φίλε Μάνο!Προφανώς και δεν μειώνω το κείμενο αντιθέτως,το
θεωρώ “κατάθεση ψυχής”.
Πολύ εύστοχο το άρθρο και είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνεται τακτικά για να τροφοδοτεί τη σκέψη όσων επιθυμούν να ξέρουν ποια είναι η «ρίζα του κακού» στη σημερινή Ελλάδα.
Μιλώντας πρόσφατα με έναν Ελληνοαμερικάνο που έρχεται μόνο για διακοπές, μεταξύ άλλων μου τόνισε την εμπειρία που είχε από μία ομιλία του Kissinger ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ένα από τα πιο «πετυχημένα» μοντέλα του “dictatorship by vote” και δεν δίστασε να ρωτήσει «ποια δικτατορία είναι καλύτερη η συνταγματική ή πρωθυπουργική»?
Το πρόβλημα της χώρας είναι σαφέστατα η μη διάκριση των τριών εξουσιών. Η χώρα δεν πρόκειται να πάει μπροστά αν δεν αποκτήσει υπουργούς managers, αν οι βουλευτές δεν περιοριστούν στον έλεγχο και τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου και αν δεν αυτονομηθεί πλήρως το δικαστικό σώμα. Όσο δεν γίνεται αυτό, αυτή η χώρα δεν θα αποκτήσει ποτέ Εθνική πολιτική που είναι απαραίτητη τουλάχιστον σε ότι αφορά τα εξωτερικά θέματα, την ανάπτυξη, την οικονομία και την παιδεία.
Αν εξαιρέσουμε τον εφοπλιστικό χώρο και το χώρο του αθλητισμού που παρά τις όποιες ασχήμιες προσέφεραν και προφέρουν στη σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα, σε όλους τους άλλους τομείς πέρα από μερικές μετρημένες αναλαμπές και εξαιρέσεις, επικρατεί η μιζέρια και η απογοήτευση.
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η χώρα στη χειρότερη περίπτωση βαδίζει προς πτώχευση και στην καλύτερη να καταντήσει ουραγός στην Ευρωπαική Ένωση καθώς σε 5-10 χρόνια θα την έχουν προσπεράσει και οι τελευταίες του πρώην ανατολικού μπλόκ… Και επειδή η λύση δεν διαφαίνεται από την κορυφή, ας ελπίσουμε ότι θα αυξάνει όλο και περισσότερο το ποσοστό της αποχής, του λευκού και του άκυρου. Όσοι περισσότεροι γυρίζουμε την πλάτη στους καραγκιόζηδες που πολιτεύονται σήμερα, τόσο πιο γρήγορα θα καταλάβουν ότι πρέπει να αποχωρήσουν και να αφήσουν τη θέση τους σε πιο ικανούς που μπορούν να πάρουν αποφάσεις.
Κε Σεραφειμίδη,
Το σχόλιό σας με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο σε όλα του τα σημεία, πλην ενός.Αυτού της αποχής.Και εξηγούμαι.Η αποχή θα ήταν ένα ισχυρό χαστούκι σε όλους αυτούς, αν έφτανε στο ιδανικό πλην ουτοπικό ποσοστό του 100% .Οσο υπάρχει έστω και ένα ποσοστό συμμετοχής 40-50% που θα ψηφίζει(και πάντα θα υπάρχει γιατί πάντα θα ψηφίζουν οι “ημέτεροι” ένθεν και ένθεν )τότε αφήνουμε αυτό το ποσοστό να αποφασίζει για εμάς τους υπολοίπους.
Επίσης θεωρώ οτι η ψηφος είναι ένα από τα λίγα συνταγματικά δικαιώματα που ακόμα δεν μας έχουν εντελώς καταπατήσει.
Με σεβασμό,
Χρήστος Κωνσταντόπουλος
Κύριε Κωνσταντόπουλε,
Η άποψή μου είναι ότι σχετικά με την ψήφο δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απόφαση. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι οι εκλογές δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα…
Έγραψα τη φράση «συνταγματική δικτατορία» και περίμενα κάποιος να αντιδράσει για το αν υπάρχει ή όχι αυτή η έννοια. Συνταγματική δικτατορία (δόκιμος όρος) υπήρχε στις κομμουνιστικές χώρες και το πιο εύστοχο σημερινό παράδειγμα είναι η Κούβα του Φιντέλ Κάστρο. Εκεί δεν γινόντουσαν και δεν γίνονται εκλογές…
Έχουν υπάρξει κάποιοι που έχουν χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως την τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης…! Οι περισσότεροι που τους έχουν ακούσει γελάνε… Πέραν της δικτατορίας υπήρχαν άλλα τρία στοιχεία που χαρακτήριζαν τις χώρες του ανατολικού μπλόκ. Α)Τεράστια γραφειοκρατία, Β)Κεντρικά ελεγχόμενη οικονομία σε ποσοστό 80-90%, Γ)Ανελευθερία επιλογής προϊόντων και υπηρεσιών.
Ερχόμαστε στη χώρα μας…
Α)Η Ελληνική γραφειοκρατία όσο και αν βελτιώνεται σταδιακά είναι χειρότερη από τις τέως κομμουνιστικές χώρες…
Β)Πριν αρχίσει η Ε.Ε. να μας επιβάλει ιδιωτικοποιήσεις, η Ελληνική οικονομία ελεγχόταν από την εκάστοτε κυβέρνηση σε ποσοστό 70%. Ακόμη και αν λάβουμε υπόψη μας την παραοικονομία, η σημερινή Ελληνική οικονομία είναι κεντρικά ελεγχόμενη σε ποσοστό άνω του 50%. Άλλωστε οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες είναι κρατικοδίαιτοι…
Γ)Ως προς την καταναλωτική μας συμπεριφορά, φυσικά και δεν έχουμε καμία σχέση με το καθεστώς που ίσχυε στις ανατολικές χώρες. Σηκώνει βέβαια πολύ συζήτηση το αν είναι καλύτερο να κυκλοφορείς με Lada και να ζεις αξιοπρεπώς ή να κυκλοφορείς με BMW και να μην έχεις να φας…
Δ)Από τη στιγμή που δεν υφίσταται διάκριση εξουσιών, δεν υφίσταται και συνταγματική δημοκρατία! Ουσιαστικά λοιπόν η Ελλάδα έχει δημοκρατία μόνον στις … Εγκυκλοπαίδειες! Όπως συμβαίνει με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και τις υπόλοιπες μπανανιές!
Όσο λοιπόν και αν φαίνεται παράξενο και τρελό η Ελλάδα είναι μία μοναδική περίπτωση χώρας που κουβαλάει τα αρνητικά όχι ενός αλλά δύο πολιτικο-οικονομικών συστημάτων!! Άκρατο καταναλωτισμό που δεν συναντάται ούτε στις πλέον καπιταλιστικές χώρες και τη συνεχή κακοδιαχείριση των διεφθαρμένων πολιτικών της για περισσότερο από 30 χρόνια. Και όλα αυτά στο όνομα της δημοκρατίας…
Ευχαριστώ πολύ αλλά δεν θέλω και άλλη δημοκρατία αυτού του είδους!
Κε Σεραφειμίδη,
Και στα τρία σημεία που αναφέρεστε,όσον αφορά στην Ελλάδα,έχετε απόλυτο δίκιο.Και αυτό σας το λέει κάποιος ο οποίος έχει βιώσει στο “πετσί” του και τη γραφειοκρατία,και τη παραοικονομία,και τη διαφθορά.Και την έχω βιώσει όχι τόσο επαγγελματικά , όσο κοινωνικά, έχοντας παιδί ΑΜΕΑ.Διότι αν ένα κράτος θέλει να λέγεται Δημοκρατικό θα πρέπει πρώτα από όλα να δείχνει τον κατάλληλο σεβασμό και να προνοεί για αυτές τις ευαίσθητες ομάδες.Αυτή του όμως η στάση είναι που με πεισμώνει ακόμα περισσότερο, ώστε να κυνηγήσω, με όσα μέσα μου δίνει ο νόμος (δικαστήρια Ελληνικά και Ευρωπαικά), ένα καλύτερο μέλλον για το παιδί μου, στο οποίο θα είναι ισότιμο μέλος , θα εργάζεται, θα προσφέρει και ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ.Γι αυτό λοιπόν και θα ψηφίσω, οτι ψηφίσω,ώστε να έχω τη συνείδησή μου καθαρή, οτι εγώ κύριοι σας ψηφισα , αλλά εσεις με γράψατε.Θα μου πειτε “Χρήστο οι αποφάσεις ,αν βγουν, θα βγουν μετά από κάτι χρόνια, οπότε δώρον αδωρον”.Δε πειράζει αν μη τι άλλο ας βγουν και ας εφαρμοστούν στις επόμενες γενεές.
Και τέλος προτιμώ να οδηγώ LADA και να ζω αξιοπρεπώς και έντιμα , παρά ΒMW και να σκέφτομαι το πόσο καίει κι αν έχω να της βάλω βενζίνη!!Συγγνώμη αν ξέφυγα από το θέμα.
Με εκτίμηση,
Χρήστος Κωνσταντόπουλος