Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε το αδιανόητο, γράφουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το βασικό σενάριο του οίκου δεν περιλαμβάνει Grexit.
Εκτιμούν, επίσης, ότι κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο χωρίς την χορήγηση νέων δανείων, μία τέτοια κατάληξη ίσως είναι αναπόφευκτη τους επόμενους μήνες.
Μία συμφωνία που θα εξασφαλίσει νέο δάνειο για την Ελλάδα απαιτεί νέο πρόγραμμα και μεταρρυθμίσεις, ενώ οι μέχρι στιγμής καθυστερήσεις και τα διαπραγματευτικά τερτίπια έχουν αυξήσει τους κινδύνους. «Αν και δεν αποτελεί το βασικό μας σενάριο, έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε αυτό που έμοιαζε αδιανόητο», σημειώνει η BofA Merrill Lynch.
«Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώσαμε μία στρογγυλή τραπέζη με τους οικονομολόγους και τους αναλυτές μας για να συζητήσουμε τη μετάδοση και τις συνέπειες για την αγοράς από ένα Grexit. Ορισμένες από τις επιπτώσεις θα έχουν μεγαλύτερο νόημα αν οι αγορές ανησυχήσουν περισσότερο για το Grexit, ακόμη και αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ».
Χωρίς την σύναψη συμφωνίας για επίσημο πρόγραμμα, το σενάριο του Grexit θα ξεκινήσει με την επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων. Η BofA ML εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ύφεση φέτος, όμως τονίζει ότι η οικονομία της χώρας θα υποστεί πρωτοφανή συρρίκνωση στην περίπτωση εξόδου από το κοινό νόμισμα. «Ένα πιο αδύναμο νόμισμα ίσως βοηθούσε τελικά, όμως μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις που θα την κρατούσαν στο ευρώ».
Η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει στο ευρώ μετά από χρεοκοπία, μόνο στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία για επίσημο πρόγραμμα αμέσως μετά. Χωρίς την πρόσβαση σε μετρητά, η Αθήνα θα αναγκαζόταν να εκδώσει IOU, όμως μία τέτοια κατάσταση δεν θα ήταν βιώσιμη.
Μία πρόχειρη εκτίμηση συνιστά υποτίμηση της τάξης του 50% μετά το Grexit, αλλά βραχυπρόθεσμα η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη, ενώ η αξία των τραπεζών θα μηδενιζόταν.
Τέλος, η BofA εκτιμά ότι στην περίπτωση εξόδου, οι θεσμοί της Ευρωζώνης θα προσπαθούσαν να προστατεύσουν τις πιο ευάλωτες χώρες, ωστόσο οι κίνδυνοι θα επανέλθουν την επόμενη φορά που μία χώρα-μέλος βρεθεί σε δυσμενή οικονομική κατάσταση.