Την αντίδρασή της για την πρόταση νόμου για λύση στα κόκκινα δάνεια που έχει ήδη σταλεί από την κυβέρνηση στις τράπεζες για διαβούλευση εξέφρασε χθές με ανακοινωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζοντας και άλλο τους τόνους στο ζήτημα. Αναφέρει ότι στον αντίποδα ευνοϊκών μέτρων όπως η μερική διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων για οφειλές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία για το χρονικό διάστημα 1/1/2010 μέχρι 31/12/2013, η επιμήκυνση χρονικού διαστήματος αποπληρωμής του υπολοίπου σε 120 δόσεις και η ρύθμιση των χρεών προς εργαζόμενους για αποπληρωμή σε 12 μήνες βρίσκεται η αποδέσμευση των σχεδίων εξυγίανσης των επιχειρήσεων από τα δικαστήρια (αφού ο ρόλος των δικαστηρίων περιορίζεται στην έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, που θα συμφωνηθεί μεταξύ πιστωτών και οφειλετών).
«Για μια ακόμη φορά, επιλέγεται τραπεζοκεντρική διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους, αφού η απόλυτη κυριαρχία και δικαιοδοσία απόφασης αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων αφήνεται στις τράπεζες χωρίς τη μεσολάβηση έστω και μιας υπηρεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης» επισημαίνει και προσθέτει «ότι το πρόβλημα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους μπορεί να επιλυθεί μόνο με την ευθύνη της ίδιας της πολιτείας, που θα αναλάβει τη θεσμοθέτηση και την εποπτεία της εφαρμογής ενός απλού, αποτελεσματικού, διαφανούς και κοινωνικά δίκαιου προγράμματος ρύθμισης των κόκκινων δανείων, προσαρμοσμένου στις ανάγκες διαβίωσης και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής των υποχρεώσεων των δανειοληπτών, το οποίο θα είναι δυνατό να επεκταθεί και στη διαχείριση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ».
Την Παρασκευή αναμένεται και η θέση του ΠΑΣΟΚ καθώς αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα για τη ρύθμιση. Το ΠΑΣΟΚ έχει στα σκαριά την δική του πρόταση με επίκεντρο την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων.
Αλλά και οι τράπεζες, φέρεται να έχουν τις δικές τους επιφυλάξεις από άλλη… οπτική, ενώ αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι αν δεν ολοκληρωθούν τα τεστ αντοχής του φθινοπώρου, δεν θα φανεί πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, άρα ποια θα είναι και η … βεντάλια των λύσεων. Πληροφορίες από τράπεζες αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις για αλλαγές και στον Νόμο Κατσέλη.
Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης – που φέρεται ότι θα υποστεί μεγάλες προσαρμογές – σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει την διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, την μακροπρόθεσμη ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες με δόσεις που φθάνουν έως και τους 120 μήνες και την αντίστοιχη ρύθμιση για το τυχόν υπόλοιπο των προσαυξήσεων που δεν έχει διαγραφεί. Προβλέπει επίσης την καταβολή των οφειλών προς τους εργαζόμενους σε 12 μήνες και φορολογικά κίνητρα για τις τράπεζες.
Προβλέπει τη συμφωνία των δύο μερών, πιστωτών και οφειλετών, για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών χρεών εφόσον το σχέδιο εξυγίανσης φέρει την έγκριση του 60% των πιστωτών, στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπράγματων εξασφαλίσεων.