Το κείμενο αυτό γράφτηκε πριν από 12 χρόνια από το Φίλιππο Μωράκη. Αν εξαιρέσει κάποιος, μικρολεπτομέρειες που αναφέρονται στην τότε εποχή, η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά έχει χειροτερεύσει στα περισσότερα επίπεδα.
Και θα μπορούσε να προστεθεί και το εξής απλό ερώτημα: Ακόμα κι αν αποφασίσει ένας νέος και ανοίξει μια επιχείρηση, γνωρίζει τι διαδικασία χρειάζεται, αν αποφασίσει να την κλείσεις; Γολγοθάς! Πολλοί ψευτοσυντηρούν τις επιχειρήσεις τους (με ζημιά) μόνο μαι μόνο για να μην μπουν στην διαδικασία να τις κλείσουν!
Δυστυχώς οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι παρασύρονται από τον ενθουσιασμό να αποκτήσουν τη δική τους επιχείρηση για να κάνουν κάτι δικό τους, χωρίς να λογαριάζουν τον ξενοδόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από το Υπουργείο Οικονομικών, και όχι μόνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ! ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΠΑΓΙΔΕΣ
Δυστυχώς το Σύστημα Έναρξης μιας οποιασδήποτε επιχείρησης στη χώρα μας είναι γεμάτο παγίδες. Δεν υπάρχει καμία υπεύθυνη εξουσιοδοτημένη Υπηρεσία της Πολιτείας η οποία να συμβουλεύει το νέο ή τη νέα επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία πώς να λειτουργήσει, ποιες είναι οι βασικές αρχές λειτουργίας μιας επιχείρησης, ποιες οι νόμιμες υποχρεώσεις κ.α. Με απλές διαδικασίες εκδίδουν το θεωρημένο μπλοκ Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ή μπλοκ τιμολογίων, το παραδίδουν στον άπειρο νέο ή νέα και τρίβουν τα χέρια τους γιατί συνεχώς φυτεύουν νέους σπόρους άντλησης εσόδων!
Ούτε καν ενδιαφέρει την Πολιτεία αν ο νέος, φιλόδοξος επιχειρηματίας γνωρίζει το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθεί, αν διαθέτει τις στοιχειώδεις γνώσεις της επιχειρηματικής δράσης, τι θα πει εμπορικό ακαθάριστο ή καθαρό κέρδος, αν γνωρίζει τις αναρίθμητες φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις που αναλαμβάνει από την στιγμή που του παραδίδει το δικό της Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ή Τιμολόγιο Πώλησης Εμπορευμάτων. Ούτε καν του λέει ξεκάθαρα, ότι από εκείνη τη στιγμή διορίζεται Επίσημος Εισπράκτορας της Πολιτείας και ότι το ΦΠΑ που θα εισπράττει, μείον το ΦΠΑ των παραγωγικών δαπανών που θα πληρώνει, πρέπει οπωσδήποτε να το αποδίδει κάθε μήνα ή κάθε δύο μήνες ανάλογα με την δουλειά που θα κάνει, πέρα από τις υποχρεώσεις του Φόρου Εισοδήματος που το καθορίζει αυθαίρετα και αναγκαστικά! Τον αφήνει στο έλεος των αυτοδιοριζόμενων λογιστών οι οποίοι πρόθυμα αναλαμβάνουν να «κρατούν βιβλία» του ανίδεου μικροεπιχειρηματία.
Οι ΔΟΥ θα πρέπει να διαθέτουν ειδικευμένους κατά δραστηριότητα εφοριακούς, οι οποίοι γρήγορα να μπορούν να συμβουλεύουν τους φορολογούμενους πολίτες πώς να αντιμετωπίσουν το χάος που επικρατεί στο σύστημα.
Ο επιτήδειος αυτοδιοριζόμενος λογιστής φροντίζει να μην υπογράφει τίποτα, απλώς του λέει «βάλε μια τζίφρα εδώ», και όταν έρθει η ώρα, εισέρχεται ο εφοριακός να κάνει τον έλεγχο και να ελέγξει αν ο συνέταιρος της Πολιτείας μικροεπαγγελματίας ήταν εντάξει στη μοιρασιά των κερδών! Μόλις τον Ιούλιο του 2001 η Πολιτεία υποχρέωσε τους λογιστές να συνυπογράψουν όλες τις δηλώσεις του ΦΠΑ του Φόρου Εισοδήματος, εφόσον είναι εξουσιοδοτημένοι από το Οικονομικό Επιμελητήριο των Αθηνών. Με ποιες όμως προϋποθέσεις αναγνωρίζεται ο λογιστής να αναλαμβάνει την ευθύνη; Ελέγχεται αν είναι ενήμερος, αν διαθέτει τα προσόντα και ποια είναι αυτά; Αρκεί η εμπειρία ή το πτυχίο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών;
Έτσι η πολιτεία εξουσιοδοτεί εν ψυχρώ τον οποιονδήποτε να ξεκινήσει μια πορεία σε ένα ατελείωτο φαράγγι το οποίο είναι γεμάτο με κάθε είδους διασκορπισμένα αγκάθια και κάθε είδους παγίδες-δαγκάνες, αδιαφορώντας αν ο άμοιρος πολίτης διαθέτει τον πλέον βασικό εξοπλισμό πριν ξεκινήσει την περιπέτειά του.
Όταν το τερατώδες φορολογικό σύστημα της χώρας μπερδεύει αφάνταστα και τους ίδιους τους εφοριακούς πως είναι δυνατόν να κατανοηθεί από τις εκατοντάδες χιλιάδες των μικροεπιχειρηματιών που εργάζονται σκληρά για να επιβιώσουν και βρίσκονται καθημερινά στο έλεος της ερμηνείας των εκπροσώπων της πολιτείας! Όταν ολόκληρες πολυεθνικές αντιμετωπίζουν του κόσμου τις δυσκολίες λόγω κυρίως των δυσεύρετων ικανών στελεχών, πόσο μάλλον οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οι οποίοι συχνά πυκνά είναι του Γυμνασίου! Ας δοκιμάσει ένας μικρομεσαίος να βρει ειδικευμένους λογιστές να του νοικοκυρέψουν τα βιβλία! Θα ψάχνει για πολύ καιρό!
Θα πρέπει η πολιτεία να υποχρεώνει όλους τους επίδοξους επιχειρηματίες και σταδιακά να υποχρεώσει και τους υπάρχοντες που ασκούν κάτω από δύο χρόνια την επιχειρηματική δραστηριότητα να καθίσουν δύο τουλάχιστον εβδομάδες σε σχολείο, να μάθουν τις βασικές αρχές της επιχείρησης, τις υποχρεώσεις, την οργάνωση, τις παγίδες, την αυστηρή διαχείριση του χρήματος και ένα σωρό άλλα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν πριν ακόμη βάλουν το κλειδί στην πόρτα της επιχείρησής του.
Οι επαγγελματικές οργανώσεις θα έπρεπε ήδη να είχαν ζητήσει από την Πολιτεία να επανδρώσει με ειδικευμένους εφοριακούς την κάθε ΔΟΥ της χώρας, για τις κυριότερες κατηγορίες της επιχειρηματικής δράσης των οποίων η αποκλειστική δουλειά θα ήταν να συμβουλεύουν γραπτά και απλά τους επιχειρηματίες για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ποικιλόμορφες υποχρεώσεις τους προς την Πολιτεία!
Οι κυριότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι περίπου δέκα. Είναι η εμπορία, η βιοτεχνία, η βιομηχανία, οι διάφορες επιστημονικές υπηρεσίες (γιατρός, δικηγόρος κ.α.) και πρακτικές (υδραυλικός, μηχανικός κ.α.), η αγροτική και η κτηνοτροφία κ.α. Οι ΔΟΥ θα πρέπει να διαθέτουν ειδικευμένους κατά δραστηριότητα εφοριακούς οι οποίοι γρήγορα να μπορούν να συμβουλεύουν τους φορολογούμενους πολίτες για το χάος που επικρατεί στο Σύστημα. Οποτεδήποτε χρειάστηκαν να πάρουν συμβουλές από φοροτεχνικούς, λογιστές και εφοριακούς, οι περισσότεροι επιχειρηματίες τραβούσαν τα μαλλιά τους από τις αντιφάσεις και την πολυπλοκότητα του Συστήματος!
Είναι προκλητικό η πολιτεία να αντιμετωπίζει με αυτή την επιπολαιότητα τους φορολογούμενους μικροεπιχειρηματίες, οι οποίοι σε αντίθεση με τους έμμισθους, μόνον προσφέρουν. Δεν απαιτούν τη δική τους θέση εργασίας γιατί κερδίζουν μόνοι τους το εισόδημά τους, και απαλλάσσουν την πολιτεία από την επιδότηση των θέσεων εργασίας που κοστίζει στην Πολιτεία. Δημιουργούν εκείνοι από μία έως 10 νέες θέσεις εργασίας, πληρώνουν φόρους, ενισχύουν την οικονομία της χώρας με τις αγορές τους και τις επενδύσεις τους και βοηθούν στην κυκλοφορία του χρήματος. Με δύο λόγια μόνο προσφέρουν. Είναι αυτοσυντηρούμενοι, δεν κοστίζουν τίποτα σε κανέναν! Αξίζουν μιας καλύτερης μεταχείρισης! Με έργα όχι με λόγια!
Με απλές διαδικασίες εκδίδουν το θεωρημένο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ή μπλοκ τιμολογίων, το παραδίδουν στον άπειρο νέο ή νέα και τρίβουν τα χέρια τους γιατί συνεχώς φυτεύουν νέους πόρους άντλησης εσόδων!