Με τις φήμες για νέα έξοδο στις αγορές, ακόμη και σήμερα, με την έκδοση 3ετούς ομολόγου αξίας 3 δις ευρώ ακόμη και σήμερα να εντείνονται ώρα με την ώρα, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη βήμα στο σχέδιο αναστροφή κλίματος που ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή με την έγκριση της δόσης του 1 δις ευρώ. Η συνέχεια σήμερα στην Αθήνα, καθώς έχουν συγκεντρωθεί όλα σχεδόν (αποσιάζει τελικά ο Πολ Τόμσεν) τα μεγάλα «κεφάλια» της τρόικας για το συνέδριο του Economist, ενώ από αύριο ξεκινά και ο μίνι έλεγχος της ελληνικής οικονομίας.
Ειδική σημασία δίδεται στο σημερινό ραντεβού του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling. Αύριο ραντεβού θα έχει ο αξιωματούχος και με τον νέο κεντρικό Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και θα ακολουθήσουν δηλώσεις.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα θέματα της επιστροφής κερδών από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν άλλες κεντρικές Τράπεζες της ΕΕ αλλά και η προσπάθεια της χώρας να επανέλθει στις αγορές. Το χθεσινό εγχείρημα της έκδοσης 6μηνων εντόκων στέφθηκε με επιτυχία καθώς ο ΟΔΔΗΧ άντλησε συνολικά 1,625 δισ. ευρώ με απόδοση 2,05%. Τον Ιούνιο το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 2,15% και στη δημοπρασία του Μαΐου το επιτόκιο ήταν 2,7%.
Την έξοδο στις αγορές προανήγγειλε κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας προ ημερών σε ξένο δίκτυο. Αναλυτές αναφέρουν ότι πέραν της βούλησης της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία με τους δανειστές, υπάρχει και πάρα πολύ έντονο παγκόσμιο ενδιαφέρον για εκδόσεις σαν την ελληνική, κάτι που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη τα χρήματα απέναντι στο ενδεχόμενο να καθυστερήσει κάποια δόση, για να υπάρχει σιγά σιγά ένα μαξιλάρι ασφαλείας στο πλαίσιο πλήρους εξόδου στις αγορές το 2016 αλλά και για να αποκαταστήσει τις καμπύλες των ομολόγων της, εξηγούν οι ίδιες πηγές. Για πρώτη φορά βγήκε στις αγορές με 5ετές ομόλογο τον Απρίλιο.