Ανάμεσα σε δύο… μοχλούς πίεσης βρίσκονται οι αποδοχές 2,7 εκατομμυρίων συνταξιούχων, με αποτέλεσμα να παραμένει αβέβαιο αν μπορεί να υλοποιηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αναστείλει τις προγραμματισμένες μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ.
Από τη μια μεριά, είναι οι πιέσεις των δανειστών οι οποίοι επαναλαμβάνουν κατά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει με την ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες τις πάγιες θέσεις τους για άμεση μείωση των συντάξεων και, προπαντός, των επικουρικών.
Από την άλλη, η κυβέρνηση που αρνείται αυτές τις μειώσεις και αναζητεί εναγωνίως τους πόρους για να πληρώσει στην ώρα τους τις συντάξεις του Απριλίου. Από χθες ξεκίνησε η καταβολή τους (ΙΚΑ), θα συνεχιστεί σήμερα με τις συντάξεις του Δημοσίου και του ΝΑΤ και θα ολοκληρωθεί αύριο με εκείνες του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.
Από το Υπουργείο Εργασίας ελπίζουν πως η «έκρηξη» των αιτήσεων για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση οφειλών που σημειώθηκε από την Πέμπτη 26 Μαρτίου στα «γκισέ» του ΙΚΑ όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και θα επεκταθεί, καθώς θα ανοίγουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία από αρχές Απριλίου (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ).
Σημειώνεται πως οι προβλέψεις για έσοδα συνολικά από ρυθμίσεις -όχι μόνο από την νέα ρύθμιση οφειλών- φτάνει τα 1,46 δισ. ευρώ, δηλαδή είναι μόλις κατά 200 – 300 εκατ. υψηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες.
Τα επιπλέον έσοδα αυτά, όμως, δεν φτάνουν ούτε για … πατερίτσες προκειμένου να στηριχθεί η στρατηγική της κυβέρνησης για αναστολή όλων των προγραμματισμένων μειώσεων σε επικουρικές συντάξεις (15%) και εφάπαξ (40%), στις κύριες συντάξεις του ΟΑΕΕ (15-20%), το κλείσιμο του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ και η παροχή της 13ης σύνταξης το Δεκέμβριο του 2015.
Το χρηματοδοτικό «κενό» που αφήνουν πίσω τους τα μέτρα αυτά – εφόσον εφαρμοστούν- αγγίζει το 1,5-2 δισ. ευρώ το οποίο θα έλθει να προστεθεί στο 1 δισ. ευρώ έλλειμμα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, όπως προβλέπει η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2015.