Διαδοχικές συναντήσεις είχε χθες το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Αν και το ΥΠΟΙΚ έσπευσε να διαψεύσει ότι ήταν κεντρικό θέμα η ρευστότητα, πηγές από την Αθήνα και την ΕΚΤ το επιβεβαίωσαν.
Στο τραπέζι σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκαν τα ζητήματα των τεστ αντοχής αλλά και ο αναβαλλόμενος φόρος των εμπορικών τραπεζών. Ο φόρος παραμένει μέσω ρύθμισης που προωθείται στη Βουλή για να περιορίσει κατά 3 δις ευρώ περίπου τις ανάγκες περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης των εμπορικών τραπεζών εν όψει των στρες τέστ που θα διεξαχθούν το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου και θα αφορούν την συμπεριφορά των ελληνικών τραπεζών για τα έτη 2015-2016.
Στο πεδίο της ρευστότητας, πληροφορίες αναφέρουν ότι ανοίγει ο δρόμος συμμετοχής και των ελληνικών τραπεζών στα νέα «εργαλεία» που ενεργοποιεί η ΕΚΤ από τον Σεπτέμβριο. Ο λόγος για το πρόγραμμα παροχής φθηνής ρευστότητας που ξεκίνησε η ΕΚΤ (LTRO) το οποίο θα παρέχει δάνεια με επιτόκια 0,25% έναντι εγγυήσεων για διάρκεια τεσσάρων ετών.
Ενώ η Ελλάδα αρχικά φαινόταν να μένει «εκτός», πλέον η ΕΚΤ φέρεται να δίδει στις ελληνικές τράπεζες μια παράταση στην προθεσμία που έληγε χθες για την παρουσίαση των στοιχείων που θα εμφάνιζαν ως εγγυήσεις. Η πρώτη δημοπρασία έχει οριστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου.
Πάντως, θετικά ήταν τα νέα από τα αποτελέσματα εξαμήνου για τις δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Η Εθνική ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη στην Ελλάδα για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο, στα 1,146 δισ. ευρώ, με αύξηση κατά 234% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Αλλά και η Alpha Bank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη μετά φόρων 367,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο έναντι 130,4 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2013.