Οι Διεθνείς ρυθμιστικές αρχές ανέφεραν τον Ιούλιο εννέα ασφαλιστικές εταιρίες, ανάμεσά τους την AIG και την Allianz, απαιτώντας απ’ αυτές να διαθέτουν μεγαλύτερα κεφάλαια για την κάλυψη κινδύνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος από το 2019.
Η καταγραφή στη λίστα εξαρτάται από το μέγεθος της ασφαλιστικής εταιρείας, από το αν συμμετέχει σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν υψηλό ρίσκο, όπως τα παράγωγα και τη παγκόσμια εμβέλειά της.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες άσκησαν κριτική, υποστηρίζοντας πως η οικονομική κρίση του 2008 δεν προκλήθηκε από τον ασφαλιστικό τομέα. Συνεπώς, δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με ρυθμιστικά μέτρα ίδια με αυτά που εφαρμόζονται στις τράπεζες, ούτε να επωμιστούν το αυξημένο κόστος που προκύπτει από τη διάθεση μεγαλύτερου κεφαλαίου “ασφάλειας”.
O Felix Hufeld, κορυφαίος ασφαλιστικός επόπτης του γερμανικού εποπτικού οργάνου του χρηματοπιστωτικού κλάδου Bafin, είπε στο Reuters, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν την επιλογή να αφαιρέσουν το όνομά τους απο τη λίστα, μόλις οριστικοποιηθούν οι κανονισμοί εντός του έτους.
«Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να διαγραφείς από τη λίστα συστημικών ασφαλιστικών εταιριών» δήλωσε συγκεκριμένα ο Hufeld.
«Οι επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις δεν θα αυξήσουν μόνο τα μέτρα ασφαλείας, αλλά πρέπει να δημιουργήσουν και κίνητρο απομάκρυνσης από τις συστημικές δραστηριότητες» πρόσθεσε. Το νέο καθεστώς προσπαθεί να αποφύγει την επανάληψη των γεγονότων που προκάλεσε η AIG, η οποία διασώθηκε με χρήματα των Αμερικάνων φορολογούμενων όταν παρουσιάστηκαν προβλήματα στο τμήμα συναλλαγής παραγώγων της εταιρίας.
Οι παγκόσμιοι ασφαλιστικοί επόπτες βρίσκονται ακόμα στο στάδιο ανάπτυξης κατάλληλων ρυθμίσεων για συστημικά σημαντικές ασφαλιστικές εταιρίες, είπε ο Hufeld. Οι νέοι κανόνες των ρυθμιστικών αρχών είχαν ζητηθεί από τους παγκόσμιους ηγέτες της Ομάδας των 20 κορυφαίων οικονομιών (G20) οι οποίοι ενέκριναν ένα παρόμοιο καθεστώς για τις 28 κορυφαίες τράπεζες του κόσμου, επίσης μέχρι το 2019.
Οι ασφαλιστικοί επόπτες προσπαθούν να καθορίσουν παγκόσμια πρότυπα για τις βασικές κεφαλαιακές απαιτήσεις και ελπίζουν τα πρότυπα αυτά να είναι έτοιμα στη συνάντηση των G20 στο Μπρίσμπεϊν το Νοέμβριο.
Ο Hufeld είπε πως οι ασφαλιστικοί επόπτες δεν μπορούσαν απλά να αντιγράψουν τη προσέγγιση των τραπεζικών ρυθμιστικών αρχών, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρίες ανήκουν σε ένα πολύ διαφορετικό κλάδο.
«Οι συστημικοί κίνδυνοι για τις ασφαλιστικές εταιρίες προέρχονται από συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν έναν άγνωστο αριθμό ασφαλιστικών εταιριών με τον ίδιο τρόπο. Μια εταιρία στην οποία παρουσιάζεται ένα διαφορετικό πρόβλημα, είναι μάλλον εξαίρεση. Πιο πιθανό είναι μια «Τυφοειδής Μαίρη» να προσβάλλει ένα μεγάλο αριθμό εταιριών, δημιουργώντας έτσι τη «συστημική» όψη του κινδύνου.» δήλωσε ο Hufeld.
Εκτός από την Allianz και την AIG, άλλες εταιρίες που αρχικά αναγνωρίστηκαν ως «συστημικές» ήταν η Generali, η Aviva plc, η AXA, η MetLife Inc, η Ping An, η Prudential Financial Inc και η Prudential plc.
Το αν θα συμπεριληφθούν μεγάλοι αντασφαλιστές όπως η Munich Re και η Swiss Re θα αποφασισθεί μελλοντικά.