Τι σημαίνει αυτό για τα ταμεία, τους παλιούς αλλά και νέους υπαλλήλους;
Οι μελλοντικοί…. «εξοδούχοι» και οι επιχειρήσεις τους και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία τους θα αναλάβουν το κόστος από τις επικείμενες εθελούσιες εξόδους σε πρώην ΔΕΚΟ και Τράπεζες. Αυτό έχει ξεκαθαριστεί στους κόλπους του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης και συγκεκριμένα σχεδιάζεται να μπει «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που γίνονταν μέσω μαζικών εθελούσιων εξόδων. Πώς; με τον περιορισμό των «μπόνους» που δίδονταν σε όσους συμμετείχαν αυτές σε πρώην ΔΕΚΟ και Τράπεζες αλλά και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ίδιων των επιχειρήσεων στις ζημιές που έχει προκαλέσει αυτή η τακτική στα ασφαλιστικά ταμεία τους.
Η απόφαση του υπ. Κοινωνικής Ασφάλισης να «χτυπήσει» τις εθελούσιες εξόδους προήλθε από την επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης στο Εurogroup την περασμένη Δευτέρα και η οποία αποτέλεσε τη βάση της συμφωνίας για την τετράμηνη παράτασης της δανειακής σύμβασης με τους «θεσμούς» (σ.σ. πρώην… «τρόικα»). Σύμφωνα με αυτές, οι ελληνικές αρχές “θα εξαλείψουν τα ελλείμματα και τα κίνητρα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων συνολικά και κυρίως στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα”.
Αυτό ενδέχεται, να προκαλέσει τρεις συνέπειες, σύμφωνα με παράγοντες του υπ. Κοινωνικής Ασφάλισης:
- Πρώτον, θα ενισχύσει τις αντοχές των ασφαλιστικών ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, τα οποία δεν θα επιβαρύνονται τόσο πολύ όσο παλιότερα από τις εθελούσιες εξόδους, διασφαλίζοντας την πληρωμή των σημερινών αλλά και αυριανών συντάξεων σε καιρούς δύσκολους για το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
- Δεύτερον, θα μειώσει τα κίνητρα ένταξης ενός ώριμα ηλικιακά εργαζομένου σε ένα πρόγραμμα εθελοντικής εξόδου από τη δουλειά του μιας και δεν θα λαμβάνει ένα τόσο υψηλό μπόνους, όπως μέχρι πρότινος και έτσι θα αυξήσει τα κίνητρα αναζήτησης άλλων μορφών διασφάλισης ενός μελλοντικού εισοδήματος (π.χ. μίας ιδιωτικής ασφάλισης η οποία παρέχει εφάπαξ).
- Τρίτον, θα αυξήσει τις εργοδοτικές πιέσεις για μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων, μιας και ο βασικός στόχος των εθελούσιων συνταξιοδοτικών εξόδων είναι η μείωση του τρέχοντος μισθολογικού κόστους, μιας και στη θέση των κατά βάση υψηλόμισθων «εξοδούχων» από τράπεζες – ΔΕΚΟ προσλαμβάνονται κατά βάση ηλικιακά νεότεροι και πιο χαμηλόμισθοι.
Από κει και πέρα, στο Υπ. Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν αποκλείσει κάθε άλλη αλλαγή στα ηλιακά όρια συνταξιοδότησης. Με δήλωσή του ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, κ. Δημήτρης Στρατούλης έχει τονίσει πως:
- «Δεν έχουμε δώσει και ούτε πρόκειται να δώσουμε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μας, να αυξηθούν οι προβλεπόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις προηγούμενων κυβερνήσεων για ποινές, τα λεγόμενα πέναλτι, ούτε να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ιδιαίτερα των εργαζόμενων γυναικών με ανήλικα τέκνα, των ατόμων με αναπηρία, των υπαγόμενων στα βαρέα και ανθυγιεινά και των ασφαλισμένων πριν το 1983.»
- «Δεν θα θιγούν ούτε στο δημόσιο, ούτε στον ιδιωτικό τομέα, τα θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων.»
- «Τη μόνη εντολή που έχουμε δώσει στις υπηρεσίες του υπουργείου μας, είναι να προετοιμάσουν τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις μας, για να βάλουμε οριστικά φρένο στις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, στις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για να υλοποιηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης μας για τη στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων. Έχουμε ήδη στείλει ως αρμόδιο υπουργείο στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και επίκειται η άμεση κατάθεσή τους στη Βουλή, τα σχέδια νόμου για τη βελτιωμένη ρύθμιση για τους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία, για τις αναγκαίες παρατάσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία των ένστολων, για την ασφαλιστική τακτοποίηση των σχολικών φυλάκων, καθώς και για την υγειονομική περίθαλψη των μακροχρονίων ανέργων, των υποαπασχολούμενων και των υπερήλικων ανασφάλιστων και ομογενών.»