Ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών ξόδεψε 1,14 δισ. δολάρια το 2011 για να διαφημίσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των συνταξιοδοτικών και επενδυτικών Αναγκών και ακόμη το 58% των Αμερικανών δεν έχουν ένα διαμορφωμένο αποταμιευτικό Πλάνο συνταξιοδότησης και εισοδήματος και πολλοί δεν συνεργάζονται με επαγγελματίες για να τους βοηθήσουν στην προετοιμασία ενός τέτοιου Πλάνου. Με την Έρευνα “Αντιμετώπιση της Συνταξιοδοτικής πρόκλησης: Νέες προσεγγίσεις και λύσεις για τον κλάδο των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών», από την Deloitte Center for Financial Services, ρωτήθηκαν σχεδόν 4.500 καταναλωτές που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και εισοδηματικών ομάδων, για να κατανοηθούν καλύτερα οι στάσεις και τα εμπόδια που τους αποτρέπουν από τον έλεγχο της συνταξιοδότησής τους.
Σύμφωνα με την Deloitte, τα πέντε βασικά εμπόδια στο σχεδιασμό της συνταξιοδότησης είναι:
- Αντικρουόμενες Προτεραιότητες: Το θέμα της συνταξιοδότησης ανησυχεί την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην Έρευνα, αλλά πολλοί έχουν δυσκολία εξισορρόπησης των μακροπρόθεσμων Αναγκών με πιο άμεσες οικονομικές Προτεραιότητες.
- Αποτυχία να Επικοινωνήσουν: Τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα δεν προσεγγίζουν αποτελεσματικά εκείνους που χρειάζονται Συμβουλές και Λύσεις, κυρίως μέσω της εργασίας τους. Ούτε ενσωματώνουν τις Ανάγκες συνταξιοδότησης των καταναλωτών μέσα σε ένα ευρύ Χρηματοοικονομικό Προϋπολογισμό για άλλες προτεραιότητες.
- Η έλλειψη Γνώσεως του Προϊόντος: Πολλοί καταναλωτές δεν είναι εξοικειωμένοι με τα διαθέσιμα Προϊόντα συνταξιοδότησης.
- Δυσπιστία απέναντι στα χρηματοοικονομικά Ιδρύματα και τους Διαμεσολαβούντες: Πολλοί δεν εμπιστεύονται τους παρόχους χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και τα Δίκτυά τους, ότι παρέχουν αντικειμενικές Συμβουλές και να προσφέρουν αυτό που υπόσχονται.
- Η νοοτροπία του “θα το κάνω από μόνος μου”: Πολλοί είπαν ότι δεν χρειάζονται επαγγελματικές Συμβουλές στο σχεδιασμό της συνταξιοδότησης, παρά την πολυπλοκότητα των οικονομικών της συνταξιοδότησης και τη δυνητική αξία ενός Συμβούλου.
Η Deloitte αναφέρει επίσης, ότι ο κυνισμός παίζει ένα ρόλο, καθώς τέσσερις στους 10 είπαν, ότι δεν έχει σημασία πόσο πολύ αποταμιεύουν. Η απόδοση των επενδύσεων αυτών δεν θα είναι αρκετή για να δημιουργήσει επαρκές Εισόδημα συνταξιοδότησης. Από αυτούς, το 70% δεν έχουν ένα διαμορφωμένο συνταξιοδοτικό Πλάνο και το 60% δεν λειτουργούν με συμβούλους για να αντιμετωπίσουν τις συνταξιοδοτικές τους Ανάγκες.
Προτάσεις
Για να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια των αντικρουόμενων προτεραιοτήτων, η Deloitte συνιστά διεύρυνση των συζητήσεων με τους Πελάτες, πέρα από τις αποταμιεύσεις και το εισόδημα για τη συνταξιοδότηση για να διαφοροποιήσουν την Αντίληψη των χρηματοοικονομικών Ιδρυμάτων από Παρόχους χρηματοοικονομικών προϊόντων, σε «Διευκολυντές» και καταλύτες, που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν ένα μεγαλύτερο «Κουμπαρά» συνταξιοδότησης σε μακροπρόθεσμη βάση.
Για να αυξηθεί το ενδιαφέρον για παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, η Deloitte συνιστά ακόμα, ένα ευρύτερο πλάνο που αντιμετωπίζει τον προγραμματισμό της συνταξιοδότησης σε ένα “ολιστικό πλαίσιο,” βοηθώντας τους δυνητικούς πελάτες να αντιμετωπίσουν μια ποικιλία οικονομικών προτεραιοτήτων και προτρέποντάς τους να ξεκινήσουν μια επίσημη διαδικασία σχεδιασμού.
Ο επανασχεδιασμός ή η επανατοποθέτηση προϊόντων που να παρέχουν μεγαλύτερη διαφάνεια και σαφήνεια, ώστε οι καταναλωτές να τα κατανοούν καλύτερα, είναι μια ακόμα πρόταση. Πολλοί άνθρωποι, επίσης, είπαν ότι ενδιαφέρονται για εύκολη Πρόσβαση σε χρήματα, Προστασία και Εγγυημένο Εισόδημα, αλλά ο Κλάδος δεν έχει ακόμη λύσεις σε αυτές τις απαιτήσεις που να διατίθενται σε ελκυστικά οικονομικώς επίπεδα τιμών.
Για να ξεπεραστεί η έλλειψη εμπιστοσύνης, η Deloitte συνιστά το Άνοιγμα προς νεότερους δυνητικούς πελάτες και την επιδίωξη μακροχρόνιων Σχέσεων Χρηματοοικονομικού Σχεδιασμού, αντί της υιοθέτηση περισσότερο μιας προσέγγισης συναλλαγών. Συνιστάται την Επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο.
Η προσέγγιση «το κάνω από μόνος μου» θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί με έμφαση, στο ότι – ενώ οι καταναλωτές τελικά είναι υπεύθυνοι για τις δικές τους επενδυτικές Αποφάσεις – υπάρχει Αξία να έχουν τη συμβουλή του ειδικού, ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν πιο σωστές αποφάσεις, με βάση όλες τις διαθέσιμες επιλογές.
Μας βοηθάνε τέτοιου είδους έρευνες στο να μπορούμε να έχουμε καλύτερη άποψη και πιο ολοκληρωμένη για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και γιατί δεν τα “αγγίζουν” ακόμα οι
υποψήφιοι πελάτες.