Η Ισπανία έσπευσε, δηλαδή οι Πολιτικοί, σκέφτηκαν και λίγο την Ισπανική Κοινωνία και προχώρησαν μ ό ν ο ι τ ο υ ς στις εύλογες Διαρθρωτικές Αλλαγές, (λέγε με Σπατάλες και Ανεπάρκεια με ένα στόχο: Την απερίγραπτη Διαφθορά). Οι δ ι κ ο ί μ α ς, Παπανδρέου, Βενιζέλος, Καραμανλής και Σία;
Προσέξτε, τι το δυσάρεστο μας αποκαλύπτει η Ισπανική Κρίση. H Eυρώπη οχυρώνεται έναντι μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη… Δυσμενείς για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ ερμηνείες της στάσης της ΕΕ προς την Ισπανία, δίδουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. «Η Ευρώπη οχυρώνεται και όσοι εκτιμούν ότι η συγκυρία βοηθά την Ελλάδα μάλλον κάνουν λάθος», επισημαίνουν. Εξηγούν ότι το γεγονός ότι η Ισπανία πήρε δάνειο χωρίς Μνημόνιο, δεν σημαίνει αλλαγή στάσης προς το… ελαστικότερο. Σημαίνει οικονομία δυνάμεων και χρημάτων για να «ταμπουρωθεί» η Ευρώπη. Η Ισπανία με χρέος μόλις στο 80% του ΑΕΠ (90% του ΑΕΠ με το νέο δάνειο), δηλαδή χαμηλότερο και της ίδιας της Γερμανίας, και με ένα εντυπωσιακό πακέτο μέτρων λιτότητας να έχει ήδη ληφθεί δεν χρειάζεται Μνημόνιο το οποίο θα ωφελούσε πλέον την ίδια: δανείζεται με 6,5 επιτόκιο και το μνημόνιο να το μείωνε στο 3,5. Αυτό θα σήμαινε όμως λεφτά από την ΕΕ τα οποία τώρα εξοικονομούνται. Κάποιοι εκτιμούν ότι τα έχουν «κομπόδεμα» οι Ευρωπαίοι για την περίπτωση του ατυχήματος. Δηλαδή, αν μετεκλογικά οι εξελίξεις οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, τότε θα χρειαστούν χρήματα για να στηριχθούν οι τράπεζες ανά την Ευρώπη. Και τα λεφτά υπάρχουν…
Όσο για τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, και αυτά υπάρχουν, αλλά είναι πλέον χρονικά περιορισμένα. Κάποιοι τα περιορίζουν το πολύ έως τη σύνοδο κορυφής της 28ης – 29ης Ιουνίου, 2012.
Τότε αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις επιπλέον στήριξης Πορτογαλίας και Ιρλανδίας. Η πρόθεση για παράταση του Μνημονίου και για κάποιες άλλες παρεμβάσεις, φέρεται να υπάρχει. Ωστόσο, μετά ίσως η ευκαιρία χαθεί για την Ελλάδα…
Αρμόδια στελέχη ανησυχούν όχι μόνο για τις μετεκλογικές ισορροπίες και αποφάσεις, αλλά και για την καθίζηση σε κινήσεις που θα βοηθούσαν τη χώρα να ισχυροποιήσει τη θέση της, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο. Η καθυστέρηση της ανακεφαλαιοποίησης και των αποφάσεων για ΤΤ και ΑΤΕ θεωρείται από κάποιος πλέον λάθος, καθώς τα 7 δισ. ευρώ παραμένουν στα κοινοτικά ταμεία (επί συνόλου 25 δισ. ευρώ της πρώτης φάσης ανακεφαλαιοποίησης δόθηκαν τα 18 δισ. ευρώ).
Το ίδιο ισχύει και για την ΕΤΕπ και τα προγράμματα διοχέτευσης ρευστότητας στις τράπεζες για να τα δώσουν στη συνέχεια σε μικρομεσαίους. Έχουν ως εγγύηση πόρους του ΕΣΠΑ που μένουν «κλειδωμένοι» και κινδυνεύουν σε ενδεχόμενο εξόδου, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα προγράμματα για τα οποία καθυστερούν οι αιτήσεις πληρωμών προς τα κοινοτικά ταμεία.
Μα θα μας τρελλανετε;
Εσεις δεν εισασταν οι φανατικοι της “διασωσης”;