Έτυχε να βρεθώ σε μια… φιλική συζήτηση μεταξύ ενός Καθηγητή του Μάνατζμεντ και ενός Συνταγματολόγου. Και οι δύο είναι επώνυμοι. Το τι ακολούθησε δεν περιγράφεται. Πλήρης ασυνεννοησία όσον αφορά την ερμηνεία που έδινε ο κάθε ένας στις λέξεις που χρησιμοποιούσαν! Ο Συνταγματολόγος δεν δεχόταν με τίποτα ότι η λέξη “Μάνατζμεντ” πρέπει να χρησιμοποιείται στην Πολιτική Διακυβέρνηση του κράτους. Η λέξη “Τεχνοκράτης” για τον Συνταγματολόγο, σήμαινε “Δικτάτορας”! Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το… Κέρδος! Δεν δέχονταν ότι ο Προϋπολογισμός του κράτους πρέπει να είναι ισοσκελισμένος… Δεν γίνεται πουθενά… δήλωνε… το Κράτος είναι εντάξει να Χρωστάει μεχρι… 80% του ΑΕΠ! Ο καθηγητής του Μάνατζμεντ… άφριζε με αυτά που άκουγε… Δεν είναι δυνατόν, έλεγε να Ξοδεύεις περισσότερα από ότι Εισπράττεις! Όχι, είναι δυνατόν, έλεγε, ο Συνταγματολόγος. “Ευ Ζην”, τόνιζε. Αυτό έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες.
Πρώτα η Κοινωνία, να καλύψουμε τις Ανάγκες της, να ζήσει και μετά όλα τα άλλα… Και πού θα βρει τα χρήματα… ρώταγε ο καθηγητής του Μάνατζμεντ… θα τα βρει… αυτή είναι η δουλειά της… Και πώς θα τα ξοφλήσει… δεν χρειάζεται να τα ξοφλήσει… απαντούσε ο Συνταγματολόγος! Δεν μπορούσε να καταλάβει ο Συνταγματολόγος ότι μια Κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει με ένα “Κεφάλαιο” και να κάνει ό,τι θέλει να κάνει μόνον με το “Κεφάλαιο” που διαθέτει. Επικαλούταν συνέχεια τον “Πόλεμο” ή τις “Φυσικές” καταστροφές. Μα αυτές είναι Εξαιρέσεις, απαντούσε ο καθηγητής του Μάνατζμεντ και οι Προϋπολογισμοί φροντίζουν να Προβλέπουν και τις εξαιρέσεις. Εξάλλου, τότε μόνον μπορεί ο Διαχειριστής των Κοινόχρηστων Δαπανών του κράτους, κατ’ εξαίρεση, μπορεί να ζητήσει αύξηση του Κεφαλαίου από τους Ιδιοκτήτες-Μετόχους του Κράτους, τους Πολίτες. Τι είναι αυτά που λέτε, απαντούσε ο Συνταγματολόγος! Δηλαδή, υποστηρίζετε, απαντούσε ο καθηγητής του Μάνατζμεντ, ότι η επιβολή νέων φόρων, μπορεί να γίνει Κανόνας και να μην παραμένει η εξαίρεση; O Έλεγχος της Κυβέρνησης, υποστήριζε ο Συνταγματολόγος δεν μπορεί να είναι επάνω από την Κυβέρνηση. Πρέπει να είναι από… κάτω από την Κυβέρνηση! Δηλαδή, υποστηρίζετε ότι είναι Αντικειμενικό οι Βουλευτικές Επιτροπές Ελέγχου της Κυβέρνησης να πλειοψηφούνται από Βουλευτές του Κόμματος που Κυβερνάει; Ναι, απαντούσε ο Συνταγματολόγος. Η Αντιπολίτευση, δεν θα δεχόταν, να είναι η πλειοψηφία…
Μετά η συζήτηση πήγε στον παράγοντα Άνθρωπο. Ο Συνταγματολόγος δεν δεχόταν ότι ο Άνθρωπος είναι Εγωκεντρικός από τη Φύση του και απόλυτα Ατομικιστής! Ο καθηγητής του Μάνατζμεντ του έλεγε ότι η Βιολογία υποστηρίζει ότι ο Άνθρωπος είναι “Ατομικιστής” προκειμένου να εξασφαλίσει την διαιώνιση του είδους και ότι η Ορμή της Πείνας δεν καταλαβαίνει τίποτα περί Κοινωνικής Δικαιοσύνης και όταν δύο Πεινασμένοι Άνθρωποι αντικρίσουν φαγητό μετά από μια… εβδομάδα… πείνας σε μια απόσταση 5 μέτρων, οι πιθανότητες είναι να μην καθίσουν να μοιραστούν το φαγητό, ήρεμα και πολιτισμένα, αλλά να προσπαθήσουν και οι δύο να εξοντώσουν ο ένας τον άλλον, για να φάνε το φαγητό, ο κάθε ένας μόνος του! Είναι θέμα Νοοτροπίας, υποστήριζε με ένταση ο Συνταγματολόγος! Δηλαδή, απαντούσε ο καθηγητής του Μάνατζμεντ, μπορούμε να φυτεύσουμε στον Άνθρωπο “Επίκτητη” Νοοτροπία που να μπορεί να καταπολεμά τον “Έμφυτο” Ατομικισμό; Ναι, απαντούσε με σθένος ο Συνταγματολόγος… Τότε, απάντησε ο καθηγητής του Μάνατζμεντ: Δηλαδή, υποστηρίζετε ότι μπορούμε να κάνουμε το Λαό να αποκτήσει “Επίκτητη Νοοτροπία Πολιτισμού και Συναίσθησης” και να καταπολεμήσουμε τον πανίσχυρο “Έμφυτο Ατομικισμό της Επιβίωσης” και να φτιάξουμε μια Κοινωνία Αγγέλων; Ναι απάντησε, ο Συνταγματολόγος και έφερε ως παράδειγμα το “Χρυσού Αιώνα” του Περικλέους!
Τελικά, δεν Ακούμε. Σπεύδουμε και βιαζόμαστε να απαντήσουμε. Δηλαδή, όλοι μόνον μιλάμε. Κανένας δεν ακούει τον άλλον! Ό,τι φυτεύτηκε και καλλιεργήθηκε στο CD του Νου μας, Κυριαρχεί Απόλυτα. Ιδίως, όταν το Καλλιεργείς συστηματικά, όπως το Ισλάμ καλλιεργείται όλο το εικοσιτετράωρο στα ισλαμικά κράτη. Μέρα-νύχτα, τα ραδιόφωνα στέλνουν τους ψαλμούς των Ιμάμηδων σε όλο το Λαό. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον κόσμο!
Για αυτούς τους λόγους, σεβαστοί Αναγνώστες, ο Άνθρωπος χρειάστηκε 3 εκατομμύρια χρόνια για να φτιάξει την “Μερική Δημοκρατία” που απολαμβάνει η Κοινωνία της Δύσης των τελευταίων 60 χρόνων! Για σκεφτείτε για ελάχιστα δευτερόλεπτα, πόσο τυχεροί είμαστε εμείς που ζήσαμε τα τελευταία 60 χρόνια, χωρίς στερήσεις και χωρίς τα απάνθρωπα προβλήματα που ζουν μέχρι τις μέρες μας τα 6 από τα 7 δισεκατομμύρια των συνανθρώπων μας!
Το άρθρο είναι μια πολύ επιτυχής αναπαράσταση δύο Γραικών, όποιων Γραικών, συζητούντων και αμπελοφιλοσοφούντων, επί σοβαρών, κατά τα άλλα, θεμάτων.