Με το ελληνικό χρέος να βρίσκεται πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων του, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις επαφές του στις ΗΠΑ, σε ένα ταξίδι που θεωρείται από πολλούς εξαιρετικά σημαντικό σε ότι αφορά στις συζητήσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν στο επόμενο διάστημα με τους πιστωτές.
Οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με σημαντικούς παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής σκηνής και του επενδυτικού κόσμου σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει “συμμάχους” για την επόμενη ημέρα. Αυτό αφορά και στο χρέος και στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Για το χρέος, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ, επαναφέροντας το σενάριο διαγραφής στα πρότυπα της Γερμανίας το 1953. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι προφανές ότι επιχειρεί να διεθνοποιήσει το σχετικό θέμα. Είναι χαρακτηριστική, προς επίρρωση τούτου, η αναφορά του στην ομιλία του στη Σύνοδο, πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αποκατάσταση των ρυθμών ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες χώρες εάν δεν αποφασιστεί η αντιμετώπιση του χρέους καθ εκάστης.
Με μεγάλο ενδιαφέρον δε, αναμένεται το γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών,- όπου και αναμένεται συνομιλία Τσίπρα-Ομπάμα- παρόλο που δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση.
Στα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης, απευθύνοντας ταυτόχρονα … προσκλητήριο προς τους επενδυτές, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο ίδρυμα Κλίντον.
Όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, “είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές…να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, και κυρίως στη φορολόγηση και στη δημόσια διοίκηση, ώστε να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις”.Το μήνυμα στους επενδυτές, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα είναι πως τώρα “έχουμε σταθερότητα και μια κυβέρνηση με εντολή να κάνουμε αυτές τις αλλαγές που είναι απαραίτητες”. Δήλωσε πως είναι απαραίτητο οι επενδυτές να εμπιστευτούν την χώρα και να συμμετέχουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα. “Ειδικά στον τομέα της καινοτομίας, είναι προτεραιότητα για εμάς. Είμαι πεπεισμένος πως το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό”, είπε.
Στη συνέχεια παραδέχθηκε, ότι “πήραμε μια δύσκολη απόφαση να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη” και στη συνέχεια επεσήμανε πως με τη συμφωνία η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα.
Στο τέλος της συζήτησης βέβαια αναφέρθηκε και στην ανάγκη για επενδύσεις ώστε να πάρει μπροστά η οικονομία, ενώ εκπλήσσοντας (προφανώς πολλούς από τους συντρόφους του στην Κουμουνδούρου) ο κ.Τσίπρας επιχείρησε να αλλάξει λίγο το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ως τώρα, προτάσσοντας και την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων.
Όσον αφορά τους στόχους του, τι ένα θέμα έχει να κάνει με το χρέος, το δεύτερο με την εμπέδωση της άποψης ότι τώρα υπάρχει σταθερότητα στην Ελλάδα με χρονικό ορίζοντα την τετραετία, και θα υπάρχει και η απαραίτητη πολιτική σταθερότητα, συνεπώς ζητούμενο παραμένει η ανάπτυξη.
“Στόχος να μιλήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο για την ανάπτυξη. Απαιτείται αναπτυξιακό σοκ και για να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος από αρκετά δυσάρεστα μέτρα που περιέχει η συμφωνία.” Υποστήριζε μέλος της κυβέρνησης, σημειώνοντας την ευκαιρία που αποτελεί η σύνοδος του ΟΗΕ για διμερείς επαφές.Σε όλες τις συναντήσεις ο κ.Τσίπρας βάζει και το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί στη χώρα και μετά τις προσφυγικές ροές.