Από τον Χρύσανθο Νικολάκο
..Ποιο είναι το “melon” και ποια είναι η «Αχλάδα»? μου είπε κάποιος! Εδώ δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε! Εδώ σε λίγο θα κλείσουμε..!
..Ευτυχώς που υπάρχει και το «Ευρωπαϊκό Διαβατήριο» και μπορούμε να ξενιτευτούμε και να ασφαλίζουμε τους Έλληνες που κατοικούν στην Ε.Ε. και Αγγλία… είπε ένας δεύτερος…
..«Πενία τέχνας κατεργάζεται» είπε ένα τρίτος κουνώντας απειλητικά το κεφάλι του..
Για να τα ξαναδούμε από την Αρχή!
Τι είναι ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος?
Ασφαλιστικός σύμβουλος είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο μελετά την αγορά, παρουσιάζει και προτείνει λύσεις ασφαλιστικής κάλυψης των αναγκών των πελατών, με ασφαλιστικές συμβάσεις, για λογαριασμό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ή ασφαλιστικών πρακτόρων ή μεσιτών ή συντονιστών ασφαλιστικών συμβούλων για την πρόσκτηση εργασιών. Η σχέση που συνδέει τον ασφαλιστικό σύμβουλο με τους ως άνω είναι σύμβαση έργου. Ο ασφαλιστικός σύμβουλος δεν έχει δικαίωμα υπογραφής ασφαλιστηρίων ούτε εκπροσώπησης ασφαλιστικής επιχείρησης ή ασφαλιστικού πράκτορα ή μεσίτη. Κάθε αντίθετη συμφωνία είναι άκυρη. Δεν είναι παράνομος ο συμβατικός όρος με τον οποίο περιορίζεται το δικαίωμα του ασφαλιστικού συμβούλου να συνάπτει σύμβαση και με άλλες ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Το δικαίωμα αυτό ασκείται από την συμβαλλόμενη ασφαλιστική επιχείρηση μόνο για τους κλάδους που ασκεί. Η ασφαλιστική επιχείρηση μπορεί να αναθέτει στον ασφαλιστικό σύμβουλο την είσπραξη ασφαλίστρων. Στην περίπτωση αυτή του καταβάλλει επιπλέον προμήθεια, το ύψος της οποίας καθορίζεται από τα μέρη με τη σχετική σύμβαση. Η ιδιότητα του ασφαλιστικού συμβούλου είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του ασφαλιστικού υπαλλήλου. Προϋποθέσεις για την νόμιμη άσκηση της δραστηριότητας του ασφαλιστικού συμβούλου είναι η εγγραφή του στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της έδρας του, (τα δικαιολογητικά για την εγγραφή περιέχονται στο Π.Δ. 190/2006 και στην υπουργική απόφαση K3-8010-08/08/2007 του Υπουργού Ανάπτυξης) καθώς και πιστοποιητικό επιτυχούς δοκιμασίας σε εξετάσεις που επιμελείται η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην περίπτωση νομικού προσώπου, τα έγγραφα και πιστοποιητικά που αναφέρονται στο αρ. 4, παρ. Α, εδ. α-στ, Π.Δ. 190/2006, αφορούν και τους υπαλλήλους που συμμετέχουν άμεσα στην ασφαλιστική ή αντασφαλιστική διαμεσολάβηση ή δραστηριοποιούνται ως συνδεδεμένοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν όταν υπάρχει σύμβαση έργου και οι εργασίες συνιστούν σε ασφαλιστική διαμεσολάβηση.
https://www.bankofgreece.gr/Pages/el/deia/diamesolavites.aspx#σύμβουλος
Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει σύμβαση έργου ωστόσο ο ασφαλιστικός σύμβουλος διαθέτει νόμιμη άδεια?
Τι γίνεται όταν ο ασφαλισμένος θέλει συμβουλές αλλά δεν θέλει να ασφαλιστεί διαμέσου του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή? (δηλαδή χωρίς ασφαλιστική διαμεσολάβηση).
Τότε … Ασφαλιστικός σύμβουλος είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο μελετά την αγορά, παρουσιάζει και προτείνει λύσεις ασφαλιστικής κάλυψης των αναγκών των πελατών, με ασφαλιστικές συμβάσεις.
Δηλαδή ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος ενεργώντας ως Σύμβουλος του Πελάτη μπορεί :
1)να μελετήσει την Αγορά για να βρει ασφαλιστικό κάλυμμα βάσει των αναγκών του Πελάτη.
2)να μελετήσει,παρουσιάσει και προτείνει λύσεις ασφαλιστικής κάλυψης βάσει των αναγκών του Πελάτη.
3)να αμειφθεί ως Σύμβουλος αξιολογώντας τον Χρόνο σε σχέση με το Παρεχόμενο Έργο.
4)να εκδώσει σχετικό φορολογικό παραστατικό για τις υπηρεσίες του εφόσον νωρίτερα ενεργοποιήσει τον σχετικό Κ.Α.Δ. Όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση καθότι ο Κίνδυνος δεν τοποθετείται από τον Σύμβουλο αλλά από τον Πελάτη “direct” στον Ασφαλιστή.
Επί του Πρακτέου?
Όταν οι ασφαλίσεις μετατραπούν σε ασφαλίσεις «ορισμένου χρόνου» (δείτε Ν.2496/97-Άρθρο 8 Παρ. 1) τότε οι ασφαλίσεις οχημάτων –και όχι μόνο– θα μπορούν ίσως να λειτουργούν ως εξής: Θα μπορεί να εκδοθεί ένα πρωτασφαλιστήριο το οποίο θα μπορεί να ανανεώνεται με sms από το κινητό τηλέφωνο. Τα ασφάλιστρα θα μπορούν να εισπράττονται και μέσω της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας (όπως το Ε.Ε.Τ.Α. από τη ΔΕΗ) και το ασφαλιστήριο θα παραγάγει δικαιώματα και υποχρεώσεις «με την εισαγωγή ενός κωδικού» όπου θα αποδέχεσαι την «Χρέωση της Αυτόματης Εξόφλησης».
Και αν το σχέδιο αυτό θεωρηθεί «πολύ προχωρημένο» εγώ σας λέω ότι ήδη «έφτασε» και σε λίγο ξεκινά…
Επίσης ενδέχεται συντόμως να εμφανιστούν ασφαλιστήρια τύπου «pay as you drive” όπου θα αγοράζεις χιλιόμετρα όχι διάρκειες. Έτσι θα μπορείς να ασφαλιστείς για 100 χιλιόμετρα ασφάλισης και «…όποτε τα κάνεις….». Αυτά τα προϊόντα είναι ήδη ”on demand” στην ΕΕ. Και αν και αυτό θεωρηθεί «πολύ προχωρημένο» δείτε την Σημερινή Κατάσταση και αναλογιστείτε τα εξής:
Στους 9 ίππους με καθαρό ασφάλιστρο 140 ευρώ και μικτό ασφάλιστρο 200 ευρώ ίσως λάβετε 28 ευρώ εκ των οποίων τα μισά (δηλ τα 14 ευρώ) αφορούν σε έξοδα γραφείου και προμήθειες συνεργατών ή του ιδίου σας του εαυτού διότι και εσείς υπολογίζεστε ως συνεργάτης όπου η προμήθεια σας θα απορροφηθεί από τα έξοδα πρόσκτησης της εργασίας, το εν τρίτο είναι φόροι και το υπόλοιπο ποσό που σας αναλογεί τελικά δεν ξεπερνά τα 6 με 7 ευρώ τα οποία «είναι δικά σας» για να «τα πάτε σπίτι σας».
Όμως ..
Εάν εργαζόσασταν ως Σύμβουλος του Πελάτη χωρίς να τοποθετείτε το Κίνδυνο εσείς δηλαδή η εργασία σας να μην αφορά σε Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση αλλά να χρησιμοποιείτε την Γνώση σας και την Εμπειρία σας για να μελετάτε συμβάσεις, να βρίσκετε την καταλληλότερη σύμβαση βάσει των αναγκών του Πελάτη σας, να βοηθάτε τον Πελάτη σας να αποφασίσει και να αγοράσει –ο ίδιος – το ασφαλιστικό προϊόν που του ταιριάζει, να τον εξυπηρετείτε στην ενδεχόμενη ζημία και στις τρέχουσες διαδικασίες τής, πάντοτε ως Σύμβουλος όχι ως Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής τότε όπως αντιλαμβάνεστε η Αμοιβή σας θα καταβάλλεται από τον Πελάτη σας.
Κατά ουσία θα μπορούσατε να μελετήσετε ένα “direct” ασφαλιστικό προϊόν του οποίου τα μικτά ασφάλιστρα είναι πολύ χαμηλότερα από τα προαναφερθέντα στο παράδειγμα και να λάβετε κατόπιν από τον Πελάτη μία νόμιμη αμοιβή για το έργο σας η οποία δεν θα ξεπερνά την προκύπτουσα «ψαλίδα» των μικτών ασφαλίστρων. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο επόμενο εξάμηνο εφόσον το έργο σας κριθεί ικανοποιητικό από τον Πελάτη όπως ενδέχεται και να τοποθετήσετε εκ νέου το Κίνδυνο μέσω ασφαλιστικής διαμεσολάβησης εφόσον η Ανάγκη του Πελάτη το επιτάσσει.
Ομοίως μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση ζημίας εφ όσον κληθείτε να την διεκπεραιώσετε πέραν των ορίων των Συμβουλών.
Ωστόσο το έργο των Ασφαλιστικών Συμβουλών χρήζει νέας, ειδικευμένης, πολυεπίπεδης και μεθοδευμένης εκπαίδευσης καθότι οι Συμβουλές αφενός φέρουν Ευθύνες αφετέρου θα πρέπει πλέον Να Αποδείξεις Την Αξία Σου στον Πελάτη Σου.
Με Πνεύμα Ειρήνης
Χρύσανθος Νικολάκος
Μεσίτης Ασφαλίσεων
Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε
Ενεργειακός Επιθεωρητής Α΄ Ταξης.
Ορκωτός Πραγματογνώμων Δομικών Έργων- Τροχαίων – Πυρασφάλειας