Στα χέρια του έχει αναλάβει το Μέγαρο Μαξίμου την υπόθεση «νέο Ασφαλιστικό». Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, με την βοήθεια ειδικών συμβούλων τους -που δεν έχουν καμία σχέση με την «Επιτροπή Σοφών» που συνέστησε ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος- έχουν ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία της τελικής πρότασης προς τους δανειστές για το νέο ασφαλιστικό.
Όπως όλα δείχνουν το νέο πακέτο μέτρων δεν θα έλθει με ένα… πόνο, αλλά σε δόσεις, όπως συνέβη και με τις τις προηγούμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο «μέτωπο» αυτό.
Υπενθυμίζεται πως:
- τον περασμένο Αύγουστο πέρασαν οι νέες παρακρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες αλλά και στις επικουρικές συντάξεις.
- Τον Οκτώβριο πέρασε η σταδιακή αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης. Τις τελευταίες μέρες έχουν ξεκινήσει να δημοσιεύονται οι εφαρμοστικοί εγκύκλιοι για το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
Αυτό που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή είναι πως εντός του Δεκεμβρίου θα κλείσει σίγουρα η υπόθεση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία αλλά και ενοποιήσεις όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα υπερ -ταμείο και η διατήρηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).
Το νέο Μνηνόνιο προβλέπει την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στο ΕΤΕΑ, εκτός αν βρεθούν ισοδύναμα.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως βρήκε «ισοδύναμα» μέτρα μέσω της μείωσης των «υψηλών» επικουρικών συντάξεων και της αύξησης των εισφορών , από όπου θα υπάρξει εξοικονόμηση έως 600 εκατ. ευρώ κλείνοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος της «τρύπας» των μέτρων του ασφαλιστικού, τουλάχιστον για το 2016 (750 εκατ. ευρώ).
Μειώσεις θα υπάρξουν παράλληλα στα μερίσματα και τα εφάπαξ του Δημοσίου. Μ΄άλλα λόγια θα μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση για το συνταξιοδοτικό, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της στόχευσης των δανειστών.