Άλλη μία χαμένη εβδομάδα για τα ασφαλιστικά ταμεία ξεκίνησε χθες. Η «τραπεζική αργία», τα εγκαίνια της οποία ήταν τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, αποκλείεται – με τα έως τώρα δεδομένα – να σταματήσει μέχρι την Παρασκευή.
Κατά συνέπεια, παραμένει σε… αργία ένα πολύ μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, μαζί και των εσόδων των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Έτσι δεν κινδυνεύει μόνο η καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου, η οποία δίδεται με το σταγονόμετρο, αλλά και του Αυγούστου.
Ήδη υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπ. Εργασίας αρχίζουν να σκέφτονται τη ρευστοποίηση μέρους των αποθεματικών των ταμείων που είναι επενδυμένο σε αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού, δηλαδή σε ξένες μετοχές και ευρωπαϊκά –κυρίως γερμανικά – κρατικά ομόλογα.
Σύμφωνα με στελέχη της ΕΔΕΚΤ και της ΑΕΔΑΚ που διαχειρίζονται αμοιβαία κεφάλαια για λογαριασμό των ταμείων, οι επενδύσεις αυτές φτάνουν τα 700 εκατ. ευρώ και η ρευστοποίηση τους δεν θα προκαλούσε την «κοινή γνώμη» των ασφαλισμένων μιας και έχουν θετικές αποδόσεις.
Το αντίθετο, φυσικά, θα συνέβαινε αν ρευστοποιούνταν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στα οποία είναι επενδυμένα τα αποθεματικά των ταμείων, μιας και τα κεφάλαια που θα εισπράττονταν αντ’ αυτών θα ήταν μηδαμινά λόγω της κατάστασης βαθιάς χρεοκοπίας στην οποία βρίσκεται το ελληνικό δημόσιο.
Κατά τ΄ άλλα, από το Υπ.Εργασίας εκτιμούν ότι μπορούν να αντλήσουν 1 δις. ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), δηλαδή ο,τι μείνει μετά την καταβολή του δεκαπενθήμερου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους στις 13 Ιουλίου (περίπου 600 εκατ. ευρώ).
Από το τραπέζι του Υπ. Εργασίας δεν έχει φύγει και η διέξοδος της μεταφοράς των ρευστών διαθεσίμων «ευγενών» ασφαλιστικών ταμείων όπως το ΕΤΑΤ και το ΤΑΥΤΕΚΩ στην Τράπεζα της Ελλάδας, της σύναψης ρέπος με το ελληνικό Δημόσιο και την έκτακτη χρηματοδότηση ελλειμματικών ασφαλιστικών ταμείων όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ.
Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να το εγκρίνουν τα Διοικητικά Συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων – εν προκειμένω του ΕΤΑΤ και του ΤΑΥΤΕΚΩ. Ωστόσο, τρεις φορές έως τώρα δεν έχει γίνει κατορθωτή μία τέτοια απόφαση. Συνολικά, το Υπ. Εργασίας, προσδοκά εκατ. ευρώ από τα πλεονάζοντα ρευστά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων για να μεταφερθούν στην ΤτΕ.