Από τα νέα τεστ αντοχής, τις αυξήσεις κεφαλαίων των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, το μέλλον της Eurobank έως την απελευθέρωση πλειστηριασμών περιλαμβάνει η «βεντάλια» των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας στο χρηματοπιστωτικό πεδίο. Πρώτη επαφή στο υπουργείο Οικονομικών έγινε την Τρίτη, και νέο ραντεβού έχει οριστεί για την Παρασκευή.
Ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι αυτό των αυξήσεων κεφαλαίων των συνεταιριστικών τραπεζών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι και τις 22 Νοεμβρίου, μετά από παράταση που έχει δοθεί. Σε πρώτη φάση μετέχουν 6 συνεταιριστικές τράπεζες για την προσαρμογή του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο προβλεπόμενο, από τις Εποπτικές Αρχές, όριο. Πρόκειται για τις συνεταιριστικές τράπεζες Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ηπείρου, Πελοποννήσου, και Σερρών, οι οποίες καλούνται να “πιάσουν” το 9% στο δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων.
Σε δεύτερη φάση θα γίνει σταδιακά και με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε μίας από τις υπόλοιπες Συνεταιριστικές Τράπεζες, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του Δείκτη και την ανάπτυξη των εργασιών τους. Επόμενο βήμα για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες αποτελεί η Δομική αναδιάρθρωση που αφορά σε θεσμικές, οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές στην κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας και βιώσιμης λειτουργίας του θεσμού.
Στόχος είναι με τη συνεργασία της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και τη συμμετοχή των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων να λειτουργήσουν με τις κατάλληλες προσαρμογές, ως Τράπεζα των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος Νίκος Μυρτάκης δήλωσε σχετικά: «Εκφράζουμε την αισιοδοξία μας για την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου και καλούμε τις τοπικές κοινωνίες, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι αυξήσεις κεφαλαίου, να στηρίξουν τις Συνεταιριστικές Τράπεζες και το όραμά τους για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης. Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών θα συμβάλει στην ενίσχυση όχι μόνο της ανταγωνιστικότητας στην τραπεζική αγορά, αλλά και των τοπικών οικονομιών, ενώ παράλληλα θα καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί από τη γενικότερη ανασυγκρότηση του τραπεζικού κλάδου».
Οι 13 Συνεταιριστικές Τράπεζες Ελλάδος (Δράμας, Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Παγκρήτια, Πελοποννήσου, Πιερίας, Σερρών, Χανίων) δημιουργήθηκαν από τους κατοίκους των συγκεκριμένων νομών, αρχικά με τη μορφή Πιστωτικού Συνεταιρισμού.
Το άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, αυτό των πλειστηριασμών, αναμένεται να μείνει στον «πάγο» για αρκετές εβδομάδες, έως ότου προκύψουν οι αποφάσεις κάπου στο… τέλος του χρόνου. Το ζήτημα συμφωνήθηκε μεταξύ τρόικας και υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στη χθεσινή συνάντηση.
Στο τέλος του χρόνου λήγει η περίοδος προστασίας από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση διαρρέει ότι δεν θα πειραχθεί η πρώτη κατοικία των μη εχόντων. Επίσης, θα πρέπει να γίνει και ο προσδιορισμός του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και του «ελάχιστου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης», δύο έννοιες που, με βάση το μνημόνιο, εκκρεμούν από τον Σεπτέμβριο. «Θέλουμε να βρούμε τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια. Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται. Θα έχουν θέμα αυτοί που παριστάνουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.